petak, 4. studenoga 2016.
KAKO SE PRAVI TIJESTO ZA PITE (DETALJNO)
By arsenal at 07:33
No comments
Sastojci
otprilike 1 kg mekog bijelog brasna
malo soli
1 kom jaje
1/2 l tople vode
Priprema
Brasno treba da bude prosijano, sobne temperature, u dubljoj zdjeli – vangli. Rukom napravimo udubljenje u brasnu, u njega stavimo so i jaje. lijevom rukom cemo sipati vodu, malo po malo, a desnom rukom mijesamo (ne viljuskom, ne varjacom, nego rukom, prstima). Dakle, malo po malo sipamo vode, desnom rukom mijesamo i mijesimo – ostatak brasna “opkoljava” smjesu koju mi mijesimo. sami cemo odrediti kolicinu tijesta koja nam je potrebna za obrok. od ove, navedene kolicine treba da dobijemo tri jufke – to je dosta za veliku tepsiju (promjera 50). Mijesimo i dosli smo do kolicine tijesta koja nam je dovoljna – prekidamo sa dodavanjem vode, sada mijesimo sa obje ruke. u vangli imamo jos brasna oko tijesta – i neka ga, trebace nam kasnije.
Tijesto se vec poprilicno scvrsnulo – ne treba pretjerivati sa posipanjem brasnom, da ne postane pretvrdo. da bismo to izbjegli, ovo jos nedovrseno tijesto izvadimo iz zdjele i desetak minuta mijesimo na radnoj povrsini, povremeno, dok za to postoji potreba, posipajuci ispod tijesta pomalo brasna – dok ne prestane da bude ljepljivo. Od ukupne kolicine tijesta odvojimo tri lopte – jufke. pojedinacno svaku dobro premijesimo i ostavimo da odmaraju desetak minuta. Nakon deset minuta, ponovo premijesimo sve tri jufke – odmah cete pod rukom osjetiti da je tijesto znatno mekanije.
Jos jednom formiramo jufkice, premazemo ih uljem i ostavimo na toplome da odmaraju oko sat vremena.to, na kome cemo razvlaciti kore, prekrijemo starim stoljnjakom ili carsafom. sredinu pospemo sa malko brasna. uzmemo jufku, pobrasnimo oklagiju i razvucemo oklagijom koliko god je to moguce. promjer jedne osrednje jufke kad se ovako razvuce ne bi trebalo da prelazi 40-50 cm. Na sporetu drzimo u serpici toplo ulje, toplim uljem (2-3 kasike) preprskamo razvucenu jufku i razmazemo rukom po cijeloj povrsini – ovo je vazno, da nam tijesto ne bi pucalo dok se razvlaci. Zavrcemo rukave, i nauljenih ruku krecemo da vrtimo tijesto.
Related Posts:
BRZA I JENOSTAVNA... MA SAVRŠENA BEZ PEGLANJA I FENIRANJA! ZA 10 MINUTA GOTOVA Sastojci 2 žličice Instant želatine Dolcela 3 žlice vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 200 ml vrhnja za šlag 200 g tamne čokolade za kuhanje Priprema 1.Pomiješajte želatinu s hladnom vodom. Ostavi… Read More
EXTRA ČOKOLADBA TORTA….BOMBA OD ČOKOLADE TOTALNO PO MOM UKUSU Sastojci biskvitne kore 9 žumanaca 180 g šećera 180 g maslaca 180 g tamne čokolade 200 g prženih mljevenih lješnjaka (pistacija ili badema) 50 g mljevenih keksića (npr. Lotus, medenjaci) 70 ml tamnog ruma 1 žličica praška … Read More
NAKON ŠTO SAM TROJKE RODILA, OSTAVIO NAS JE UZ REČENICU “Shvatio sam da nisam spreman” Nakon što sam trojke rodila, ostavio nas je uz rečenicu “Shvatio sam da nisam spreman”. Plakala sam danima, mama me je tješila spominjući moje novorođene kćerke. Polako sam se uz pomoć porodice oporavljala i od poroda, i od … Read More
NUTELLA KOLAČIĆ poslastica koja oduševljava : Kremasta i sočna bez glutena SASTOJCI: Podloga 130 gr keksa (petit ili bezglutenski po želji) 50 gr maslaca 20 gr prženih lješnjaka (krupnije nasjeckanih) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 kašike eurokrema Nutella Krema 45 gr … Read More
KORISNI SAVETI ZA SVE LJUBITELJE SOBNIH BILJAKA! Želite li da vaše sobne biljke cvjetaju često i bogato? Poslušajte savjete iskusnih cvjećara. Ove korisne preporuke pomoći će vam da uzgojite pravu cvijetnu baštu na svom prozoru, piše uspesnazena.com! Tajna bogatog sobnog v… Read More
0 komentari:
Objavi komentar