nedjelja, 20. studenoga 2016.
RASCVJETANE HRENOVKE U DIZANOM TIJESTU
By arsenal at 22:10
No comments
Sastojci
500 g Pšeničnog glatkog brašna
Podravka
1 Kvasac instant Dolcela
1 žlica šećera
1 žličica soli
1 jaje
250-300 ml mlijeka
50 g maslaca
9 Hrenovki Podravka (500 g)
Za premaz:
1 jaje
1 žličica maslinovog ulja
2 mlada luka
Za posipanje:
2 žličice sezama
Priprema
1. U posudu dodajte brašno, kvasac, šećer, sol, jaje i toplo mlijeko te izradite tijesto.
2. Dodajte otopljeni maslac i ponovo zamijesite. Tijesto mora biti glatko i odvajati se od
stijenke posude.
3. Tijesto prekrijte i ostavite na toplom da se volumen udvostruči (30-45 minuta).
4. Dignuto tijesto premijesite i podijelite na 9 jednakih loptica. Svaku lopticu premijesite i
ostavite da se malo odmore.
5. Uzmite po jednu lopticu i razvaljajte je u kvadrat širine hrenovke.
6. Hrenovku umotajte u tijesto i prerežite 4 puta na jednake veličine. Pazite da tijesto ne
prerežete skroz do kraja.
7. Uzmite prvi i zadnji kraj te prebacite jedan preko drugog.
8. Presječene krajeve okrenite prema gore (da se vide hrenovke). Preostala tri kraja
ostanu na mjestu, samo ih preokrenite, tako da se vide hrenovke. Na kraju dobijete
oblik cvijeta.
9. Cvjetove složite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite na toplom oko 20
minuta da se tijesto digne.
10.Cvjetove premažite pripremljenim premazom i pospite sezamom.
11.Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta do zlatne boje.
Za premaz:
1. Umutite jaje s maslinovim uljem, a mladi luk narežite na tanke kolutiće.
Posluživanje
Cvjetove od hrenovki poslužite tople.
Savjet
Dio brašna možete zamijeniti zobenim brašnom.
Related Posts:
RUČAK KOJI ŠTEDI KUĆNI BUDŽET...ZATO ŠTO VAM JE POTREBNO SAMO 3 SASTOJKA Sastojci 500 gr pileceg filea 1 kesica krem supe od pecuraka/ gljiva/ 200 ml pavlake/ vrhnja/ za kuvanje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Priprema 1. Pileci file iseci u tanke snicle koje n… Read More
BRZI ROLAT SA KEKSOM I ŽELE BOMBONAMA Sastojci: 200 g margarina 250 g šećera u prahu 1 jaje 200 g seckanih žele bombona (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 300 g mlevenog keksa Glazura: 100 g čokolade 3 kašike ulja Priprema: (ad… Read More
SAVRŠEN KREMASTI KOLAČ U SVAKOM POGLEDU Sastojci Biskvit: 5 kom bjelanaca 2 kom žumanca 100 gr šećera 80 gr oštrog brašna 2 kašike tamnog kakaoa 1 čajna kašičica praška za pecivo 1 kašika sirćeta/octa 1 kašika maraskina ili nekog sličnog likera 50 ml ulja Fil sa… Read More
JOGURT SALATA...FINA I DEKORATIVNA NEKA ULJEPŠA VAŠU PRAZNIČNU TRPEZU Sastojci Za osnova 1/2 l. jogurt 40 gr. zelatin malo soli 3 supene zlice majonez (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); za nadjev malo sargarepe seckane ili naribane malo suvomesnati proizvod - najbolje pi… Read More
BOMBICE OD POMORANDŽE GOTOVE DOK TREPNEŠ Sastojci: 200 g mlevenog keksa 1 dl soka od pomorandže 1 kašika džema od pomorandže ili kajsija 1 kašika meda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 vanil-šećer 2 štangle čokolade narendana kora od 1 p… Read More
0 komentari:
Objavi komentar