nedjelja, 9. travnja 2017.
BEZ IMALO LAŽNE SKROMNOSTI, TVRDIM DA JE OVO RECEPT ZA NAJUKSNIJU I NAJSOČNIJU PROJU KOJU STE IKADA IMALI PRILIKE DA JEDETE
By arsenal at 12:26
No comments
Bez imalo lažne skromnosti, tvrdim da je ovo recept za najukusniju i najsočniju proju koju ste ikada imali prilike da jedete. Jednom kada probate proju sa sirom po ovom receptu, koji se decenijama unazad koristi u mojoj porodici, zaboravićete sve ostale recepte i baš ovu proju sa sirom proglasiti kraljicom svake trpeze…
Nekada davno, proja sa sirom (ili bez sira) bila je “sirotinjska” hrana.
Tada je proja bila uglavnom tvrdo zamešena i poprilično suva.
Godinama su domaćice recept za proju menjale, usavršavale ga spram svog ukusa svoje porodice.
U novije vreme proja je postala veoma ukusno predjelo koje je prisutno na svakoj trpezi, bila ona svečana ili svakodnevna.
SASTOJCI:
4 jaja
8 kašika belog brašna
6 kašika palente
1 prašak za pecivo
1 šolja ulja (2 dl)
1 šolja mineralne vode
1 kašičica soli
1 kisela pavlaka (2 dl)
200-250 g švapskog sira
malo maslaca
malo brašna za posipanje
PRIPREMA:
Umutiti jaja mutilicom pa dodati tečne sastojke, ulje i mineralnu vodu.
Ja stavim malo manje od 2 dl ulja.
U tu smešu dodati belo brašno pomešano sa praškom za pecivo i palentu, pavlaku i so.
Sve to izmešajte mutilicom ili varjačom.
Pre nego što dodate sir, probajte ga, ako nije dovoljno slan možete u smešu dodati još malo soli.
Sir potom dodajte i lagano umešajte u smešu.
Ako vam se učini da je jako gusto, možete dodati još malo ulja, pavlake ili kisele vode, mada ja u toj situaciji dodam malo jogurta 🙂
Đuveč tepsiju namažite maslacom i od gore pospite sa malo brašna, a potom lupkajte tepsiju odole da se brašno ravnomerno rasporedi.
Višak brašna koji vam ostane otresite. Ulijte smešu u tepsiju da se ravnomerno razlije.
Proju sa sirom pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250 C.
Prvih 7-10 minuta pecite na visokoj temperaturi 230-250 °C (dok proja ne porumeni), a potom temperaturu smanjite na 180-200 °C i pecite još 15-20 minuta.
Ovako pečenu proju ostavite nekoliko minuta da se prohladi i pokušajte da odolite njenom mirisu koji mami, a potom je isecite na jednake kocke i poslužite.
Proju sa sirom veoma često pravim za doručak ili večeru i tada je najčešće jedemo uz jogurt ili kiselo mleko. Ne znam kako kod vas, ali kod nas uvek prvo nestanu ćoškovi 🙂
Takođe, svako porodično slavlje, bilo da je to nečiji rođendan, Krsna Slava, Božić ili Uskrs, ne može da prođe bez proje, kao predjela.
Prijatno!!!
Related Posts:
NEOČEKIVAN NAČIN KORIŠTENJA OMEKŠIVAČA ZA VEŠ U DOMAĆINSTVU Omekšivač za veš je odlično sredstvo koje može postati vaš pravi pomoćnik u kući. Većina nas koristi omekšivač samo za vreme pranje veša. Verovatno ćete biti iznenađene kada saznate da ga možete koristiti i u druge svrhe, … Read More
PLAZMA KOLAČ BEZ PEČENJA GOTOV ZA 15 MINUTA Sastojci: Kora 150 g keksa 200 ml mleka Fil 700 ml mleka 300 ml slatke pavlake 150 g šećera 1 vanil-šećera 3 pudinga s ukusom slatke pavlake 10 g želatina 100 g putera 300 g mlevenog keksa (adsbygoogle = window.adsby… Read More
DOMAĆE REZANCE ZA SUPU JE LAKO NAPRAVITI A NE MOGU DA SE MERE SA KUPOVNIM-DESET PUTA SU BOLJI Sastojci 4 dl glatkog brašna 2 cijela jaja 2 žumanjka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1-2 žlice hladne vode prstohvat soli Priprema 1. U pliću široku posudu staviti glatko brašno. U sredinu brašn… Read More
TAJNA SE KRIJE U NAČINU PRAVLJENJA KREME...EVO KAKO DA NAPRAVITE NAJUKUSIJI MUNCHMALOW KOLAČ Ovo je, definitivno, najukusniji kolač “varijacija na temu Munchmallow”! Sastojci biskvit: 5 žumanaca 240 g šećera 3 kašike kakaa 150 ml ulja 200 g brašna 1 prašak za pecivo (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).p… Read More
JAVILI SU NAM DA SE SNAHA PORODILA.. Javili su nam iz bolnice da se rodio sin od mog brata,ali brat moj brat je tada bio u Njemackoj i nije mogao doci u bolnicu pa sam ja otisao po njih. Kada sam dosao kod snahe su vec bili u bolnici njena majka,otac i brat a n… Read More
0 komentari:
Objavi komentar