petak, 13. listopada 2017.
KAKO SE PRAVI TIJESTO ZA PITE – MLADIM KUHARICAMA ĆE OVO BITI ITEKAKO KORISNO
By arsenal at 02:49
No comments
Potrebno je:
cca 1 kg mekog bijelog brasna
malo soli
1 kom jaje
1/2 l tople vode
Priprema:
Neka vas ne brine vrijeme potrebno za pripremu recepta – radi se o ukupnom vremenu zamjesivanja, stajanja, premjesivanja, opet stajanja, nadolazenja – sve do filovanja pite. Upozorenje za neiskusne: prije pocetka pravljenja pite, obucite nesto staro od odjece, jer cete po zavrsetku biti masni i brasnjavi
Da krenemo:
Brasno treba da bude prosijano, sobne temperature, u dubljoj zdjeli – vangli. Rukom napravimo udubljenje u brasnu, u njega stavimo so i jaje. lijevom rukom cemo sipati vodu, malo po malo, a desnom rukom mijesamo (ne viljuskom, ne varjacom, nego rukom, prstima). Dakle, malo po malo sipamo vode, desnom rukom mijesamo i mijesimo – ostatak brasna “opkoljava” smjesu koju mi mijesimo.
sami cemo odrediti kolicinu tijesta koja nam je potrebna za obrok. od ove, navedene kolicine treba da dobijemo tri jufke – to je dosta za veliku tepsiju (promjera 50). Mijesimo i dosli smo do kolicine tijesta koja nam je dovoljna – prekidamo sa dodavanjem vode, sada mijesimo sa obje ruke. u vangli imamo jos brasna oko tijesta – i neka ga, trebace nam kasnije.
Tijesto se vec poprilicno scvrsnulo – ne treba pretjerivati sa posipanjem brasnom, da ne postane pretvrdo. da bismo to izbjegli, ovo jos nedovrseno tijesto izvadimo iz zdjele i desetak minuta mijesimo na radnoj povrsini, povremeno, dok za to postoji potreba, posipajuci ispod tijesta pomalo brasna – dok ne prestane da bude ljepljivo. Od ukupne kolicine tijesta odvojimo tri lopte – jufke. pojedinacno svaku dobro premijesimo i ostavimo da odmaraju desetak minuta. Nakon deset minuta, ponovo premijesimo sve tri jufke – odmah cete pod rukom osjetiti da je tijesto znatno mekanije i “podatnije”. jos jednom formiramo jufkice, premazemo ih uljem i ostavimo na toplome da odmaraju oko sat vremena.to, na kome cemo razvlaciti kore, prekrijemo starim stoljnjakom ili carsafom. sredinu pospemo sa malko brasna. uzmemo jufku, pobrasnimo oklagiju i razvucemo oklagijom koliko god je to moguce. promjer jedne osrednje jufke kad se ovako razvuce ne bi trebalo da prelazi 40-50 cm. Na sporetu drzimo u serpici toplo ulje (ili mast) – temperature 30-40 stepeni. toplim uljem (2-3 kasike) preprskamo razvucenu jufku i razmazemo rukom po cijeloj povrsini – ovo je vazno, da nam tijesto ne bi pucalo dok se razvlaci. E sada zavrcemo rukave, i nauljenih ruku, poput italijanskih pica majstora �� krecemo da vrtimo tijesto.
Related Posts:
NAJUKUSNIJI LOKUMI KOJI SE NAJLAKŠE PRAVE Ustipci koji u nase krajeve nazivaju lokumi su pogodni za dorucak ili veceru. Izvedba je jako laka, a o ukusu posudite vi sami: -)). Sastojci Potrebno je: 250 gr kiselog mlijeka 150 … Read More
ODLIČNA PITA ZA RUČAK KAKO SE OVOGA RANIJE NISAM SJETILA Sastojci 16 kora za pitu Za premazivanje kora: 4 jaja 1 casa jogurta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 casa ulja 1 kasicica soli 1 prasak za pecivo Za filovanje rolata: 1.5 case pavlake 4 kasike a… Read More
BRZO I JEDNOSTAVNO. KREM ROLADA KOJA SE NE PEČE Sastojci kora 2 belanca 200 g mlevenih oraha 50 g mlevenog keksa 200 g prah šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 limun-kora fil 2 kuvana žumanca 100 g margarina 100 g prah šećera Priprema 1. B… Read More
INTERNETOM KRUŽI RECEPT ZA KAKO KAŽU SAVRŠEN KOLAČ OD 4 SASTOJKA KOJI SE NE PEČE! Za samo 20 minuta dobićete savršenu kremastu tortu sa delikatnim ukusom. Probajte, nećete se pokajati. Sastojci 250 gr mevenog Plazma keksa 100 gr putera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 400 gr Nutele… Read More
PIJANO TESTO (TESTO ZA SVE…PIZZE, POGAČE, PIROŠKE) Sastojci: Za testo -500-600 gr. brašna -150 ml. mleka -200 ml. piva -4 kašike maslinovog ulja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); -1 čajna kašičica soli -1 čajna kašičica šećera -40 gr. svežeg kvasca Pri… Read More
0 komentari:
Objavi komentar