petak, 1. rujna 2017.
ZA OVIM KROFNAMA SVI SU POLUDJELI MEKANE KAO SPUŽVA
By arsenal at 15:08
No comments
Sastojci
1 kocka kvasca od 40 g.
550 g. brasna
2,5 dl. mlijeka
5 zumanjaka
100 g. secera
na vrh kasikice soli
1 vanilija secer
100 g. maslaca
1 kas. ruma
korica od cijelog limuna
7 dl. ulja
za posip
1 vanilija secer
po potrebi secer u prahu
punjenje po zelji odprilike treba 100 g.
Priprema
1.
Od kockice kvasca, pola kasike brasna, 1 kasikica secera (to odvojimo od onih 100 g. secera) i 1,5 dl. toplog mlijeka (to mlijeko isto odvojimo od onih 2,5 dl), umutiti smjesu, i pustiti na toplom da se kvas digne.
2.
U meduvremenu, u jednu zdijelicu stavimo zumanjke, secer, sol, preostalo mlijeko znaci 1 dl, rum, limunovu koricu, i vanilija secer, dobro promjesamo pjenjacom i stavimo na vatru tek toliko da se ugrije, da bude toplo, ne vruce.
3.
U brasno dodati, nadosli kvasac, ugrijanu smjesu od jaja, i istopljeni topli maslac. Nikako vruc.
Ako mjesate sve to u metalnoj zdijeli, kao ja ? onda na jednoj ringli ugrijete i zdijelu obrnuto, prije nego pocmete sve. Zatim normalno dodajete u toplu zdijelu sve sastojke.
Normalno da moze i u bilo kojoj, ja govorim kako ja ? ako je plasticna ne grijatiii.
4.
Mutiti mikserom sa nastavcima za tijesto.
Sve dok se tijesto ne pocme odvajati od zdijele.
Tijesto je mekano, sada malo samo pobrasniti rub zdijele u kojoj smo miksali i rukom zamjesite u jednu kuglu.
5.
Razvaljati tijesto odmah, ne dize se.
Na 1-1,5 cm debljine.
Praviti oblik krafni casom ili modlicom za krafne.
6.
Tijesto redati na malo pobrasnjenu radnu povrsinu, prekriti toplom krpom.
Pustiti da se dize 30-40 minuta.
Obavezno je da je prostorija u kojoj pripremamo krafne topla.
7.
Zagrijati ulje na najjacu temperaturu.
A zatim smanjiti na malo manje nego upola, kako smo poceli. Sacekati minut-dva pa prziti krafne.
Kod mene je bilo 10 na pocetku a przila sam ih na broj 4.
Paziti samo dok se krafne prze da se ne dodiruju.
8.
Ove krafne przimo onako kako smo ih redali na radnu povrsinu, znaci nema okretanja prvo pa u ulje i ne idu pod poklopac dok se prze.
Cim dobiju dole lijepu boju okrenemo jednom, gotove vadimo na papir, da upije viska ulja, kada se sve isprze, uspricamo sa strane pekmez po zelji ili vanilija kremu ili nutellu ? kako volite.
Posuti odozgo mjesavinom secera u prahu i vanilije secera.
9.
Dobar tek ?
Posluživanje
Recept je iz kuharice TRADICIONALNI HRVATSKI KOLACI.
U orginalnom receptu ide 8 zumanjaka a ja sam smanjila na 5 i taman je ? samo tak.
Meni je izaslo ravno 20 krafni. Ali to sve zavisi od velicine case ili modlice. Moja modlica je sirine 8 cm.
Related Posts:
PERFEKTNO ZAPEČENI KROMPIR PO BAKINOM RECEPTU Sastojci 1 kg krumpira (najbolje mladi, ali ni ovaj drugi nije za baciti) 1 jušna žlica soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 l vode 50 ml ulja Priprema 1. Mladom krumpiru oribajte koricu, a ako j… Read More
DJEVOJKA MOG BIVŠEG IMA JOŠ NJEGOVU ŠIFRU OD FB.... Devojka mog bivšeg ima još njegovu šifru od fb i stalno ulazi na njegov profil, to znam jer je on online recimo a spava pored mene, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); i tako ja sa svog pišem po… Read More
(VIDEO) Ovo sigurno niste znali: PVC prozori imaju LJETNI i ZIMSKI režim. Kako ih pravilno podesiti? U različitim vremenskim periodima potrebno je promijeniti način “održavanja” prozora. PVC prozori, i vrata najčešći su izbor jer ih je najlakše podesiti. Ali prilikom ugradnje majstori ne kažu dvije bitne stvari, koje će k… Read More
NAJBOLJI NUTELA KOLAČ KOJI SE NE PEČE ZA SAMO 30 MINUTA GOTOV Sastojci Kora 250g mlevenog keksa ( po mogucstvu plazma ;)) 40g putera 100ml soka od breskve, kajsije ili multivitamin 30 g cokolade u prahu Filovi 250 g krem sira (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); … Read More
ŠPAGETI BEŠAMEL - OMILJENE U MOJOJ KUĆI! OVO SU ZA MENE NAJBOLJE SPAGETE I INACE SU NAM NAJOMILJENIJE U KUCI. NA MOLBU NEKIH CURA OBJAVLJUJEM RECEPTIC SASTOJCI 500g Tjestenine Spaghetti Podravka 200g slaninice ili barene sunke 700ml mleka 6 kasika brasna 100g topivog sira (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 kasikica soli 1 kasikica vegete bosiljak… Read More
0 komentari:
Objavi komentar