nedjelja, 12. ožujka 2017.
DIGANA GIBANICA JEDNOSTAVNA I BEZ KONKURENCIJE PROVJERITE ZAŠTO!!!
By arsenal at 12:07
No comments
Sastojci
tijesto
1 kg brašna za dizana tijesta
15 dag maslaca
10 dag šećera
4 jaja
4 dl mlijeka
2 vrećice (14 g) suhog kvasca
2 vrećice vanilin šećera
1 žličica soli
naribana korica limuna
nadjev od maka
30 dag mljevenog maka
5 dag smeđeg šećera
2 žlice meda
1/4 l mlijeka
5 dag grožđica
1 žlica ruma
2 vrećice vanilin šećera
1 žličica cimeta
naribana korica limuna
nadjev od oraha
35 dag mljevenih oraha
5 dag smeđeg šećera
2 žlice meda
1/4 l mlijeka
5 dag grožđica
1/2 dl ruma
1 žličica cimeta
naribana korica limuna
nadjev od rogača
35 dag mljevenog rogača
15 dag maslaca
3 dl mlijeka
5 dag smeđeg šećera
2 žlice meda
1 dl soka od naranče
5 dag suhih brusnica
naribana korica naranče
i još …
1 jaje
3 žlice marmelade ili drhtalice
Priprema
1.
Najprije potopite svih 10 dag grožđica u ukupnu količinu ruma.
Potom umijesite tijesto.
U većoj posudi izmiješajte brašno, kvasac, šećer, vanilin šećer, sol i limunovu koricu.
Zagrijte mlijeko tek toliko da se u njemu može otopiti maslac.
2.
U zdjelu s brašnom dodajte jaja i mlijeko s maslacem pa miješajte mikserom dok ne dobijete glatko, mekano tijesto koje se odvaja od stijenki posude. Pokrijte zdjelu ubrusom i ostavite na toplom dok se tijesto ne udvostruči.
Za to vrijeme pripremite nadjeve.
3.
Za nadjeve od maka i oraha zagrijte do vrenja mlijeko sa šećerom (i vanilin šećerom za mak), medom i koricom od limuna. Dodajte mak/orahe, pripadajuću količinu grožđica i ruma i cimet. Dobro pomiješajte i ostavite da se ohladi.
4.
Za nadjev od rogača u kipućem mlijeku otopite maslac, šećer, med i koricu od naranče. Dodajte rogače, brusnice i sok od naranče. Kuhajte desetak minuta uz stalno miješanje. Po potrebi dodajte još mlijeka. Pustite da se ohladi.
5.
Lim (ja sam koristila 35×27 cm) obložite papirom za pečenje.
Na pobrašnjeni stolnjak istresite tijesto pa ga podijelite na tri dijela.
Svaki dio razvaljajte, premažite tijesto drhtalicom (ili marmeladom) koja nema previše intenzivnu aromu, npr. od dunja. Preko toga namažite nadjev i zarolajte.
6.
Pripremljene štruce ostavite u limu da počivaju dok se grije pećnica. Premažite ih umućenim jajetom i pecite 50 do 60 minuta na 180°. Ako prebrzo potamne, pokrijte ih aluminijskom folijom.
7.
Pečenu gibanicu pomoću stolnjaka ili većeg ubrusa izvrnite naopako (da dno bude na vrhu) i ostavite je da se ohladi (tako vam se gornja kora neće odvojiti od nadjeva).
Posluživanje
Kažu da diganu gibanicu treba jesti ohlađenu, ali meni je najdraži topli okrajak i to si priuštim svaki put!
Related Posts:
MOJ DANAŠNJI RUČAK TOLIKO UKUSAN DA UKUĆANI TRAŽE DA GA SUTRA PONOVIM… SASTOJCI:Pola kilograma pilćeg belog mesa, 2 manje izrendane tikvice, 2 do 3 mlada luka, 3 do 4 kašičce sitno iseckanog korijandera, 1 čen luka, 1 kašičica soli, pola kašičice bibera, maslinovo ulje.. (adsbygoogle = wi… Read More
KLINCI SU NAPROSTO LUDI ZA OVIM RUČKOM: PILEĆI SNACK Prije nekoliko godina sam probala ovaj recept i sada je postao nezaobilazan dodatak kod raznih druženja… brzo, fino i jednostavno kad vam dolaze gosti i želite ih s nečim ponuditi, a nemate vremena za kuhanje Sastojci 500g… Read More
UKUSNA PECIVA ZA RUČAK...STALAN SU GOST MOGA STOLA Sastojci 450 gr brašna 250 ml vode 3 kašike putera 3 kašike šećera 1 kašika soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 kašika ulja 1 kesica kvasca PREMAZ 1 kašika mlijeka 1 jaje susam Način priprem… Read More
FRIZURU ZA VJENČANJE MI JE PRAVILA BIVŠA DEVOJKA MOGA SADA... Friziru za venčanje mi je pravila bivša devojka moga sada već muža za koju ja nisam znala, pristala sam i da me ošiša i neku punđu da napravi koja će izdržati celo veče. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});… Read More
OVAKO UKUSAN GULAŠ DUGO NISAM PROBALA... Sastojci 50 g putera 1 crni luk (100 g) 4 cena bjelog luka 600 g govedjeg mesa (na kocke sjecenog) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 mrkva (70 g) 80 g sitno sjeckanih rajcica 1 kg krompira 1 l vr… Read More
0 komentari:
Objavi komentar