četvrtak, 2. studenoga 2017.
MUŽ MI JE REKAO DA JE OVA SARMA NAJBOLJA KOJU JE IKADA JEO
By arsenal at 13:26
No comments
Sastojci
2 glavice kiselog kupusa
1 kg mljevenog mesa
300 g riže
150 g suhog mesa
2 mrkve
1 mala glavica crvenog luka
Vegeta
biber
so
ZAPRŠKA:
50 ml ulja
1 supena kašika brašna
1 čajna kašika paradajz sosa
1 čajna kašika aleve paprike
ILI:
25 ml vode
1 supena kašika brašna
2 čajne kašike aleve paprike
Priprema
1.
Očistiti i oprati rižu. Sitno isjeckati luk. Mrkvu izrezati na kockice.
2.
U posudu staviti meso, rižu, luk i mrkvu, pobiberiti, dodati malo Vegete i vrlo malo soli (nikad ne soliti puno, jer kupus i meso su dovoljno slani).
Odnedavno praktikujem dosipanje jednog decilitra tople vode u ovu smjesu, jer mi tako sarma bude finija, i meso razabranije i mekše.
3.
Odvojiti list po list kiselog kupusa. Sa svakog lista pažljivo nožem skinuti debele žile – a njih redati po dnu NENAULJENE šerpe.
4.
Na svaki list kupusa staviti uvršatu supenu kašiku punjenja.
Preklopiti punjenje kupusom s lijeve i s desne strane i zarolati.
ILI
Samo zarolati bez preklapanja, pa ostatak lista utisnuti prstom s jedne i s druge strane.
5.
Sarme redati u šerpu, zbijene jednu uz drugu. U svaki red ubaciti komad suhog mesa; najbolje između sarmi.
6.
Pritisnuti sarmu tanjirom. U drugoj šerpi prokuhati vodu, pa preliti sarmu. Neka nivo vode ne prelazi rubove tanjira.
7.
Ostaviti da voda prokuha – čim se to desi, smanjiti temperaturu i kuhati sarmu 1h vremena.
8.
Nakon sat vremena, napraviti zapršku. U tavi ugrijati ulje, pa skloniti s ringle. Neprestano miješajući, dodati brašno, paradajz sos i alevu papriku. Vratiti tavu na ringlu i miješati zapršku minutu, dvije.
ILI
U čaši dobro promiješati supenu kašiku brašna i dvije čajne kašike aleve paprike s 25 ml vode.
9.
Oprezno skloniti tanjir iz šerpe. Preliti sarmu zaprškom i promiješati koliko možete.
10.
Vratiti tanjir i ostaviti sarmu da se kuha još 1h vremena na najnižoj temperaturi.
Posluživanje
Sa pavlakom ili bez, sarma je fenomenalna.
Related Posts:
STARIJI JE OD MENE SKORO 15 GODINA...
Stariji je od mene skoro 15 godina. Kada sam ga upoznala prije 5 mjeseci, nisam znala da ima zenu i dijete koje je skoro pa moj vrsnjak,
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
a kada sam saznala sve to nak… Read More
SAMPITA OD 15 MINUTA! MORATE OVU PROBATI
Neka drugačija šampita! Uživajte!
SASTOJCI
ZA SAUM
6 bjelanjaka
24 kasike secera
malo manje od 1dl vode
prstohvat soli
ZA KORU
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
6 zumanjaka
6 kasika secera
6 kasika b… Read More
HRSKAVO PEČENI KROMPIR KAO PRILOG ILI SAMOSTALNO JELO
Sastojci
7 velikih krumpira za pečenje
3 češnja češnjaka sitno nasjeckana
150ml maslinovog ulja
150ml vode
1 žlica origana+ 1 žličica
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
2 limuna/sok
1žličica … Read More
OVU SALATU SAM POJELA U REKORDNOM ROKU TO JE VALJDA ZNAK KOLIKO JE UKUSNA
Sastojci
cca 350 g tjestenine (ona je koristila spirale)
cca 100 g kiselih krastavaca
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 mala, najmanja konzerva kukuruza
1 i 1/2 vrečica majoneze
(adsbygoogle = window.adsbygoogle ||… Read More
BRZO I LAKO...KREMASTI KOLAČ KOJI BI MOGLA JESTI SVAKI DAN
Kora: 3 jaja, 3 kašike brašna, 3 ulja, 2 meda ili šećera,2 rogač brašna ,2 kakaa,vanilin šećer, 1/2 praška za pecivo.
Koru peći 10 min. na 200 stepeni.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Za kremu,um… Read More

0 komentari:
Objavi komentar