srijeda, 12. listopada 2016.
TORTA BOMBA...FINO HRSKAVA A ŠUŠTI I PRŠTI POD ZUBIMA
By arsenal at 10:14
No comments
Sastojci
Kora:
8 belanaca
350 gr šećera
200 gr mlevenih oraha
Fil:
8 žumanaca
8 kašika šećera
20 gr brašna
200 gr putera
80 gr crne čokolade
1 kašičica nes-kafe (prah)
za ganaš:
100 gr slatke pavlake (mlečne)
100 gr čokolade
Priprema
1.
Rernu uključiti na 250°C.
Belanca dobro umutiti sa šećerom koji treba dodati iz par puta. U umućen sneg od belanaca dodati orahe i ovlaš mešajući lopaticom sjediniti da se masa ujednači.
Sipati u pleh od rerne (moj je 40x40 cm) koji je predhodno obložen pek papirom. Ubaciti pleh u rernu zagrejanu na 250°C i odmah temperaturu smanjiti na 180°C, posle 10 minuta smanjiti na 150° i peći još 30 minuta, pa smanjiti na 100° i peći još 15 minuta (ukupno 55 minuta).
Pečenu koru kratko prohladiti u rerni sa odškrinutim vratima, pa izvaditi sa sve papirom na dasku da se potpuno ohladi.
2.
Za fil umutiti žumanaca sa šećerom i brašnom i kuvati na pari da se zgusne (najbolje u loncu za kuvanje mleka, sa duplim dnom).
Kada je fil dovoljno gust, skloniti sa vatre, dodati nes-kafu i čokoladu, promešati i ostaviti da se fil prohladi.
U fil ohladjen na sobnoj temperaturu dodati umućeni puter. Sve zajedno dobro promešati i filovati kore.
3.
Veliku koru podeliti na četiri dela i filovati ih kremom. Poslednju koru samo tanko odozgo premazati filom, a celu tortu okolo bogato namazati.
4.
Napraviti ganaš od čokolade i slatke pavlake i dok je polutečan preliti po torti. Neka slobodno curi niz tortu, meni tako baš primamljivo izgleda.
5.
Dekorisati po želji - ja sam šarala domaćim karamelom i pobacala po torti sitnije čokoladne kapljice.
6.
Torta je bomba - fino hrskava, bogata, a šušti i pršti pod zubima dok se jede. Izuzetno je ukusna, prilično jaka i svakako je torta koja se dugo pamti...
Related Posts:
DOMAĆI PEKMEZ OD JABUKA KAKVOG DO SADA NISTE PROBALI Potrebno: 5 kg jabuka (3 kg bi trebalo biti očiščenih i naribanih) 1l sirupa od marelice (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1l kuhanog paradajza 1 kg šećera 2 džemfixa ekstra Priprema: Jabuke oguli… Read More
NAJJEDNOSTAVNIJI DORUČAK ZA 20 MINUTA: JUTARNJI SENDVIČI.. PREPORUČUJEM! Sastojci tost 600 g majoneza 3 kiselo vrhnje 4 jaja 30 dag (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); šunka 30 dag sir 15 malih krastavaca Priprema 1. Napraviti 3 smjese: 1) 200 g majoneze, kiselo vrhnje, 4 k… Read More
JEDNOSTAVAN RECEPT ZA PUSLICE NA MOJ NAČIN OD SAMO 3 SASTOJKA..DJEČICA IH OBOŽAVAJU! SASTOJCI 1 bjelanjak 7 dkg šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); pol žličice cream of tartar ili mrvicu soli PRIPREMA 1. Recept je stvarno jednostavan…po bjelanjku se doda 7 dkg šećera i dugo se… Read More
PLJESKAVICE KOJE ĆETE PRAVITI BAR DVA PUTA SEDMIČNO ZNAM TO IZ ISKUSTVA Sastojci 750 gr narendanih tikvica 250 gr feta sir 2 kasicice sveze mirodjije/kapra 120 - 150 gr brasna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3 komada umucena jaja po ulusu soli, bibera i vegete 5-6 struk… Read More
PLAZMA TORTA BEZ PEČENJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ovo je idealna ljetna slastica za koju ne treba niti puno sastojaka, niti pećnica niti puno vremena za pripremu Potrebno: 60 dag plazma keksa (ili pettit beure keksa) 25 dag margarina 10 dag mljevenih oraha (a može i bez … Read More
0 komentari:
Objavi komentar