petak, 6. listopada 2017.

Stari recept koji se čuva od zaborava – mantije


Sastojci:
– 500 ml mlake vode
– 1 kašičica soli
– 850 gr brašna
– 700 gr junećeg mljevenog mesa
– 2 glavice crnog luka



– 4 pune kašike masla, ko nema može maslac
– 100 ml ulja
– 1 kašika suhog začina
– 1/2 kašičice bibera

Odozgo:
– 500 ml kiselog mlijeka
– 1 čehno bijelog luka

Priprema:
U 750 gr brašna dodati so, promješati malo rukom, pa nalivati vodu i mjesiti rukom. Umjesiti glatko tijesto. Potrebno je da se tijesto dobro izmjesi.
 Podjeliti na 5 jednakih dijelova, svaka loptica ima otprilike 250 gr. Napraviti loptice pa pokriti kesom i krpom i ostaviti da odstoji 30 – 60 minuta. Nikako manje od 30.



Za to vrijeme sitno isjeckati luk, dodati mljeveno meso, suhi začin i biber pa izmjesiti rukom.
Otopiti puter sa uljem, na jakoj vatri. Kad provrije skloniti sa vatre. Mora da provrije da bi se maslo i ulje dobro sjedinili.
Kad jufke odmore razvući svaku na prečnik otprilike 20 cm i svaku premazati sa 2 – 3 kašike otopljenog masla i ulja. Slagati krugove jedan na drugi dok mažete.
Stavite jedan premazeta pa drugi, tako do petog, peti ne mažete.
Pospite odozgo brašnom, i stavite preko stola neko pletno, najbolje bijelo pamučno, pa i njega pospite sa malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lepi na tkaninu.
Kada ste naslagali jedan krug na drugi i stavili na tkaninu ( dok stavljate već će početi da se razvlači).
Razvući oklagijom koliko možete a zatim i rukama do kraja stola.
Kada ste razvukli isjecite dio koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem ( krajeve ).
Na ivicu stavite cijelom dužinom 1/5 nadjeva i malo isprskajte sa maslom i uljem .
Uvijte jedan krug oko mesa pa isjecite, tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu.
Tako uradite do kraja sa ostalim tijestom i mesom.
Zatim sjeckajte na dužinu 3 – 4 cm sve rolnice. Dobićete male jastučiće, meni tako bar izgledaju.
Podmazati pleh prečnika 35 cm pa slagati u krug isjeckane kvadratiće, jastučiće, kako hoćete pa premazati ih sa ostatkom masla i ulja.
Dok motate rerna se grije na 250 stepeni.
Kada sve poslažete i premažete stavite da se peče dok ne porumeni.
Na kraju kad je pečeno i kiselo mlijeko naseckajte bijelo luk i premažite preko vrelih mantija i ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji, pa poslužite posle 10 minuta.

Related Posts:

  • ‘Predajem njemački u jednoj osnovnoj školi već tri godine ‘Predajem njemački u jednoj osnovnoj školi već tri godine’Prije par mjeseci glavna tema u zbornici su redovno bile dvije bliznakinje koje stalno zamjenjuju uloge, rade kontrolne jedna za drugu, odgovaraju jedna za drugu… … Read More
  • NOVA ALI I MNOGO UKUSNIJA HAVANA TORTA Sastojci  smeđa smijesa 20 dag šećera 20 dag lješnjaka 6 kom keksa – Petit Beurre Krema 1 l mlika 20 dag šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 vanilija šećer 2 kesice želatine 2 šlag pjene… Read More
  • DOMAĆI SLADOLED OD SAMO 3 SASTOJKA Sastojci Jagode Mlijeko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Secer Priprema  1. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Oprane jagode staviti u blender,dodati mleko (kolicina mlek… Read More
  • DORUČAK ILI RUČAK GOTOV ZA 10 MINUTA Sastojci 3 jaja 300 g kravljeg mladog sira 300 g brašna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 kesica praška za pecivo 1 kašičica soli ulje po potrebi Priprema (adsbygoogle = window.adsbygoogle ||… Read More
  • RECEPT ZA KROFNE KOJE NE UPIJAJU MASNOĆU Sastojci za krofne: - 1 kg glatkog brašna - 2 cijela jaja i 2 žumanca - 1/2 šoljice šećera - 1 čajna kašika soli (puna do ivica) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); - 2 vanilin šećera - ½ vrećice prašk… Read More

0 komentari:

Objavi komentar