srijeda, 12. listopada 2016.
TORTA BOMBA...FINO HRSKAVA A ŠUŠTI I PRŠTI POD ZUBIMA
By arsenal at 10:14
No comments
Sastojci
Kora:
8 belanaca
350 gr šećera
200 gr mlevenih oraha
Fil:
8 žumanaca
8 kašika šećera
20 gr brašna
200 gr putera
80 gr crne čokolade
1 kašičica nes-kafe (prah)
za ganaš:
100 gr slatke pavlake (mlečne)
100 gr čokolade
Priprema
1.
Rernu uključiti na 250°C.
Belanca dobro umutiti sa šećerom koji treba dodati iz par puta. U umućen sneg od belanaca dodati orahe i ovlaš mešajući lopaticom sjediniti da se masa ujednači.
Sipati u pleh od rerne (moj je 40x40 cm) koji je predhodno obložen pek papirom. Ubaciti pleh u rernu zagrejanu na 250°C i odmah temperaturu smanjiti na 180°C, posle 10 minuta smanjiti na 150° i peći još 30 minuta, pa smanjiti na 100° i peći još 15 minuta (ukupno 55 minuta).
Pečenu koru kratko prohladiti u rerni sa odškrinutim vratima, pa izvaditi sa sve papirom na dasku da se potpuno ohladi.
2.
Za fil umutiti žumanaca sa šećerom i brašnom i kuvati na pari da se zgusne (najbolje u loncu za kuvanje mleka, sa duplim dnom).
Kada je fil dovoljno gust, skloniti sa vatre, dodati nes-kafu i čokoladu, promešati i ostaviti da se fil prohladi.
U fil ohladjen na sobnoj temperaturu dodati umućeni puter. Sve zajedno dobro promešati i filovati kore.
3.
Veliku koru podeliti na četiri dela i filovati ih kremom. Poslednju koru samo tanko odozgo premazati filom, a celu tortu okolo bogato namazati.
4.
Napraviti ganaš od čokolade i slatke pavlake i dok je polutečan preliti po torti. Neka slobodno curi niz tortu, meni tako baš primamljivo izgleda.
5.
Dekorisati po želji - ja sam šarala domaćim karamelom i pobacala po torti sitnije čokoladne kapljice.
6.
Torta je bomba - fino hrskava, bogata, a šušti i pršti pod zubima dok se jede. Izuzetno je ukusna, prilično jaka i svakako je torta koja se dugo pamti...
Related Posts:
VJENČALI SMO SE KADA SMO IMALI PO 19 GODINA, ODMAH POSLE SREDNJE ŠKOLE... Vjenčali smo se kada smo imali po 19 godina, odmah posle srenje škole. U braku smo već 7 godina i mogu slobodno reći da je moja SUPRUGA PRAVA LAVICA! Od prvog dana braka moja mama je ne podnosi, tačnije bukvalno je svakodnev… Read More
PROŠLI VIKEND SE UDAVALA MOJA NAJBOLJA PRIJATELJICA I MOJ MUŽ I JA ODNIJELI KOVERTU... Prošli vikend se udalvala moj naj bolja prijateljica i moj mž i ja odnijeli smo i kovertu i unutra 20 eura. Svjesna sam bila da je to malo novca iz više razloga, bogata svadba, a i bila sam kuma, alistvarno nismo mogli više.… Read More
KAKO SE PRAVI TIJESTO ZA PITE - SVIM KUHARICAMA ĆE OVO BITI ITEKAKO KORISNO Potrebno je: cca 1 kg mekog bijelog brasna malo soli 1 kom jaje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/2 l tople vode Priprema: Neka vas ne brine vrijeme potrebno za pripremu recepta – radi se o … Read More
PRŽENE PAPRIKE SA SIROM...KAKAV JE OVO SPECIJALITET... Sastojci 500 gr ljutih papričica 100 gr mladog sira 100 gr feta sira 1 kašika milerama (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 kašika brašna so, biber Način pripreme Paprike operite, osušite i popržite… Read More
RECEPT ZA ČUVENI MAKEDONSKI AJVAR: ZAPIS STAR DECENIJAMA, USPEVA BAŠ UVEK I SVIMA! (MALIDZANO ) S obzirom da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, mi smo recept potražili kod Makedonke Milice u čijem se domu ajvar tradicionalno priprema po istom receptu već desetlećima. Sastojci za ajvar: … Read More
0 komentari:
Objavi komentar