ponedjeljak, 6. studenoga 2017.
KOLAČ KOJI SE ŠIRI INTERNETOM...ODUŠEVIO JE MNOGE NADAM SE DA ĆE I VAS
By arsenal at 00:01
No comments
Sastojci
banana sloj
2 kasike putera
1/4 solje braon secera
1 cajna kasika vanilije
1 supena kasika ruma
3 zrele banane
krema od sira
500 gr krem sira + 2 supene kasike putera
1 solja braon secera
3 jaja
2 cajne kasike extrakta od vanilije
1 cajna kasika ruma extrakt
karamel toping
1 i po solja secera
1/4 solje vode
1 supena kasika soka od limuna ili corn sirupa
1 solja whipping cream
podloga
12 kom oatmeal keksica
1/2 solje pecan oraha / obicnih oraha
1/4 solje omeksalog putera
Priprema
1.
Prije nego predjete na konkretne korake izvjedbe kolaca, pripremite kalup. Oblozite ga sa vanjske strane alufolijom, jer cete kolac peci u vodenoj kupki!
Vodena kupka: uzmite serpu ili tepsiju, vecu od kalupa za kolac, i stavite u zagrijanu rernu. Na sredinu serpe postavite kalup dobo oblozen alufolijom. Jako je bitno da voda ne prodre u kalup i ne nakvasi kolac. Sad sipajte kljucalu do jedne trecine oblozenog kalupa i tako pecite.
2.
Keks, pecan orahe i omeksali puter ubacite u food procesor/blender, pulsirajuci par puta da se sadrzaj isitni i sjedini. Istresite u kalup i prstima ili casom pritiscite sadrzaj na dno kalupa, ne na stranice! Pecite 10 do 12 minuta.
3.
U tavi otopite puter i secer, dodajte vaniliju, rum i na kraju oguljene banane izrezane po duzini ili na kolutove. Lagano promijesajte da ogreznu u saftu. Tople istresite preko ohladjene pecene kore.
4.
Mutite sir dok ne omeksa dodavajuci kolicinu secera u dva navrata. Dodajte puter, jaja, jedno po jedno. Na kraju jos vaniliju i rum. Dobro umucenu kremu istresite preko banana.
Pecite u vodenoj kupki na 180' C prvih 30 minuta potom smanjite temperaturu na 160 i nastavite peci jos 30 do 40 minuta.
Kad malo promrdate kalup, sredina kolaca ce lagano zatreperiti, tako treba!
Izvadite kalup iz vodene kupke i ostavite da se hladi dva sata.
5.
Spojite secer, vodu i limunov sok (corn syrup) u serpicu i stavite na sporet da kuha bez mijesanja. Kad pocne lagano mijenjati boju, cetkicom umocenom u vodu skidajte secer sa zidove serpice. Cim dobijete boju cilibara, smaknite sa ringle i pazljivo dodajte whipping (pocet ce naglo da pjeni) cream. Vratite na ringlu, nastavite kuhati
dok se sadrzaj ne smanji za jednu trecinu, oko pet minuta. Povremeno promijesajte. Ostavite 15-ak minuta da se rashladi. Prelijte karamel sos preko kolaca i ostavite da se zajedno hladi.
Posluživanje
Obruc kolaca skinite prije posluzivanja. Noz zagrijte pod mlazom vruce vode, posusite salvetom i rezite. Za svako novo parce, postupak sa nozem ponovite.
Mozete servirati karamel sos posebno u zdjelici pa nek se svako sluzi sam i sipa koliko mu je po volji.
Related Posts:
EVO ZAŠTO SU SVI POLUDJELI ZA PUNJENIM PAPRIKAMA MOJE MAME Sastojci Meso: 70 dag miješanog mljevenog mesa 2 kom sitno sjeckanog glavice luka 3 čena sjeckanog češnjaka 1 žlica mljevene slatke paprike 1 žličica soli 1/2 žličice crnog papra 6 žlica riže 1 žlica sitno sjeckanog … Read More
VIDEO...PUNJENA KINDER JAJA...KLINCE ĆE BITI ODUŠEVLJENI.... Odlična ideja za proslave, partyje ili za desert. Isprobajte klinci će biti oduševljeni, a ako koje ostane počastite se i vi ;) SASTOJCI: – 6 kinder jaja – 3 štangice Kinder čokolade – 6 štapića za sladoled – 200 ml mlije… Read More
NAJBOLJA PITA ZA DANAŠNJI RUČAK...SVI PITAJU ZA OVAJ RECEPT Ovo je jedna od verzija za kljukuse a bice ih jos jer ovo je meni jedno od omiljenih jela.Starinsko,lijepo,ukusno i brzo se sprema… SASTOJCI 1 tikvica (po mogucnosti zelena ) 4 veca krompira 1 glavica luka(ako ga ne volite n… Read More
KAKO SE PRAVI TIJESTO ZA PITE – MLADIM KUHARICAMA ĆE OVO BITI ITEKAKO KORISNO Potrebno je: cca 1 kg mekog bijelog brasna malo soli 1 kom jaje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/2 l tople vode Priprema: Neka vas ne brine vrijeme potrebno za pripremu recepta – radi se o ukupn… Read More
LJETNA SALATA ZA 10 MINUTA....KADA JE PROBATE PRAVIT CETE JE SVAKI DAN.. Dakle…jednom davno dok sam radila u jednoj pizzeriji, kao studentica prve godine fakulteta, naučila sam raditi ovu jako finu salaticu s kojom smo se častile moje kolegice i ja. U originalu se portugalska salata radi s tunom,… Read More
0 komentari:
Objavi komentar