nedjelja, 12. ožujka 2017.

ODLIČAN KOKOS KOLAČ VRIJEDAN SVAKOG TRUDA


SASTOJCI
BISKVIT:
4 jaja
12 kašike šećera
12 kašike brašna
1 prašak za pecivo
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
1 žlica kakaa
NADJEV:



½ l mlijeka
3 kašike brašna
10 kašike šećera
10 dkg kokosa
GLAZURA:
10 dkg čokolade za kuhanje
3 kašike vode
3 kašikešećera
8 dkg margarina

PRIPREMA:
1. Izradite jaja i postepeno dodajte šećer, brašno, prašak za pecivo, ulje, mlijeko, sve zajedno izmješati.
2. Podijelite na dva dijela i u jedan dodati kakao, a drugi ostaviti.
dvobojni-biskvit
3. Dio sa kakaom ulijte u tepsiju (moja je bila promjera 23 x 33 cm).
4. Stavite peći u zagrijanu rernu na 170 stupnjeva, samo dok se ne uhvati korica 10-tak minuta.
pecena-podloga
5. Izvadite iz rerne i nadjev prelijte na polupečeni biskvit, a preko nadjeva ostatak svijetlog biskvita.
nadjevanje-kolaca



6. Vratite sve skupa u rernu i pecite još nekih 25 – 30 minuta (ovisno o rerni), provjerite čačkalicom da li je pečeno.
gornja-kora
7. Napravite glazuru koju salijete po površini, po želji ja sam malo posipala kokosom.
kokos-glazura

NADJEV OD KOKOSA
1. Kada stavite peći biskvit sa kakaom, odmah krenete na pripremu nadjeva.
2. Pomiješate brašno i šećer sa malo mlijeka, ostatak staviti kuhati.
3. U kuhano mlijeko ubacite pomiješano brašno sa šećerom i još kuhate dok se ne počnu pojavljivati prvi mjehurići.
4. Ubacite kokos, sve izmješate.
nadjev
5. Taman će proći vrijeme za pečenje biskvita, tako kada ga izvadite na njega salijete vrući nadjev.
GLAZURA OD ČOKOLADE I MARGARINA
1. Na pari istopite čokoladu, vodu, šećer i margarin, sve dobro sjediniti.
glazura
2. Ostavite da se malo rashladi i u još tekućem stanju saliti na kolač.

0 komentari:

Objavi komentar