nedjelja, 9. travnja 2017.
BEZ IMALO LAŽNE SKROMNOSTI, TVRDIM DA JE OVO RECEPT ZA NAJUKSNIJU I NAJSOČNIJU PROJU KOJU STE IKADA IMALI PRILIKE DA JEDETE
By arsenal at 12:26
No comments
Bez imalo lažne skromnosti, tvrdim da je ovo recept za najukusniju i najsočniju proju koju ste ikada imali prilike da jedete. Jednom kada probate proju sa sirom po ovom receptu, koji se decenijama unazad koristi u mojoj porodici, zaboravićete sve ostale recepte i baš ovu proju sa sirom proglasiti kraljicom svake trpeze…
Nekada davno, proja sa sirom (ili bez sira) bila je “sirotinjska” hrana.
Tada je proja bila uglavnom tvrdo zamešena i poprilično suva.
Godinama su domaćice recept za proju menjale, usavršavale ga spram svog ukusa svoje porodice.
U novije vreme proja je postala veoma ukusno predjelo koje je prisutno na svakoj trpezi, bila ona svečana ili svakodnevna.
SASTOJCI:
4 jaja
8 kašika belog brašna
6 kašika palente
1 prašak za pecivo
1 šolja ulja (2 dl)
1 šolja mineralne vode
1 kašičica soli
1 kisela pavlaka (2 dl)
200-250 g švapskog sira
malo maslaca
malo brašna za posipanje
PRIPREMA:
Umutiti jaja mutilicom pa dodati tečne sastojke, ulje i mineralnu vodu.
Ja stavim malo manje od 2 dl ulja.
U tu smešu dodati belo brašno pomešano sa praškom za pecivo i palentu, pavlaku i so.
Sve to izmešajte mutilicom ili varjačom.
Pre nego što dodate sir, probajte ga, ako nije dovoljno slan možete u smešu dodati još malo soli.
Sir potom dodajte i lagano umešajte u smešu.
Ako vam se učini da je jako gusto, možete dodati još malo ulja, pavlake ili kisele vode, mada ja u toj situaciji dodam malo jogurta 🙂
Đuveč tepsiju namažite maslacom i od gore pospite sa malo brašna, a potom lupkajte tepsiju odole da se brašno ravnomerno rasporedi.
Višak brašna koji vam ostane otresite. Ulijte smešu u tepsiju da se ravnomerno razlije.
Proju sa sirom pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250 C.
Prvih 7-10 minuta pecite na visokoj temperaturi 230-250 °C (dok proja ne porumeni), a potom temperaturu smanjite na 180-200 °C i pecite još 15-20 minuta.
Ovako pečenu proju ostavite nekoliko minuta da se prohladi i pokušajte da odolite njenom mirisu koji mami, a potom je isecite na jednake kocke i poslužite.
Proju sa sirom veoma često pravim za doručak ili večeru i tada je najčešće jedemo uz jogurt ili kiselo mleko. Ne znam kako kod vas, ali kod nas uvek prvo nestanu ćoškovi 🙂
Takođe, svako porodično slavlje, bilo da je to nečiji rođendan, Krsna Slava, Božić ili Uskrs, ne može da prođe bez proje, kao predjela.
Prijatno!!!
Related Posts:
SLANI ŠTAPIĆI ZA SAMO 15 MINUTA Sastojci 2 žumanca 1,5-2 kašičice soli 1 čaša (180 g) kisele pavlake 250 g omekšalog margarina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 500 g oštrog brašna 1 prašak za pecivo Još: 1 jaje za premazivanje su… Read More
EVO GA KOLAČ NAD KOLAČIMA!!! SLOBODNO MOGU MOJU POSLASTIČARSKU ,,ERU’‘DA PODELIM NA PRE I POSLE OVOG KOLAČA A KAKO I ZAŠTO,PROČITAJTE NA KRAJU RECEPTA! TESTO: 3 jajeta 3 s.k. mekanog margarina(a može i 3/4 od 250 g.onog tvrdog) 3 s.k. meda 1 č. šećera koliko treba OŠTRO brašno da se zamesi 2 k.k. sode-bikarbone (SB) FIL: 2 č. šećera 1,5 l. kisele pavlake/milerama gustog s… Read More
Žena (53) zaprepastila lekare: Prestala sam da starim kad sam napunila trideset! Otkriva namirnicu koja zaustavlja starenje! Ona se kune u samo jednu namirnicu koja joj je dala večnu mladost Kada je vide, ljudi prvo pomisle da Pamela Džejkobs ima oko 30-ak godina. Međutim, njena lična karta pokazuje čak 22 godine više. Sa svojih 53, Pamela izgle… Read More
LEDENE KOCKE NAJBOLJE DO SADA Sastojci Biskvit 6 jaja 6 žlica šećera 2 žlice ulja 3 žlice kakaa 6 žlica brašna 1 prašak za pecivo Preljev 1 dl šećera 2 dl vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krema 7,5 dl mlijeka 2 pudinga od v… Read More
KREMASTI KOLAČ SA JAGODAMA KOJI OBARA SA NOGU Sastojci Biskvit 3 bjelanjka 3 jušne žlice šećera 3 jušne žlice brašna Nadjev od jagoda 1/2 kg očišćenih i izgnječenih jagoda 3-4 žlice šećera (ovisi koliko slatko volite i koliko su jagode slatke) 2 dcl vode ili soka od j… Read More
0 komentari:
Objavi komentar