Priprema nije zahtevna, a ni sastojci. Ukus – fantastičan!! Mekana,…duša jedna…
Sastojci:
600 gr brašna
1 suvi kvasac 10 gr ili 15 gr svežeg
3 dcl mleka
1 dcl ulja
1 kašikica šećera
2 – 3 kašikice soli
1 jaje
I još:
100 gr margarina
2 dcl kisele pavlake
1 – 2 žumanca
mak, susam, seme lana ili dr. za posipanje
krupna so (ako želite)
Ako želite, pogaču možete umesiti ručno, a možete i mikserom. Ja biram ovo drugo. Lakše mi je tako, a lepo se umesi testo. Takodje, ja se držim suvog kvasca u zadnje vreme, a vi možete koji želite.
Gotova pogača je prečnika oko 30 cm.
Priprema:
1
Dakle, ugrejte mleko da bude mlako, pa u njega sipajte sipajte suvi kvasac ili izmrvite sveži. Dodajte šećer, promešajte i ostavite da kvasac nadodje iliti zapeni.
2 Sipajte mleko sa kvascem u dublju posudu, dodajte jaje, ulje, so. Lagano mikserom izmešajte. Nakon toga, dodajte brašno i umesite testo da bude glatko. Dobićete nešto mekše testo. Testo stavite u čistu, blago nauljenu posudu, okrenite ga sa svih strana, prekrijte posudu streč folijom i ostavite da testo naraste na duplu veličinu.
3 Kada je naraslo testo, podelite ga na 4 jufke i oblikujte ih u 4 lepe lopte. Razvijte prvu jufku u krug veličine oko 25 cm (kako budete slagali ostale slojeve, ovo će se malko razići – odatle onih krajnjih 30 – tak cm). Stavite razvijeno testo na papir za pečenje koji ste postavili u tepsiju. Na taj, prvi krug, nasecite 50 gr margarina. Razvijte drugi krug, stavite preko prvog, premažite ga kiselom pavlakom. Kada budete stavljali ovaj drugi, možda nije loše da ga stavite tako da ivice donjeg malo vire, jer prvi sloj na kraju hvatate sa poslednjim. Drugi krug premažite kiselom pavlakom. Razvijte treći krug, stavite na drugi, pa na njega naseckajte ostatak margarina. Konačno, razvijte četvrti krug i stavite preko trećeg.
4 Sada, kada ste poslagali sve slojeve, prstima uštipnite gornju jufku i donju, tako da se zalepe i pogača zatvori. Rasecite pogaču po sredini kao zvezdu, ali tako da je ne rasečete do dole. Premažite je žumancem (meni je trebalo 2 komada), pa pospite makom, susamom, lanom ili sl. Ja sam još posula sa krupnom solju, jer mi se to jako dopada i na izgled i na ukus
5 Stavite pogaču na 200°C da se peče. Trebaće nekih 30 – tak minuta, ali kada vidite da je porumenela koliko ste želeli, stavite preko nje parče papira za pečenje, da vam ne izgori odozgo. Kada je pečena, izvadite je iz tepsije i ostavite 15 – tak minuta da se malo prohladi. Nasecite je na manju parčad i poslužite uz neku ukusnu čorbicu, bilo gotovu ili domaću .Prijatno i uživajte u ovoj divnoj pogači!
ponedjeljak, 17. listopada 2016.
MEKANA I MIRISNA POGAČA
By arsenal at 14:46
No comments
Related Posts:
STARINSKA PITA KOJA ĆE VAS OSVOJITI NA PRVI ZALOGAJ Jako slično baklavi a nekako mi se čini i jednostavnije. Sastojci 1/2 kg kora za savijače 250 grama mljevenih oraha 250 grama maslaca (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); grožđice po želji Preljev: 400 g… Read More
KROMPIR PITA...MALO DRUGAČIJA IZVEDBA ALI REĆI ĆETE DA JE MNOGO UKUSNIJA OD KLASIČNE Sastojci KORE 700 gr brašna 4 kašike ulja 3,5 - 4 dcl tople vode malo ulja NADEV OD KROMPIRA 1,5 kg krompira 1 veća glavica crnog luka malo vegete malo bibera 2-3 kašike ulja Način pripreme (adsbygoogle = window.adsbyg… Read More
KAKO IZBACITI ŠLAJM IZ GRLA I PLUĆA PRIRODNIM PUTEM Ukoliko se grip i prehlada ne odleže kako treba, što podrazumeva barem desetak dana strogog mirovanja, oslabljeni organizam idealna je podloga za razvoj bakterija i virusa. Uporan kašalj karakterističan je simptom bakterij… Read More
Niko ne veruje da je ovo ista devojka, ali njena priča o mršavljenju je još čudnija Kristina Karter (28) imala je 125 kilograma ali joj tadašnji dečko, zbog ljubomore, nije dozvoljavao da smrša – i tada je rešila da neće da se otarasi samo kilograma, već i posesivonog dečka. Danas njene slike predstavljaj… Read More
TORTA SA PUSLICAMA BEZ PEČENJA GOTOVA ZA 20 MINUTA SASTOJCI: 4 jaja, 200 g puslica, 1 čokolada za kuhanje, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 200 g šećera u prahu, 300 gr mljevenog keksa, 1 margarin, 2 šlag pjene PRIPREMA: Keks pomiješati sa malo ras… Read More
0 komentari:
Objavi komentar