nedjelja, 5. studenoga 2017.
BRZI KOLAČ...SLATKA BANANA
By arsenal at 04:38
No comments
Za ovaj recept najbolje je koristiti dobro zrele banane, one na kojima su se već po malo počele pojavljivati smeđe pjegice.
SASTOJCI:
6 banana isjecenih na kolutiće
6 kašika šećera
po ukusu možete dodati malo cimeta ili karanfilića
(umjesto kreme, možete koristiti i instant puding od vanilije ili banana)
1 konzerva kondenzovanog slatkog mlijeka 200 do 250 gr (ako ne možete naći kupovno napravite sami)
1 dcl hladnog mlijeka
3 žumaca
1 supena kašika gustina (škroba)
1 čajna kašikica vanilia ekstrakta ili dvije kesice vanilija šećera
3 bjelanca
180 gr šećera
100 ml vode
1 kašikica vanilla ekstrakta ili dvije kesice vanilija šećera
NAČIN PRIPREME:
Stavite šećer u šerpu na laganu vatru i miješajte dok se ne počne topiti i pomalo karamelizirati.
Dodajte banane i cimet ili karanfiliće ako ih koristite. Sve miješajte na vrlo laganoj vatri oko 10 minuta pazeći da šećer ne zagori i postane gorak.
Razmutite hladan gustin (škrob) u hladnom mlijeku i pomiješajte sa ostalim sastojcima osim vanilija ekstrakta.
Kuvajte na srednjoj vatri dok se masa ne zgusne.
Dodajte vaniliju i još malo promiješajte. Sve prespite u vatrostalnu ili običnu tepsiju preko karameliziranih banana koje ste već ranije spremili.
Izmiješajte šećer i vodu i kuvajte bez miješanja dok ne proključa i šećer se rastvori.
U međuvremenu ulupajte bjelanca dok ne dobijete pjenu. Smanjite vatru. Temperatura secernog sirupa idealno bi trebala biti 110 º C. Ako imate termometar za kuvanje koristite ga. Ako ne, 110 º C je otprilike dok sirup još uvijek ključa vrlo lagano.
Sada će vam trebati mikser. Mikserom miješajte vruč sirup sa ulupanim bjelancetom. Miješajte visokom brzinom desetak minuta dok se smjesa skoro ne ohladi. Ako koristite vanilija ekstrakt dodajte ga pred kraj. Ako koristite vanilija šećer možete ga dodati na samom početku.
Ovu masu nanesite na banane i kremu. Po želji oblikujte pjenu zbog dekoracije i ubacite u već visoko ugrijanu rernu.
Pecite dok bijela krema od jaja ne počne dobijati zlatno smeđu boju.
Profesionalne domaćice mogu koristiti i kuhinjski gasni plamenobacač umjesto pečenja.
Related Posts:
RECEPT MOJE MAME ZA SAVRŠEN KOLAČ OD OSNOVNIH SASTOJAKA SASTOJCI: Za biskvit: 6 jaja 6 kašika brašna 6 kašika šećera 2 kašike ulja 3 kašike kakaa 1 pecivo Za preliv: 100 gr šećera 200 ml vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Za kremu: 750 ml mlijeka 2 kes… Read More
RECEPT za KOLAČIĆ koji je gotov za 20 minuta — Mjere na kašike,mekan i preukusan Ukoliko se pitate šta napraviti brzo i jeftino,a da bude slatko onda je ovo pravi pogodak za vas.Uspijeva svima,priprema lagana , veliki broj sastojaka već imate. Sve mjere su na kašike. SASTOJCI: 3 čaše (200ml) kiselog mli… Read More
ČOKOLADNI KOLAČ OD 4 SASTOJKA KOJI SE NE PEČE Za samo 20 minuta dobićete savršenu kremastu tortu sa delikatnim ukusom. Probajte, nećete se pokajati. Sastojci 250 gr mevenog Plazma keksa 100 gr putera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 400 gr Nutele… Read More
Stari recept za slasnu pitu koja se topi u ustima - pita od jabuka Sastojci 5 jaja 1.5 solja secera pola solje mleka 1 solja ulja 2 solje brasna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); … Read More
BEZ MAJSTORA OTPUŠITE ZAČEPLJEN SLIVENIK I IZVUCITE SVU NEČISTOĆU KOJA DONOSI SMRAD! (VIDEO) Možete sami izvesti vrlo jednostavan zahvat koji će iz slivnika izvući sve nečistoće. Šta vam je potrebno? Šrafciger, plastična vezica za kablove, makaze, bijelo sirće, soda bikarbona i krpa (adsbygoogle = window.adsbyg… Read More
0 komentari:
Objavi komentar