nedjelja, 2. listopada 2016.
OVO JE KOLAČ KOJI JE SVOJIM OKUSOM ODUŠEVIO MILION I PO LJUDI..I JA SAM MEĐU NJIMA, PROVJERITE ZBOG ČEGA!
By arsenal at 12:59
No comments
Potrebno je:
Za koru:
– 160 g brašna
– 30 g mleveog badema
– 30 g kakao praha
– 50 g šećera
– 1/4 kašičice soli
– 120 g hladnog putera
– 1 kašičica vanile
– 1 jaje
– 2 kašike hladne vode
Za karamelu:
– 300 šećera
– 1/2 šolje vode
– 1/2 šolje mlečne slatke pavlake
– 70 g putera
– 1 kašičica soli
Za preliv:
– 1/2 šolje mlečne slatke pavlake
– 120 g crne čokolade
Priprema:
Prvo napravite koru i to tako što ćete pomešati sve suve sastojke, pa u njih dodajte hladan puter iseckan na kockice. Viljuškom umešajte sve, tako da “testo” izgleda kao da je sastavljeno od gomile grumuljica. Dodajte jaje, pa vanilu i vodu pa sve umesite. Dobijeno testo umotajte u plastičnu foliju i ostvite da odstoji u frižideru oko 30 minuta. Zatim ga izvadite, istanjite oklagijom i stavite ga u odgovarajući okrugli pleh ili silikonsku modlu (oblik kao za američku pitu). Ostavite testo da tako odstoji još 30 minuta u frižideru, pa zatim na njega stavite papir za pečenje i dve šolje pasulja, pa tako pecite 15 minuta na 180 stepeni.
Pasulj je tu da spreči testo da naraste (treba da ostane tanko i hrskavo).
Posle 15 minuta izvadite pasulj, pa pecite još 15 minuta. Ostavite da se korica prohladi i ivadite je iz pleha – čestitamo, imate koricu za tart!
Sad je red da napravite karamel punjenje, koje je zaista lako. Jednostavno pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na srednju temperaturu i pustite da se sve otopi i karamelizuje. Ne mešajte varjačom ili kašikom, da se ne bi kristalizovalo, već samo šerpu povremeno prodrmajte. Kad šećer dobije lepu boju karamele, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta. Zatim sklonite sa vatre, dodajte slatku pavlaku i malo soli, pomešajte sve i dobijenu karamelu ulijte u vašu koricu dok je karamela još vrela. Ostavite sve da se ohladi dok napravite “ganaš” preliv.
Za preliv jednostavno pomešajte čokoladu sa slatkom pavlakom i istopite u mikrotalasnoj ili na pari. Ovim prelijte tart, ostavite da se ohladi, sve po želji ukrasite sa malo soli (čisto da “razbije” ukus) i spremite nepca za eksploziju orgazmično dobre kombinacije čokolade i karamele.
Related Posts:
VIC - Kako uspešno oženiti sina Otac: – Želim da oženiš devojku po mom izboru. Sin: – Ne, sam ću odabrati ženu svog života! Otac: – Ali ta devojka je kćer Bill Gates-a. Sin: – Opa, u tom slučaju…. OK. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); … Read More
JEDAN PRONALAZAK OD KOJEG SE TEŠKO ODVOJITI JEDNA OD LJEPŠIH TORTI Sastojci Kora: 2 šolje brašna 3 kašika džema od kajsije 1 kašičica sode bikarbone 3 kašike ulja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 šolja šećera 1 šolja (za belu kafu) mleka 1/2 praška za peciv… Read More
KROMPIR PITA…BAŠ JE DOBRA OVA PITA Sastojci 2 velika Krompira 1 veliki Crni luk (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2-3 Jaja maslinovo ulje so 1 kasicica praska za pecivo (opcijski) Priprema 1. U tiganju zagrejati dosta ulja 2. … Read More
SOČNE PLJESKAVICE..DJECA KAŽU: “A KAD ĆEŠ OPET RADIT ONE FINE PLJESKAVICE? Sastojci 400 gr mesano mleveno meso ( pola junece pola svinjsko ili po zelji ) 50 gr dimljene slanine 2 kom manjih paprika ( lepse su kad su razlicite boje ) 1 kom srednja glavica crnog luka 1 kom jaje 2 kasike prezle … Read More
OVAKAV RUČAK SE NE ODBIJA….RECEPT SAM DOBILA OD PRIJATELJICE I MNOGO JOJ HVALA Sastojci 3 srednje tikvice(moze se probati i sa patlidzanima)l 3-4 jaja 100g brasna 150-200 g purece šunke 200g edamera,trapista ili mocarele (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 180g kisele pavlake 12m.… Read More
0 komentari:
Objavi komentar