utorak, 13. prosinca 2016.
KOLAČ BEZ PEČENJA A OKUS KAO IZ VRHUNSKI RESTORANA
By arsenal at 11:34
No comments
Sastojci
1 pakovanje rozen kora
Bijela krema
5 dcl mlijeka
2 pudinga od vanilije + 125gr šećera
100gr bijele čokolade
5dkg mlijeka u prahu
100gr margarina
100gr lemon curd creme
Tamna krema
5dcl mlijeka
2 pudinga od vanilije + 125gr šećera
100gr crne čokolade (60% kakaa)
150gr lješnjaka
100gr margarina
Glazura
100gr tamne čokolade
50gr margarina
1 mala žličica ulja
Priprema
1.
Najprije popržite lješnjake, ogulite koricu i sitno sameljite.
Za bijelu kremu
1.
Puding sa šećerom izmješajte u 0,5 dcl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa mu dodajte puding i kuhajte nekoiliko minuta kao što inaće kuhate pudinge. U vrući puding umiješajte izlomljenu bijelu čokoladu i lemon curd cremu dok vam se sve fino ne poveže. Malo prohladite i u mlako umiksajte margarin koji ste izmiksali s mlijekom u prahu. Ostavite da se potpuno ohladi.
Za tamnu kremu
1.
Puding sa šećerom izmješajte u 0,5 dcl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa mu dodajte puding i kuhajte nekoiliko minuta kao što inaće kuhate pudinge. U vrući puding umiksajte kockice tamne čokolade i mljevene lješnjake. Umlako umiksajte margarin. Ostavite da se potpuno ohladi. Obje kreme pokrijte prozirnom folijom dok vam se hlade da vam se ne stvori korica na vrhu.
Slaganje kolača
1.
Na tacnu stavite prvu koru i premažite s četiri žlice tamne kreme. Pokrijte drugom korom, malo ju dlanovima zagladite, pa premažite s četiri žlice bijele kreme. Ponovo pokrijte korom, pa postupak ponavljajte dok ne potrošite kreme. Zadnju koru ne premazujte. Meni je ova količina bila dovoljna za dobiti četiri sloja bijele i četiri sloja tamne kreme. To će ovisiti i o veličini vaših kora.
2.
Kad ste kolač nafilovali, pokrijte ga papirom za pečenje, položite na njega neku dasku ili tepsiju veličine kora i opteretite s nekih dva tri kilograma. Ostavite preko noći tako opterećeno na sobnoj temperaturi.
3.
Kolač prelijte glazurom. Ja sam koristila ovu glazuru. Sad stavite u frižider da vam se glazura lijepo stegne. Kolač je kremast i fino se reže, a još je ukusniji kad ostane jedan dan i kad korice upiju kremu.
Related Posts:
PITA MUŽ ŽENU....JELI ŽENO... Pita muž ženu: -Je li ženo,čime ti pereš moj donji veš? Žena:-Pa praškom za pranje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Muž:-A je l’ stavljaš još nešto? Žena:-Da,omekšivač,što pitaš? (adsbygoogle … Read More
PROBALA SAM RAZLIČITE PITE SA SIROM ALI OVA ME OSVOJILA NA PRVI ZALOGAJ OD SADA SAMO OVAJ RECEPT KORISTIM Ovaj recept sam našla u jednom kuvaru, isprobala ga i oduševila se. Pita je odlična i kad je hladna, probajte i vi možda vam se dopadne! Sastojci – 500g kora za pitu – 3 jaja – 1 čaša jogurta – 1 čaša kukuruznog brašna … Read More
SOČNI KUGLOF OČAS POSLA…Jako sočan, ukusan i mirisan kuglof…. Sastojci Prhko tijesto 200 g pirovog brašna 1 žličica praška za pecivo 1 žlica kakaa u prahu 80 g šećera u prahu 1 vanilin šećer 1 prstohvat soli 1 jaje 100 g omekšalog maslaca Nadjev (adsbygoogle = window.adsbygoogl… Read More
BOSANSKA RAZLJEVUŠA! ZA 15 MINUTA GOTOV RUČAK A , MUŽ ODUŠEVLJEN!! Lagano jelo. Jednostavna i jeftina priprema. Ko voli, nek izvoli. Sastojci 1 manja okrugla tikvica (mogu i duguljaste) 1/2 l kiselog mlijeka ili jogurta (može i sirutka ili svježe mlijeko) 3 prepune supene kašike bijelog bra… Read More
ZA OVU TORTU JE MOJA KUMA LJUBOMORNO ČUVALA RECEPT SVE DOK JOJ GA NISAM JEDNOG DANA “UKRALA” I EVO SAD GA DELIM SA VAMA.. Sastojci BISKVIT: 130g margarina 300g šećera 3 jaja 120ml mlijeka 50g gorkog kakaa 2 žlice čvrstog jogurta 1/2 praška za pecivo 140g brašna 1 vrećica pudinga od lješnjaka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({… Read More
0 komentari:
Objavi komentar