srijeda, 28. prosinca 2016.
STRUMIČKA BAKLAVA- odlična je !
By arsenal at 13:15
No comments
Sastojci
1 kg kore ( ako ne sukate)
do 500 gr oraha
200 gr. grisa
150 ml ulje
150-200gr puter ili margarin
1 vanila
nekoliko zrna saks ili mastik
Za šerbet
1,5 kg šećer
1 limon
1 vanila
Priprema
1.
Najpre pripremite orahe, isecite ih tanke i dugačke.
2.
Propržite gris, da počne lepo da miriše i kad se ohladi dodajte vanilu i saks koji ste prethodno u avan istukli. Treba vam nekoliko zrna.
3.
Nauljite pleh br. 32 i pripremite kore. Stavite prvu koru u pleh.Sad svaku koru poprskajte uljem, stavite gris, na svaku treću stavite plus orahe. Sad zavisi i kakve kore imate, moje su tad bile 12, tako da moram drugačije...Vi radite klasiku. Bitno je da gornje i donje kore nemaju orahe, tako se lakše seče.
4.
Isecite baklavu sa zvezdom u sredini, e to je majstorija prava...Rastopite puter ili margarin i polijte baklavu. Obično kad je post, pravi se margarinom, ali lepše je sa puterom...
5.
Pecite je pokrivenu, oko sat vremena, bitno je da ne pocrni, treba da bude zlatasta.
6.
Kad se ohladi, spremite šerbet, dodajte vode da se pokrije šećer jedno dva prsta. Kad je pri kraju, da se vuće konac iz kašike, dodajte vanilu i limun i zalijte polako baklavu.
Treba da bude sipkava, kakvu ljudi najviše vole.
E, a ja sam od onih koji vole mekanu baklavu, pa to ti je...Nikako ne volim krckavu, kad se razleta na sve stane, ne nikako ne volim...Zato i ne volim švajcarske kroasane, vazuh pune, puše vetar kako ja kažem, a u ustima ništa...No, ta sipkavost je mnogo važna, tako većina misli i to se mora poštovati.
E sad za one koji su kao ja, zalijte baklavu dvaput, neka šerbet ostane malo vodeniji, to je to, kad nije mnogo gust, baklava će biti mekana...O ukusima se ne debatira, zato pravite po vašoj volji :)
7.
I uživajte! Baklava je sa unikatnim ukusom!
Srećni praznici :)
Posluživanje
Servira se jedna ili dve samsi (samsii je jednina, a samsi je množina, komad baklave :) )
Služi se kao svaki šerbetlija desert, sa čašom vode ako je kod kuće...Na svadbama, venčanja, isto servira se klasično, samo što treba umiti ruke poslije toga, pošto ništa slađe nego jesti baklavu rukama...Ja obožavam ovu baklavu i moram naglasiti, da se divim svim baklavama, no ostala sam verna moje baklave i nikad, nikad nisam napravila drugu, osim ovu divotu i sarlii, koja je ustvari samo različita po formi...Divota :)
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Related Posts:
BRZI KOLAČ OD KOMADIĆA VOĆA KOJI ĆE VAM SE SIGURNO SVIDJETI Potrebno: 20 dag keksa pettit beure 1 kutija Dr. Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, vanilija 500 ml slatkog vrhnja za šlag (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4-5 svježih breskvi 200 ml slatkog vr… Read More
PRIJE PAR DANA VRAĆALA SAM SE KUĆI SA POSLA, DRUGA SMJENA.... Prije par dana vraćala sam se kući sa posla, druga smjena, noć hladna, sve poledilo, katastrofa... I ispred zgrade hop, prokližem i udubim branik na jednom Golfiću. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ono… Read More
JEDNOSTAVAN I JEFTIN KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA Ovo nije običan kolač od jabuka, već ruski čuveni klasik koji ćete veoma lako da pripremite i bićete više nego zadivljeni ukusom ove pita-torte. Za pripremu ovog ruskog deserta je potrebno: – 5-6 većih jabuka – 3 jaja – 200g… Read More
VRHUNSKI UŽITAK- U KOME CE UZIVATI VASA OBITELJ… OBAVEZNO PROBAJTE OVAJ ODLICNI RECEPT… Vrhunski užitak je fantastično sočan kolač sa kremom od žumanaca i šamom kao kod šampite oduševiće sve pred koje ovaj kolač iznesete. Kore 4 jaja 4 kašike šećera 5 kašika brašna 2 kašike vode 50 ml ulja 1 kašika kakaoa 1 … Read More
PREDIVNA TORTA KAO IZ VRHUNSKIH RESTORANA Sastojci Kora: 300 gr mlevenog plazma keksa (1 kutija) 125 gr putera 10-15 kašika mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fil: 2 kutije šabačkog ”a la kajmaka” (500 gr) va za torte 2 dl vode Priprema… Read More
0 komentari:
Objavi komentar