srijeda, 14. prosinca 2016.
GRAH...ORIGINALNI RECEPT PO NORMATIVIMA JNA!
By arsenal at 12:19
No comments
Sastav:
Grah —– 120 gr
Pšenično brasno tip “800” —– 8 gr
Luk crveni svježi —– 25 gr
Luk bijeli svježi —– 1 gr
Mrkva —– 10 gr
Koncentrirani sok od paradajza (28-30%) —– 3 gr
Meso goveđe —– 100 gr
Ulje —– 20 gr
Paprika u prahu —– 0,3 gr
Biber crni —– 0,1 gr
Peršunov list —– 1 gr
Dodatak jelima —– 1 gr
Lovorov list —– 0,01 gr
So po ukusu
(Ovaj normativ obezbjeđuje oko 6 dl gotovog jela. Energetska vrijednost 852 Cal)
Priprema:
Prebran grah potopiti u odgovarajuću količinu hladne vode i drzati ga nahladnom mjestu da se kvasi 1-3 sata. Zatim ocijediti vodu u kojoj je grah potapan, pa grah staviti u pogodnu posudu, naliti hladnom vodom i kuhati 10-15 minuta od proključavanja.
U međuvremenu na dio vrele masnoće dodati polovinu sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, izrezanu na sitnije kockice ili narendanu, malo proprziti, padodati meso prethodno odvojeno od kostiju i isječeno na kocke. Sve zajedno dinstati dok ne ispari otpustena tečnost, skinuti sa vatre i odloziti do upotrebe.
Iz prokuhanog graha ocijediti vodu pa dodati polovinu sitno sjeckanog crnogluka, prodinstano mesto sa ostalim artiklima. Naliti toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuhati uz povremeno dolijevanje tople vode dok svi artikli omekšaju.
Preostalu masnocu zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kada brasno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati paprika u prahu i tucani i sitno sjeckani bijeli luk pa sve dobro izmiješati.
Kada grah omekša dodati lovorov list, dodatak jelima, koncentrirani sokod paradjaza, prethodno razmućen u toploj vodi, posoliti i zaprziti uz stalno miješanje graha da se zaprška ne zgrudva.
Grah sa zaprškom kuhati na tihoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuhanje završeno, isključiti toplotu, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani persunov list. Probati okus i po potrebi dosoliti.
Dijeliti kutlačom od 6 dl vodeći racuna da u svakoj prociji bude i sledujuća kolicina mesa.
Napomena: Grah se pri kuhanju ne sijme miješati sve do zapržavanja da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorijevanja.
Related Posts:
STRACCIATELLA TORTA...LAGANA UKUSNA I PJENASTA Sastojci biskvit: 6 bjelanaca 6 kašika šećera 6 kašika brašna 1/2 praška za pecivo preliv: 100 ml mlijeka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 vanilin šećer krema: 500 ml mlijeka 6 žumanaca 150 … Read More
SAMO NEKOLIKO SASTOJAKA JE VAM POTREBNO ZA JAKO UKUSAN RUČAK Sastojci 3 manje tikvice 50gr maslaca (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 100gr vrhnja 2 jajeta 1 češanj bijelog luka kašičica vegeta, crvena paprika, so, biber.. Priprema 1. Tikvice oguliti, … Read More
EKSTRA BRZI KOLAČ SA MJERAMA NA KAŠIKE, ZA POLA SATA GOTOV.. Potrebno je: 3 čaše kiselog mleka (čaša od 2 dl) 3 iste ćaše šećera 3 čaše brašna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3 kašike kakao 1 kašičica sode bikarbone 1 kašičica praška za pecivo Priprema:&nb… Read More
JOGURTICA TORTICA ZA 15 MINUTA GOTOVA Brza i fina tortica sa jogurtom ...sa par sastojaka i gotova za cas ! Sastojci 500ml jogurta 200g secera 400g keksa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 vrecica vanila secera 2 banane Fil: 1 vrecica s… Read More
BOEM TORTA (ORIGINAL RECEPT) SA MJERAMA NA KAŠIKE! RECEPT MOJE MAJKE, POSTOJI VISE OD 30 GODINA.. NAJLEPSI KLASIK MEDJU TORTAMA… Sastojci kora 12 belanaca 12 kasika secera 250 gr pecnih mlevenih lesnika 15 gr kakao 1 fil 6 zumanca 6 kasika secera 2 kasike brasna 2 kasike gustina 2 vanil secera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); … Read More
0 komentari:
Objavi komentar