četvrtak, 2. studenoga 2017.
MUŽ MI JE REKAO DA JE OVA SARMA NAJBOLJA KOJU JE IKADA JEO
By arsenal at 13:26
No comments
Sastojci
2 glavice kiselog kupusa
1 kg mljevenog mesa
300 g riže
150 g suhog mesa
2 mrkve
1 mala glavica crvenog luka
Vegeta
biber
so
ZAPRŠKA:
50 ml ulja
1 supena kašika brašna
1 čajna kašika paradajz sosa
1 čajna kašika aleve paprike
ILI:
25 ml vode
1 supena kašika brašna
2 čajne kašike aleve paprike
Priprema
1.
Očistiti i oprati rižu. Sitno isjeckati luk. Mrkvu izrezati na kockice.
2.
U posudu staviti meso, rižu, luk i mrkvu, pobiberiti, dodati malo Vegete i vrlo malo soli (nikad ne soliti puno, jer kupus i meso su dovoljno slani).
Odnedavno praktikujem dosipanje jednog decilitra tople vode u ovu smjesu, jer mi tako sarma bude finija, i meso razabranije i mekše.
3.
Odvojiti list po list kiselog kupusa. Sa svakog lista pažljivo nožem skinuti debele žile – a njih redati po dnu NENAULJENE šerpe.
4.
Na svaki list kupusa staviti uvršatu supenu kašiku punjenja.
Preklopiti punjenje kupusom s lijeve i s desne strane i zarolati.
ILI
Samo zarolati bez preklapanja, pa ostatak lista utisnuti prstom s jedne i s druge strane.
5.
Sarme redati u šerpu, zbijene jednu uz drugu. U svaki red ubaciti komad suhog mesa; najbolje između sarmi.
6.
Pritisnuti sarmu tanjirom. U drugoj šerpi prokuhati vodu, pa preliti sarmu. Neka nivo vode ne prelazi rubove tanjira.
7.
Ostaviti da voda prokuha – čim se to desi, smanjiti temperaturu i kuhati sarmu 1h vremena.
8.
Nakon sat vremena, napraviti zapršku. U tavi ugrijati ulje, pa skloniti s ringle. Neprestano miješajući, dodati brašno, paradajz sos i alevu papriku. Vratiti tavu na ringlu i miješati zapršku minutu, dvije.
ILI
U čaši dobro promiješati supenu kašiku brašna i dvije čajne kašike aleve paprike s 25 ml vode.
9.
Oprezno skloniti tanjir iz šerpe. Preliti sarmu zaprškom i promiješati koliko možete.
10.
Vratiti tanjir i ostaviti sarmu da se kuha još 1h vremena na najnižoj temperaturi.
Posluživanje
Sa pavlakom ili bez, sarma je fenomenalna.
Related Posts:
KOLAČ KOJI SE PRAVI ZA 5 MINUTA Ukoliko vam gosti dolaze nenajavljeno ili jednostavno želite da što prije moguće napravite kolač, ovo je pravi recept za vas. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Stavite vodu za kafu, šlag umutite, kup… Read More
Samo 12 minuta dnevno i vaše noge će biti neodoljive. Vježbe, koje odgovaraju svima. Nekako se tako dešava da o svom tijelu i mršavljenju najčešće počinjemo da razmišljamo sa dolaskom proljeća, piše uspesnazena.com! Ni za kog nije tajna da su najproblematičniji dijelovi ženskog tijela – kukovi i butine na ko… Read More
PITA S VIŠNJAMA I GRIZOM MLJAC MLJAC Sastojci kore za pite i savijače višnje Za nadjev od griza (šoljice su one od jogurta): 2 – 3 jajeta 2 tekuća jogurta 1 1/2 šoljica šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 vanilin šećera 1/2 šolji… Read More
NEKI DAN SAM PRETUKLA VLASTITOG MUŽA, ONO BAŠ KAO VEĆINA MUŠKARACA TUČE ŽENE.... Neki dan sam pretukla vlastitog muža, ono baš kako većina muškaraca tuče žene. Meni je Bog dao da sam krupnija i na kraju krajeva jača od mog muža, ali nisam imala hrabrosti da mu se suprotstavim kada me šamara i kada viče n… Read More
KREMASTA TORTICA NABRZAKA JAKO FINA I OSVJEŽAVAJUĆA Sastojci Potrebno za tijesto 250 g brašna 3 kašike šećera u prahu 1 kom jaje 125 g margarina 2 kašike hladne vode ribana kora limuna 1 kom vanilin šećer mrvica soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); z… Read More
0 komentari:
Objavi komentar