subota, 17. prosinca 2016.
POGAČA KRUNA ILI CVET POGAČA, SVEJEDNO KAKO SE ZOVE, BITNO JE DA JE PREDOBRA!!
By arsenal at 16:35
No comments
Sastojci
500 g brašna
10 g suvog kvasca
250 ml mleka
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
30 g omekšalog putera
50 g otopljenog putera
po želji susam, crni susam, laneno seme,razne semenke
1 кašičica mleka
1 jaje + 1 belanacPriprema
PRIPREMA:
1.
Zagrejati mleko da bude toplo, dodati suvi kvasac i kašičicu šećera, promešati pa ostaviti na stranu dok se kvasac ne podigne, oko desetak minuta.
2.
U posudu, u kojoj ćete mesiti, staviti brašno,kašikicu soli pa sve dobro promešati, napraviti udubljenje na sredini pa dodati, 50 g otoljenog putera, jedno celo jaje i jedan belanac, žumanac ostaviti za premazivanje pogače, i nadošli kvasac sa mlekom.
Sve dobro sjediniti, pa sipati na radnu površinu i mesiti oko desetak minuta, ako vam je potrebno dodati malo brašna po radnoj površini.Testo treba da bude elastično i mekano.
Premazati ga sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da naraste.
3.
Naraslo testo premesiti pa podeliti na 5 jednakih delova.
Od jednog dela,premesiti pa ga oblikovati u loptu i staviti ga na sredinu pleha, koji ste prethodno podmazali sa puterom, veličine od 22cm do 24cm, moj je bio 20cm i zato mi je pogača otišla u visinu.
Drugi deo podeliti na 3 dela, pa ih rastanjiti i napraviti pletenicu,koju ćete obaviti oko lopte u sredini.
4.
Od preostalih tri dela, uzeti jedan deo, razvaljati ga otprilike 20cm u prečniku,premazati ga omekšalim puterom, pa tako i sa sledećim delom, razvaljati, staviti ga preko prvog i njega premazati omekšalim puterom, i sa trećim, razvaljati, staviti ga preko prethodne dve kore, ali ga nemojte premazivati puterom.
5.
Rastanjiti sve kore u jednu pravougaonu koru, debljine,2mm pa je premazati ostatkom putera. Zaviti je kao rolat.
6.
Seći rolate veličine od 2 do 2.5 cm pa ih ređati u krug oko pletenice, blago ukošene ali da vam se jedan deo rolata sastavlja sa pletenicom.
7.
Premazati umućenim žumancetom sa malo mleka, posuti semenkama po želji, pokriti i ostaviti da još malo naraste, oko pola sata.,
8.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 30 minuta, ili dok vam fino ne porumeni.
Toplu pogaču premazati sa vrlo malo otopljenog slanog putera, ostaviti a se ohladi u kalupu, oko 5 minuta, pa je izvaditi i ohladiti je na žici.
9.
Uživajte kao što smo i mi uživali.
Related Posts:
NA INTERNETU POSTALA VELIKI HIT: RECEPT ZA FANTASTIČNU POSLASTICU U ČAŠI GOTOVU U TRENU! Fenomenalnog ukusa, brza priprema… Sastojci za dvije čaše jedan žumanjak šećer ekstrakt vanilije (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); mlijeko mascarpone šalica kave piškote kakao Priprprema (adsby… Read More
NAJBOLJA NUTELLA TORTA KOJA SE NE PEČE Torta je san snova, nije preslatka ni preteška, ma odlična! Sastojci Podloga: 24 kom oreo keksića (cca 250g) 125 g margarina sirni fil: 125 g quark sira (u sparu je topfen) 100 g sirnog ili mliječnog namaza 250 ml slatkog … Read More
JUNEĆE ŠNICLE U SAFTU...ODLIČAO PRIPREMLJEN SAFT ZA UKUSAN RUČAK Sastojci 4 velika juneća šnicela 1 glavica crvenog luka 1 mrkva (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3 velika režnja češnjaka 1 žlica koncentrata rajčice 1 žlica narezanog peršina sol papar suncok… Read More
SPREMITE PILETINU SA RIŽOM PO OVOM RECEPTU I SVI ĆE PRIČATI O VAŠEM RUČKU.... Odkako radim,u nedostatku vremena počela sam iskopavati brze i jednostavne recepte...Ovo je jedan od takvih...sve u pećnicu.....i samo pričekati da se samo ispeče,.... Sastojci: 1/2 pilića 1 dcl… Read More
Recept koji je savršeno izrađen : JAPANSKI VJETAR samo za prave domaćice :) SASTOJCI: Kore ( ovo je mjera za jednu,a potrebne su dvije ) 5 bjelanaca 10 kašika šećera 5 kašika brašna 3 kašike sitno sjeckanih oraha 1 kašika mljevenih oraha 1 kesica praška za pecivo (adsbygoogle = window.adsbygo… Read More
0 komentari:
Objavi komentar