srijeda, 19. listopada 2016.
OVAKO JA SPREMAM GRAH GODINAMA I MENI JE OVO NAJBOLJI RECEPT
By arsenal at 07:06
No comments
Sastojci
Grah
700 gr suhog graha
700 gr suhih rebrica i/ili slanine
1 velika mrkva
2 veće glavice luka
2 - 3 žlice pirea od rajčice
2 lista lovora
sol, papar,vegeta
1 feferon po ukusu
200-300 gr sitno sjeckane govedine (po ukusu)
Zaprška
100 gr svinjske masti (ili ulje)
3 žlice brašna (oko 60 gr)
2-3 žličice crvene paprike (po ukusu može dio ljute)
2-3 češnja češnjaka
Priprema
1.
preko noći namočeni grah kratko prokuhajte, procjedite, nadolijte po mogućnosti s toplom vodom oko 2-3 litre…
2.
suho meso domaće isto je dobro prije namočiti, prokuhati, isprati, dodati također grahu (ako je špek, dodajte kožicu odmah, a meso sitno narezano kasnije…)
3.
dodajte povrće i kuhajte dok voda ne pobijeli, tada je grah kuhan (probajte ga)
4.
grah možete prije lagano posoliti, ali oprezno zbog suhog mesa…
5.
u grah po ukusu možete nasjeckati i drugo korjenasto povrće kao celer i peršin..
6.
za zapršku na masti ili ulju kratko popržite brašno, crvenu papriku, češnjak (netko ga ne stavlja), podlijte HLADNOM vodom, jer se lakše razmuti i ulije u lonac (kada je voda topla ili juha iz graha prebrzo se zgusne i teže je uliti u lonac)
7.
dodajte lovor i još na laganoj vatri kuhajte desetak minuta i do kraja začinite…
SAVJETI
1.
što više sastojaka mesa (dobro ide i govedina) i povrća to je grah bolji….
2.
što je veća količina to je grah bolji
3.
100 gr graha i 100 gr suhog mesa po osobi je normativ za jako gladne i VELIKEEE ljude
4.
dodajte još neki svoj štih ili notu u grah jer to je jelo za kreacije… a ovo je osnovni recept sa nekoliko savjeta
5.
vodite računa da li je domaće suho meso ili iz dućana zbog dužine kuhanja i otkuhavanja…
6.
mnogi se boje zaprške, a grah bez nje nema onaj THE okus, ali crvenu mljevenu papriku svakako dodajte u lonac, a brašno razmućeno u vodi dodajte u grah za gustinu ako ne radite zapršku
7.
ili ako volite jako jušni grah “čorbast”, nemojte raditi zapršku, ali obavezno dodajte papriku i lovor…
Related Posts:
BEŠAMEL SOS: Jednostavan i klasičan umak koji ide uz tjesteninu ili bilo koju vrstu mesa! Sastojci: – 500 ml mlijeka – 80 gr putera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – 3 kašike brašna – 1 žumance – ¼ kašičice muškatnog oraščića – so Način pripreme: U šerpi otopite puter pa na njemu poprži… Read More
OMILJENI DORUČAK MALIŠANIMA A MOŽE POSLUŽITI I KAO UŽINA : TROUGLOVI SA SIROM Sastojci Potrebno je: 500 g gotovih kora za pitu malo ulja Za fil: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 500 g sitnog sira 2 jajeta &nbs… Read More
PITA TATA SINA KOGA VIŠE VOLIŠ.... Pita tata sina”,,Sine koga vise volis ?Mamu ili tatu.” Sin:,,Oboje.” Tata:,,A da ja odem u Pariz,a mama u Ameriku gde bi ti otisao.” Sin:,,U Ameriku.” (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tata:,,Zasto.” … Read More
LEGENDARNE KIFLICE ZA NADOLAZEĆE PRAZNIKE – Brzo su gotove,potrebno malo sastojaka i još manje truda da ih napravite – SVI IH JEDNOSTAVNO OBOŽAVAJU !!! Neka vam ovo bude prvi recept koji ćete praviti za nadolazeće praznike.Kiflice koje lijepo izgledaju i još su ljepšeg ukusa. Potrebno je: 300 grama brašna 200 grama kokosa 2 jaja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || [… Read More
PROŠLI VIKEND SAM ISKORISTILA LIJEPO VRIJEME I SA KĆERKICOM KOJA IMA.... Prošli vikend sam iskoristila lijepo vrijeme i sa kćerkicom koja ima tek nepune dvije godine otišla do parka. Kada samo stigle u masi djece se isticao jedan dječačić od nekih 7, 8 godina, koji se držao nekako po strani. … Read More
0 komentari:
Objavi komentar