nedjelja, 2. listopada 2016.
OVO JE KOLAČ KOJI JE SVOJIM OKUSOM ODUŠEVIO MILION I PO LJUDI..I JA SAM MEĐU NJIMA, PROVJERITE ZBOG ČEGA!
By arsenal at 12:59
No comments
Potrebno je:
Za koru:
– 160 g brašna
– 30 g mleveog badema
– 30 g kakao praha
– 50 g šećera
– 1/4 kašičice soli
– 120 g hladnog putera
– 1 kašičica vanile
– 1 jaje
– 2 kašike hladne vode
Za karamelu:
– 300 šećera
– 1/2 šolje vode
– 1/2 šolje mlečne slatke pavlake
– 70 g putera
– 1 kašičica soli
Za preliv:
– 1/2 šolje mlečne slatke pavlake
– 120 g crne čokolade
Priprema:
Prvo napravite koru i to tako što ćete pomešati sve suve sastojke, pa u njih dodajte hladan puter iseckan na kockice. Viljuškom umešajte sve, tako da “testo” izgleda kao da je sastavljeno od gomile grumuljica. Dodajte jaje, pa vanilu i vodu pa sve umesite. Dobijeno testo umotajte u plastičnu foliju i ostvite da odstoji u frižideru oko 30 minuta. Zatim ga izvadite, istanjite oklagijom i stavite ga u odgovarajući okrugli pleh ili silikonsku modlu (oblik kao za američku pitu). Ostavite testo da tako odstoji još 30 minuta u frižideru, pa zatim na njega stavite papir za pečenje i dve šolje pasulja, pa tako pecite 15 minuta na 180 stepeni.
Pasulj je tu da spreči testo da naraste (treba da ostane tanko i hrskavo).
Posle 15 minuta izvadite pasulj, pa pecite još 15 minuta. Ostavite da se korica prohladi i ivadite je iz pleha – čestitamo, imate koricu za tart!
Sad je red da napravite karamel punjenje, koje je zaista lako. Jednostavno pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na srednju temperaturu i pustite da se sve otopi i karamelizuje. Ne mešajte varjačom ili kašikom, da se ne bi kristalizovalo, već samo šerpu povremeno prodrmajte. Kad šećer dobije lepu boju karamele, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta. Zatim sklonite sa vatre, dodajte slatku pavlaku i malo soli, pomešajte sve i dobijenu karamelu ulijte u vašu koricu dok je karamela još vrela. Ostavite sve da se ohladi dok napravite “ganaš” preliv.
Za preliv jednostavno pomešajte čokoladu sa slatkom pavlakom i istopite u mikrotalasnoj ili na pari. Ovim prelijte tart, ostavite da se ohladi, sve po želji ukrasite sa malo soli (čisto da “razbije” ukus) i spremite nepca za eksploziju orgazmično dobre kombinacije čokolade i karamele.
Related Posts:
MOJ MUŽ JE ZADNJIH MJESEC DANA TOTALNO OSLABIO U KREVETU.... Moj muž je zadnjih mjesec dana totalno oslabio “u krevetu”. Do tada je bio nezasit i želio je da imamo odno skoro svako veče. U zadnjih mjesec dana, nismo spavali 5-6 puta i kada god želim, potenciram to, on je ili umoran il… Read More
BRZI BUREK A UKUSAN KAO IZ PEKARE Brzo i jednostavno, da jednostavnije ne može biti, a okus mu je veoma sličan bureku iz pekarnice Potrebno 1 paket gotovog vučenog tijesta/jufke/kore za pitu (500 gr) 50 ml maslinovog ulja 250 ml mlake vode so po ukusu oko … Read More
CARSKA SALATA MENI POSEBNO DRAGA JER JE BEZ KONZERVANSA Nama najdraza, bez kupusa i zelenog paradajza... Fantasticna za zimsko meze! Sastojci Povrce: 4 kg paprika 3 kg sargarepa 3 kg karfiol Zacini: Po ukusu persun (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po ukus… Read More
POSLE PREKIDA SAM OTIŠAO U PARK DA BI… Nakon prekida sa prvom djevojkom, samo sam otišao u park i sjeo na klupu. Sjedio sam tako, u mislima, tužan, nikakav, jadan. Neznam koliko sam tako sjedio, kada me trgnuo glas “Mogu se pridružit? (adsbygoogle = window.a… Read More
PRAVI HIT OVOG LJETA KOLAČ KOJI OSVJEVAVA BOLJE NEGO BILO KOJI DTUGI Svaki put u slasticarnici kad pojedem jedno trilece meni je sramota da uzmem josh hahahh,toliko volim ovaj kolac sto se gostim svaki put kod kuce:) Evo jedan prelepi recept koji lako se pravi a josh lakshe ispari !!!… Read More
0 komentari:
Objavi komentar