nedjelja, 18. prosinca 2016.

SLATKI HLJEB SA SUHIM VOĆEM...Često ga spremam jer je dobar ujutru uz kafu ili čaj


Sastojci
1,400 kg brašna
1/2 l mleka
1 kocka kvasca
250 gr šećera
5 jaja

1 žumance
250 ml zejtina
150 gr suvog grožđa
300 gr ostalog suvog voća (šljive, smokve, ananas, brusnice, kajsije)
150 gr oraha (lešnika ili badema)
kora od 2 veća limuna
ILI SVE NA POLA MERE ŠTO VAM I PREPORUČUJEM

Priprema
1.
Staviti u šolju mlakog mleka kocku kvasca, kašičicu šećera  kašičicu brašna i ostaviti da nadođe. U ostatak od pola litre mlakog mleka staviti šećer da se istopi.
2.
U posudu za mešenje (malo veću pošto je mera velika)  staviti brašno, dodati nadošao kvasac, mleko sa rastopljenim šećerom, zejtin, jaja, koru od limuna i suvo grožđe. Zamestiti testo srednje tvrdoće i ostaviti da dobro naraste.
3.
Voće  oprati i staviti desetak minuta da postoji u vodi. Procediti i staviti sa strane.
4.
Kad testo naraste, premesiti ga. Podeliti  na 4 jufke. Razviti jufku pravougaonog oblika dužine pleha.


5.
Posuti jufku celim orasima, ne mora da se seckaju i suvim voćem. Možete i malo da ispritiskate voće u testo.
6.
Urolati jufku i staviti u pleh
7.
Tako uraditi i sa ostalim jufkama.
8.
U manju činiju staviti žumanac sa 2 kašike vode lagano razmutiti i premazati rolate. Ostaviti da još malo narastu, 15-ak minuta pa uključiti rernu . Sačekati da se rerna zagreje.
9.
Peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni da blago porumeni, smanjiti na 150 stepeni i peći još 40 minuta.
Ako mislite da će pregoreti na tom prelazu smanjivanja temperature jer zumanac tamni, stavite preko papir jedno 15 minuta pa posle sklonite.
10.
Kad se ispeče izvaditi iz pleha, staviti na rešetku  da se ohladi.  Potpuno ohlađene rolate umotati u prozirnu prijanjajuću foliju i tako čuvati, do služenja.
Ovo je velika mera
Uglavnom pravim  od pola mere i pečem u 2 pleha.
 2-3 jaja , 250 ml mleka, oko 25 gr kvasca, 125 gr šećera, 125 ml zejtina, 700 gr brašna, kora od velikog limuna i voće po želji.
 Meru sam napisala kako sam je i dobila od moje nane iz Velesa, s obzirom na njenu veliku familiju pravila je uvek tu količinu ali je plela pletenice i samo stavljala suvo grožđe.

Posluživanje
Najbolji je za posluženje sutradan. Seče se oštrim nožem na tanke kriške. Služiti uz čaj ili mleko.
http://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar