petak, 3. studenoga 2017.

KAKO SE PRAVI TIJESTO ZA PITE (DETALJNO): NEISKUSNIM KUHARICAMA ĆE BITI ITEKAKO KORISNO!


Sastojci
otprilike 1 kg mekog bijelog brasna
malo soli



1 kom jaje
1/2 l tople vode

Priprema
Brasno treba da bude prosijano, sobne temperature, u dubljoj zdjeli – vangli. Rukom napravimo udubljenje u brasnu, u njega stavimo so i jaje. lijevom rukom cemo sipati vodu, malo po malo, a desnom rukom mijesamo (ne viljuskom, ne varjacom, nego rukom, prstima). Dakle, malo po malo sipamo vode, desnom rukom mijesamo i mijesimo – ostatak brasna “opkoljava” smjesu koju mi mijesimo. sami cemo odrediti kolicinu tijesta koja nam je potrebna za obrok. od ove, navedene kolicine treba da dobijemo tri jufke – to je dosta za veliku tepsiju (promjera 50). Mijesimo i dosli smo do kolicine tijesta koja nam je dovoljna – prekidamo sa dodavanjem vode, sada mijesimo sa obje ruke. u vangli imamo jos brasna oko tijesta – i neka ga, trebace nam kasnije.



Tijesto se vec poprilicno scvrsnulo – ne treba pretjerivati sa posipanjem brasnom, da ne postane pretvrdo. da bismo to izbjegli, ovo jos nedovrseno tijesto izvadimo iz zdjele i desetak minuta mijesimo na radnoj povrsini, povremeno, dok za to postoji potreba, posipajuci ispod tijesta pomalo brasna – dok ne prestane da bude ljepljivo. Od ukupne kolicine tijesta odvojimo tri lopte – jufke. pojedinacno svaku dobro premijesimo i ostavimo da odmaraju desetak minuta. Nakon deset minuta, ponovo premijesimo sve tri jufke – odmah cete pod rukom osjetiti da je tijesto znatno mekanije.
Jos jednom formiramo jufkice, premazemo ih uljem i ostavimo na toplome da odmaraju oko sat vremena.to, na kome cemo razvlaciti kore, prekrijemo starim stoljnjakom ili carsafom. sredinu pospemo sa malko brasna. uzmemo jufku, pobrasnimo oklagiju i razvucemo oklagijom koliko god je to moguce. promjer jedne osrednje jufke kad se ovako razvuce ne bi trebalo da prelazi 40-50 cm. Na sporetu drzimo u serpici toplo ulje, toplim uljem (2-3 kasike) preprskamo razvucenu jufku i razmazemo rukom po cijeloj povrsini – ovo je vazno, da nam tijesto ne bi pucalo dok se razvlaci. Zavrcemo rukave, i nauljenih ruku krecemo da vrtimo tijesto.

Related Posts:

  • DOMAĆI MILKŠEJK OD BANANE GOTOV ZA 5 MINUTA Sastojci 1 banana - po osobi, 150 ili 100ml mleka, 1kasikica secra u prahu - po osobi, 1 ravna kasikica cimeta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Priprema 1. Bnanu otkinuti na nekoliko delove i sve … Read More
  • LJETNI DESERT U ČAŠI ZA 10 MINUTA Za njegovu pripremu treba odvojiti desetak minuta, čak i ako nikad niste pravili desert,  zagarantovano ćete uspeti. Probajte, veoma je ukusno. I iznad svega brzo, i bez ikakvog umaranja. Za pripremu deserta biće potr… Read More
  • TIRAMISU KUGLOF ZA 20 MINUTA Ja sam za promjenu napravila tiramisu u obliku kuglofa nadam se da će vam se svidjeti moji su oduševljeni... Sastojci  5 žumanjka  150 g šečera u prahu  500 g mascarponea (adsbygoogle = window.adsbygoo… Read More
  • VRLO JEDNOSTAVAN KOLAČ SA MALINAMA DJELUJE POPUT SLADOLEDA Sastojci: - 250 ml slatke pavlake (mlečne) - 500 gr sira za kolače (maskarpone ili Imlekov sir za kolače) - 100 gr šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); - vanil šećer - oko 400 gr spekulas keksa … Read More
  • KOLAČ SA VIŠNJAMA KAO IZ NAJBOLJI RESTORANA Sastojci: Kora: – 200 grama mljevenog keksa – 125 grama maslaca – 2 kašike soka od višanja Fil: – 350 grama mliječnog krem namaza – 500 ml vrhnja za šlag – 15 grama želatina – 10 kašika hladne vode (adsbygoogle = wind… Read More

0 komentari:

Objavi komentar