srijeda, 7. prosinca 2016.
KOLAČ KOJI JE ZADIVIO SVE ONE KOJI SU GA PROBALI
By arsenal at 10:07
No comments
Sastojci:
- Za tijesto vam treba: 3/4 šolje (250 ml) toplog mlijeka, 1 kašika suhog kvasca, 1/3 šolje šećera, 2 veća jajeta, 1 kašičica vanile, 3 ½ šolje višenamjenskog brašna, 1 kašičica soli i 1 šolja putera (na sobnoj temperaturi).
- A za preliv: 1/2 šolje šećera u prahu, 3 kašike javorovog sirupa (ili meda), 1 to 2 kašike mlijeka, pavlake ili vode.
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte mlijeko i kvasac i sačekajte da nadođe. Dodavajte šećer, jaja i vanilu, pa dobro izmiješajte. Dodajte 1 šolju brašna i so, pa postepeno dodavajte i nešto više od 2 šolje brašna miješajući i miješući tijesto nekoliko minuta, dok ne postane meko i elastično.
Premjestite tijesto u posudu i pokrijte plastičnom folijom, pa stavite u frižider na 30 minuta. U međuvremenu mutite puter i preostalu 1/4 šolje brašna električnim mikserom par minuta dok ne postane mekano.
Kada se tijesto rashladilo prespite ga na pobrašnavljen sto i izvaljajte oklagijom u pravougaonik 33×46 cm i debljine oko 1 cm ili tanji. Premažite tijesto puterom i presavijte na 3 dela, jedan preko drugog. Pokrijte plastičnom folijom i ponovo stavite u frižider na 30 minuta.
Kada ga izvadite ponovo ga izvaljajte oklagijom u pravougaonik. Ponovo lijevu trećinu prebacite preko sredine, pa preko nje ponovo desnu trećinu. Razvaljajte tijesto blago ponovo, pa ga vratite u frižider. Ovo ponavljajte još 2 puta da bi ste dobili slojevitost kro-krofne. Znači, sveukupno trebate ponoviti postupak – preklapanje – oklagija – frižider 4 puta. Kada ste završili sa slojevima ostavite tijesto ponovo u frižider, ali na sat vremena, ili, čak, preko noći.
Nakon toga, vaše tijesto je spremno za pečenje. Izvaljajte ga oklagijom – debljine 3 do 5 cm, pa ga kalupima izrezujte u krofne.
U dubokoj šerpi dobro zagrijte ulje, da bude vrelo (kada kao i obično pravite krofne). Stavljajte krofnice u ulje i pecite sa obje strane dok ne porumene i ne postanu hrskave.
Redajte ih na papir za pečenje ili kuhinjske ubruse. Napravite i preliv – pomiješajte šećer u prahu, med i mleko, pa posipajte po krofnama dok su još vruće. Služite ih tople.
Related Posts:
ČOKOLADNI KOLAČ BEZ PEČENJA SA GLAZUROM POPUT STAKLA Sastojci pakiranje rozen kora KREMA 1,5 L mlijeka 2 pudinga od čokolade 200 g šećera 4 žlice brašna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 žlice gustina 300g čokolade za kuhanje 250g mliječne Milka čokol… Read More
TORTA TUFAHIJA SAMA SAM JE SMAZALA KĆERKA NIJE DOČEKALA NI DA JE PROBA… Sastojci 6-7 jabuka voda šećer orah grožđice cimet Za biskvit 5 jaja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5 žlica šećera 5 žlica brašna Za ukrašavanje šlag šarene mrvice Priprema 1. Jabuke oguliti, sre… Read More
SLANI ŠTAPIĆI SA SIROM....OVAKO IH JA PRAVIM I NIKAD MI NE DOSADE Sastojci 150 gr margarina 100 gr domaće svinjske masti 2 jaja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 Prašak za pecivo Docela 100 ml mleka oko 450 gr brašna 1 puna kašičica soli malo tvrdog sira Priprem… Read More
PIZZU U JUFCI – Recept naše čitateljke koja je oduševljena specijalitetom !!! SASTOJCI: pakovanje od 500 gr jufki 200 ml milerama kečap (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 400 grama sira gauda pakovanje od 200 gr gljiva ulje,origano 3 jaja PRIPREMA: Gljive nasjeckajte na sitno … Read More
ORGINAL KREMA ZA KREMPITE KOJA JE ODMAH ČVRSTA Sastojci 1 paket listanog tijesta (za dvije kore) 2 litre mlijeka 2,8 mm 0,5 litre vode 6 jaja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 6 velikih žlica glatkog brašna 1 gustin (20 dag) 3 vanilin šećera 25 d… Read More
0 komentari:
Objavi komentar