petak, 30. prosinca 2016.
NAJBOLJI BISKVIT ZA TORTE I KOLAČE
By arsenal at 00:36
No comments
Već dosta dugo tragam za savršenim biskvitom koji ne “padne” nakon pečenja, ne mrvi se tijekom rezanja a da je sočan i ukusan. Ovo je kombinacija nekoliko isprobanih recepata, radila sam ga već nekoliko puta i uvijek ispadne odlično. Ovoga puta sam dodala kakao ali može i bez njega ako želite žuti biskvit. Pekla sam ga u kalupu promjera 26 cm i visok je točno 5 cm, bez problema se može prerezati na 3 i čak na 4 dijela. Ako se peče u većem kalupu biti će za otprilike 1 cm niži i još uvijek se može prerezati na 3 dijela.
Sastojci
8 jaja – odvojiti bjelanjke od žutanjka
na vrh noža soli
200 grama šećera
180 grama oštrog brašna
2-3 velike žlice prosijanog kakaoa – nije obavezno
2 velike žlice ulja
2 velike žlice tople vode
na vrh noža praška za pecivo
ribana korica od 1-2 naranče – nije obavezno
Priprema
1.
Bjelanjke uz dodatak malo soli izmiksati u čvrsti snijeg, postepeno dodavajući šećer i ribanu koricu od naranče i žutanjke.
2.
Brašno pomiješati sa kakaom i praškom za pecivo i sasvim polako dodavati gornjoj smjesi, mikser namjestiti na najmanju brzinu.
3.
Zatim dodati ulje i vodu i sve izjednačiti.
4.
Kalup za tortu obložiti sa papirom za pečenje, uliti biskvit-smjesu i staviti peći u već zagrijanu pećnicu na 160-170 stupnjeva oko 40 minuta.
Bilo bi idealno da tortu potpuno ohladite u pećnici, tako sasvim sigurno neće “sjesti”
5.
Ohlađenu tortu prerezati na onoliko dijelova koliko želite, vidjeti ćete kako se lako reže bez da se imalo mrvi.
Posluživanje
Da bi torta bila još sočnija ja je prije nego što stavim kremu navlažim sa preljevom koji radim na slijedeći način – u posudu stavim 2-3 žlice kiselkastog pekmeza, sok od jedne-dvije naranče i malo ruma, sve stavim da zakipi i sa toplim prelijelm kore, malo sačekam da upiju i tek tada stavljam kremu.
Vjerojatno ću stići poslikati gotovu tortu ali presjeka neće biti jer je šaljem jednoj djevojci za dvadeseti rođendan. Inače krema je vrlo bogata – ganache od 700 grama čokolade i isto toliko kiselog (ne slatkog) vrhnja.
Related Posts:
KINDER MAXI KING...TORTA SVIH TORTI A da znate kako se jednostavno pravi, odmah bi se bacili na posao Sastojci: 8 jaja 200 g šećera 200 g mlevenih lešnika Fil kesica šlag krema od čokolade 125 ml mleka 3 kašike prekmeza od šljiva (adsbygoogle = win… Read More
TIRAMISU (ORIGINAL RECEPT)! SVA JE PJENASTA A ODUZIMA SAMO 15 MINUTA ZA PRIPREMU Sastojci oko 200 gr piškota (kod nas jedna velika kutija ima 210 gr) Preliv za namakanje piškota: 2 supene kašike nes kafe 8 kašika vode 3,5 dl mleka malo ruma (ili amareta, likera od badema) Krema: 4 jaja (adsby… Read More
BILI SMO U VEZI PREKO 5 GODINA, VJERILI SE, A ONDA JE ONA NA DAN VJEČANJA NESTALA IZ MOG ŽIVOTA... Bili smo u vezi preko 5 godina, vjerili se, a onda je ona na dan vječanja NESTALA iz mog života. Nedjelja, negdje oko 10 ujutro, ja spreman, rodbina i prijatelji se već počeli skupljati u dvorištu, kad stiže mi SMS poruka od… Read More
GRIZ PITA SA JOGURTOM… KADA SU GOSTI PROBALI OVAJ RECEPT REKLI SU A GDJE JE OVO DO SADA BILO Sastojci: 500 g kora 4 jaja 100 ml ulja (jednim delom podmazati pleh, a drugi deo ide u testo) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4 kašike griza 500 ml jogurta 1 kesica praška za pecivo 1 kašičica so… Read More
STARINSKA POSNA SARMA Moja danasnja sarma je bez mesa ,sa puno crnog luka i praziluka i spremam je samo u rerni. Sezona je kiselog kupusa pa navalimo!!!! SASTOJCI 1 glavica kiseli kupus 4 glavice crni luk 2 straka praziluk (adsbygoogle = w… Read More
0 komentari:
Objavi komentar