srijeda, 19. listopada 2016.
OVAKO JA SPREMAM GRAH GODINAMA I MENI JE OVO NAJBOLJI RECEPT
By arsenal at 07:06
No comments
Sastojci
Grah
700 gr suhog graha
700 gr suhih rebrica i/ili slanine
1 velika mrkva
2 veće glavice luka
2 - 3 žlice pirea od rajčice
2 lista lovora
sol, papar,vegeta
1 feferon po ukusu
200-300 gr sitno sjeckane govedine (po ukusu)
Zaprška
100 gr svinjske masti (ili ulje)
3 žlice brašna (oko 60 gr)
2-3 žličice crvene paprike (po ukusu može dio ljute)
2-3 češnja češnjaka
Priprema
1.
preko noći namočeni grah kratko prokuhajte, procjedite, nadolijte po mogućnosti s toplom vodom oko 2-3 litre…
2.
suho meso domaće isto je dobro prije namočiti, prokuhati, isprati, dodati također grahu (ako je špek, dodajte kožicu odmah, a meso sitno narezano kasnije…)
3.
dodajte povrće i kuhajte dok voda ne pobijeli, tada je grah kuhan (probajte ga)
4.
grah možete prije lagano posoliti, ali oprezno zbog suhog mesa…
5.
u grah po ukusu možete nasjeckati i drugo korjenasto povrće kao celer i peršin..
6.
za zapršku na masti ili ulju kratko popržite brašno, crvenu papriku, češnjak (netko ga ne stavlja), podlijte HLADNOM vodom, jer se lakše razmuti i ulije u lonac (kada je voda topla ili juha iz graha prebrzo se zgusne i teže je uliti u lonac)
7.
dodajte lovor i još na laganoj vatri kuhajte desetak minuta i do kraja začinite…
SAVJETI
1.
što više sastojaka mesa (dobro ide i govedina) i povrća to je grah bolji….
2.
što je veća količina to je grah bolji
3.
100 gr graha i 100 gr suhog mesa po osobi je normativ za jako gladne i VELIKEEE ljude
4.
dodajte još neki svoj štih ili notu u grah jer to je jelo za kreacije… a ovo je osnovni recept sa nekoliko savjeta
5.
vodite računa da li je domaće suho meso ili iz dućana zbog dužine kuhanja i otkuhavanja…
6.
mnogi se boje zaprške, a grah bez nje nema onaj THE okus, ali crvenu mljevenu papriku svakako dodajte u lonac, a brašno razmućeno u vodi dodajte u grah za gustinu ako ne radite zapršku
7.
ili ako volite jako jušni grah “čorbast”, nemojte raditi zapršku, ali obavezno dodajte papriku i lovor…
Related Posts:
PRIPREMITE KROMPIR SALATU i OKUSITE PRAVI UKUS — Najbolji recept Krompir salata je uvijek zdrava i mirisna. POTREBNO JE: 350-450 gr krompira 1 paprika – crvena 4 glavice luka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 jaja – kuhana 100 gr kiselih krastavčića 4-5 kašika … Read More
STUDENT SAN I KONOBARIŠEM U JEDNOM KAFIĆU U GRADU. JUČE SU DOŠLE DVIJE DJEVOJKE… Student sam i konobarišem u jednom kafiću u gradu. Juče su došle dvije djevojke, tačnije djevojčice od nekih 15-ak godina i popile su po jedno piće. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kada su završile d… Read More
PENATOL RASTVOR ZA KOSU I LICE BEZ BORA Pantenol rastvor za kosu je preparat koji je izuzetno koristan i široko dostupan u svim apotekama. Ne samo što je dobar za negu vlasišta, već se može upotrebljavati i kao svojevrsna krema za lice. On je prepun vitamina koji … Read More
SAVRŠEN RUČAK ZA MALE PARE — RECEPT KOJI PREPORUČUJU SVE DOMAĆICE SVIJETA- Potrebna su samo 3 sastojka !!! Bogati ručak s piletinom je gotov brzo,jeftin je i zaista savršenog je ukusa. Sve što vam je potrebno: pileći file – 500 gr (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); pavlaka za kuhanje – 1l supa od gljiva – 2… Read More
JUČE SAM PRVI PUTA SMUČKALA OVE KOLAČIĆE DJECA ODUŠEVLJENA PA SA VAMA DIJELIM RECEPT Sastojci 180 g Oreo keksa (ili bilo kojih drugih s punjenjem) 50 g ABC krem sira (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 200 g kvalitetne bijele ili tamne čokolade (Milka savršena) raznovrsne dekoraci… Read More
0 komentari:
Objavi komentar