nedjelja, 6. studenoga 2016.
SOČNO ČUDO OD KOLAČA
By arsenal at 03:35
No comments
Iako ima mnogo “uvezenih” vrsta kolača i slatka, Albanci su ipak, vjerni tradiciji i tradicionalnim jelima. Mnogo je imitacija trileće ali u većini slučajeva, sačuvan je originalni recept …
Trileća je neophodno albansko slatko prazničnih, ali i svakodnevnih menija koje se prema riječima Trindafile Nuellari, bivše slastičarke iz Tirane, veoma lahko spravlja, javlja Anadolu Agency (AA).
Iako ima mnogo “uvezenih” vrsta kolača i slatka, Albanci su ipak, vjerni tradiciji i tradicionalnim jelima. Mnogo je imitacija trileće, ali u većini slučajeva, sačuvan je orginalni recept.
Upravo zbog toga što se lako pravi, prave je svi, kako amateri tako i profesionalni kuhari pa se tako može naći kako u kućama domaćica, tako i u poznatim slastičarnama.
U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Nuellari je kazala da je ona u početku ovaj kolač pravila prvo samo za svoje ukućane, a kasnije je to postao glavni prihod njene porodice.
Nakon što je ponudila ekipu AA trilećom, Nuelleari je dala i recept za ovo slatko čudo. “Potrebne namirnice su: jaja, šećer, brašno i tri vrste mlijeka (mlijeko u prahu, svježe mlijeko i slatka pavlaka). Prvo odvajamo bjelanca od žumanaca. Nakon što umutimo bjelanca, u to dodamo šećer. Omjer za
jaja, brašno i šećer su: jedno jaje, jedna kašika brašna i jedna kašika šećera. Mjere se mogu mijenjati prema ukusu ili veličini tepsije. Sve se namirnice pomješaju i na kraju se doda žumance, te peče 30 minuta na 160 stepeni. Nakon toga izvadimo kolač iz rerne i nakon što se malo ohladi, dodajemo tri vrste mlijeka. Na kraju dodajemo karamelu na vrh”, naglasila je Nuellari.
Ona dodaje da je karamela neizostavan dio ovog kolača. Trileće se pravi obično prilikom praznika, ali i svečanosti, svadbi…
Gradovi poznati po slastičarnama u kojima se pravi vrhunska trileća su Drač, Vlora, Fier i Skadar.
Related Posts:
KAKO SE PRAVI SLASTIČARSKA KREMA…NAJBOLJA ZA SVE VRSTE TORTI I KOLAČA Sastojci 500 ml mlijeka 1 mahuna vanilije 4 žumanjka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 150 g šećera 50 g brašna ili gustina za čvrste kreme još: 1 list želatine Priprema 1. Zakuhati mlijeko skupa sa… Read More
KIFLICE SA SIROM I TO ZA 20 MINUTA Svi volimo kiflice sa sirom, ja ih volim kad su mekane, ukusne i brze kao i ove u receptu Sastojci Kiflice 500 g brašna 1 prašak za pecivo 40 g svježeg kvasca 100 mL mlijeka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).pu… Read More
NA INTERNETU POSTALA VELIKI HIT: RECEPT ZA FANTASTIČNU POSLASTICU U ČAŠI GOTOVU U TRENU! Fenomenalnog ukusa, brza priprema... Sastojci za dvije čaše jedan žumanjak šećer (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ekstrakt vanilije mlijeko mascarpone šalica kave piškote kakao Priprema U zdjelu st… Read More
OVO JE TAJNA PRAVE DOMAĆE SARME Sastojci 80 dag svinjetine 20 dag junetine ili 1kg junetine (po mogućnosti dva puta mljevena) 20 dag špeka ili dimljene pancete (sitno na kockice narezano) – nije obavezno 1 glavica kiselog zelja (1,5 – 2 kg) pola ki… Read More
JEDAN RECEPT VREDNI OD SVIH OSTALI...KROFNE KAKVE DO SADA NISTE PROBALI Sastojci Za tijesto 2 kom jaja 4 žlice šećera 1/2 kavene žličice soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 šalice za crnu kavu ulja 1 kesica suhog kvasca 1 limun ribana kora 1/2 l mlijeka oko 1 kg gla… Read More
0 komentari:
Objavi komentar