srijeda, 19. listopada 2016.
OVAKO JA SPREMAM GRAH GODINAMA I MENI JE OVO NAJBOLJI RECEPT
By arsenal at 07:06
No comments
Sastojci
Grah
700 gr suhog graha
700 gr suhih rebrica i/ili slanine
1 velika mrkva
2 veće glavice luka
2 - 3 žlice pirea od rajčice
2 lista lovora
sol, papar,vegeta
1 feferon po ukusu
200-300 gr sitno sjeckane govedine (po ukusu)
Zaprška
100 gr svinjske masti (ili ulje)
3 žlice brašna (oko 60 gr)
2-3 žličice crvene paprike (po ukusu može dio ljute)
2-3 češnja češnjaka
Priprema
1.
preko noći namočeni grah kratko prokuhajte, procjedite, nadolijte po mogućnosti s toplom vodom oko 2-3 litre…
2.
suho meso domaće isto je dobro prije namočiti, prokuhati, isprati, dodati također grahu (ako je špek, dodajte kožicu odmah, a meso sitno narezano kasnije…)
3.
dodajte povrće i kuhajte dok voda ne pobijeli, tada je grah kuhan (probajte ga)
4.
grah možete prije lagano posoliti, ali oprezno zbog suhog mesa…
5.
u grah po ukusu možete nasjeckati i drugo korjenasto povrće kao celer i peršin..
6.
za zapršku na masti ili ulju kratko popržite brašno, crvenu papriku, češnjak (netko ga ne stavlja), podlijte HLADNOM vodom, jer se lakše razmuti i ulije u lonac (kada je voda topla ili juha iz graha prebrzo se zgusne i teže je uliti u lonac)
7.
dodajte lovor i još na laganoj vatri kuhajte desetak minuta i do kraja začinite…
SAVJETI
1.
što više sastojaka mesa (dobro ide i govedina) i povrća to je grah bolji….
2.
što je veća količina to je grah bolji
3.
100 gr graha i 100 gr suhog mesa po osobi je normativ za jako gladne i VELIKEEE ljude
4.
dodajte još neki svoj štih ili notu u grah jer to je jelo za kreacije… a ovo je osnovni recept sa nekoliko savjeta
5.
vodite računa da li je domaće suho meso ili iz dućana zbog dužine kuhanja i otkuhavanja…
6.
mnogi se boje zaprške, a grah bez nje nema onaj THE okus, ali crvenu mljevenu papriku svakako dodajte u lonac, a brašno razmućeno u vodi dodajte u grah za gustinu ako ne radite zapršku
7.
ili ako volite jako jušni grah “čorbast”, nemojte raditi zapršku, ali obavezno dodajte papriku i lovor…
Related Posts:
OBLATNE ZA 7 MINUTA...NAJBRŽE DO SADA Najbrži recept za oblatne koji postoji. Uložite 10 minuta truda i uživajte cijeli dan uz ovu poslasticu. Potrebni sastojci: 1/2 l mlijeka 1/2 kg šećera 4 kašike brašna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); … Read More
SA NAJGORIM SLUTNJAMA, OTVORIO JE KOVERAT I POCEO DA CITA PISMO A ONDA.... Prolazeci pored sobe svog sina, otac je bio iznenadjen videvsi krevet lepo namesten i sve uredno spremljeno u sobi. Odjednom je ugledao kovertu na jastuku. Na njoj je pisalo: ‘Za tatu!’. Sa najgorim slutnjama, otvorio je k… Read More
NAJBOLJA VOĆNA TORTA BEZ PEČENJA TOLIKO DOBRA DA SE POJELA ZA JEDAN DAN .. Brza,lagana i fina….ma fantasticna je Sastojci Potrebno je: 1 pakovanje kora za rozen tortu 1 kg jagoda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 500g belog slaga 3 dl hladne kisele vode 2 kisele pavlake 200… Read More
DIRNUO JE CIJELI SVIJET: Nije mogao suzdržati emocije, a onda je kamera pokazala njegovu MLADU! ...VIDEO Lexi i CJ su divan par, kako pojavom tako i zbog onoga što osjećaju jedno prema drugom. Većina mladenki ne želi da mladoženje budu emotivne na ovaj dan, ali ono što je CJ kazao svojoj budućoj ženi je neizmjeriva količina l… Read More
RUČAK KOJI ĆETE POŽELJETI SVAKI DAN A LAKO SE PRAVI Potrebno je: 400 g makarona 300 g šampinjona proizvoljne količine parizera pureće šunke sira suvog mesa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); kečapa po ukusu origana malo margarina Preliv: 2 jajeta 1 ča… Read More
0 komentari:
Objavi komentar