ponedjeljak, 3. travnja 2017.
EVO GA KOLAČ NAD KOLAČIMA!!! SLOBODNO MOGU MOJU POSLASTIČARSKU ,,ERU’‘DA PODELIM NA PRE I POSLE OVOG KOLAČA A KAKO I ZAŠTO,PROČITAJTE NA KRAJU RECEPTA!
By arsenal at 13:00
No comments
TESTO:
3 jajeta
3 s.k. mekanog margarina(a može i 3/4 od 250 g.onog tvrdog)
3 s.k. meda
1 č. šećera
koliko treba OŠTRO brašno da se zamesi
2 k.k. sode-bikarbone (SB)
FIL:
2 č. šećera
1,5 l. kisele pavlake/milerama gustog sa 30% ili što više mlečne masti
Objašnjenje Č.=čaša(ona od jogurta) S.K.=supena kašika K.K=kafena kašičica!
PRIPREMA
1. Da ne bude zabune, ja sam pravila dve i po mere!
2. Za testo:
Kuvati jaja i šećer na pari .Ujedno sa strane grejati u šerpici margarin i med i kada jaja narastu i skuvaju se onda se dodaje vruća masa od meda i margarina
Još malo mutiti i onda dodati SB.
3. Izmaći sa vatre i u onako toplo dodavati brašno.
Ovo je ujedno i ,,najopasnija’‘faza recepta.Treba dodavati
oprezno brašno da bude ,,kašasto-mekano’‘zamešeno.Kada se ohladi biće sve dvaput tvrđe i neće moći lepo da se razvija.
4. Kasnije kad se ohladi, trebaće još brašna možda da se ,,domesi’’ i da se lakše hvata u ruku i razvija na hartiji.
(Nekoliko puta pre sam pravila sa oštrim brašnom(mada u receptu ništa nije striktno navedeno).Danas sam probala sa mekim čisto da vidim kakvo će biti i zato su mi korice ispale malo deblje.Jesu mekanije i sve ali lepše mi je nekako sa oštrim.Korice su onda tanje kao kod,,Rozen’’ ili ,,Mađarice’’).
Mekano, toplo umešeno testo pokrijemo najlonom da se ohladi.Sve vreme neka je pokriveno, inače se suši i jako stvrdnjava.
Od ohlađenog testa uz obilatu pomoć brašna otkidati komade i razvijati korice na pek-papiru!
5. Za to vreme, spremati fil.
Sipati pavlaku i šećer u posudu i pažljivim pokretima žice počnemo da mešamo
6. Mešamo nešto malo, stavimo u frižider i između pečenja korica, mešamo malo i pavlaku.
7. Spremiti i ,,šatorče’’ za pečene kore.
8. Peći: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 ,
9. Ispečene korice filovati
10. Završne radnje
…i krkati
11.(Broj kora nije striktno određen.Treba da su tanje ,a ukupan broj zavisi od količine umešenog testa i veličini pleha na kome razvijate.).
Za razbijanje nepotrebne ,,prpe’’ od tog recepta, evo vam dve afirmativne i hrabreće pesmice.Posle njih, napravićete zaredom i tri ,,Medovika’’ od dve i po mere.:))))))) Prva ,Druga , druga A , druga B :))) I još jedna ,,Oj, pri lužku..’‘
…jaooo, kako lepa narodna zabava :))))
Un…na traženje mnogih, evo postavljam prvobitnu ,,hrabreću” pesmu sa sve tekstom….
:)))))))))))))))
Apdejt o kiseloj pavlaci.. :)))
,,Važi” za onu pavlaku iz Srbije. Isprobala sam puno vrsta i sve su iste…
Dakle, pavlaČicu treba ocediti kako sam napisala ispod slika…
13. Nakupljenu vodicu ocedimo…
14. Izbućkamo (sad bez straha,jer je masa oho-ho čvrsta! ),šećer sa kis.pavlakom…
15. I filujemo….
16. Treba da bude ovako!
17. …a celokupan pos’o ubrzala ovom silikonskom oklagijicom!
Posluživanje
Prolog
Kada sam negde za prošli Uskrs probala ovaj kolač koji mi moja koleginica ruskinja poslala-ko da me drmnuo strujni udar!!!! ŠTA je to?? Pa tako nešto lepo u životu nisam probala!! Ne liči ni na šta što postoji na Zemlji a prelepo je kad se jede.
Mislila sam da ko zna šta ide u njega (asocirao me na blagi karamel i orahe).Posle kad sam dobila recept, ni ,,k’‘od karamela al ja sam bila ubeđena da ih ima a da koleginica neće da mi kaže.:))
Bila sam ko u groznici dok nisam dobla recept. Napravila ga, podelila nekima sa posla…uveče mi je mobilni eksplodirao od oduševljenih sms-poruka (,,ŠTA je to TAKO lepo???’’……,,Da, da, korice su od meda, fil od kisele pavlake al ŠTA to još ima u njemu??’’……..)
Bogami, dobrih mesec dana moj ,,Medovik’‘je bio tema br.1 na poslu. Kojekakve ,,kuvarice’‘što su im kulinarski dometi ,,poslati pomoćnog radnika po burek ili hamburger’‘čekale su u redu da uzmu recept (ko da će moći da ga naprave. HA!! :)))
Ja sam izmenila postupak pripreme, smanjila šećer u filu…..i koleginica ruskinja mi kaže da je moj,,Medovik’‘bolji od njenog.
A zašto,,Ruski Medovik’’?
Još dok sam onako čekala recept(a koleginica ruskinja mi već nabacila da se tu radi o nekoj ,,skromnoj medenoj piti’’),baš ovde na Kulinarici jedna učesnica je objavila recept za ,,Češki Medovik’’.
Ja sva srećna pozovem koleginicu i kažem.,,Znam!!! Kore se mese od meda a fil kuva od brašna…’’,ona me prekinula.,,Ne! Fil je od kisele pavlake’’.
Kad se tad nisam onesvetila od sreće…obožavam kiselu pavlaku kao fil!!!
Tako, da ga razlikujete od onog ,,češkog’’, ja sam ovaj nazvala,,ruski’’ a rusi ga samo zovu ,,Medovik’’(naglasak na ,,ik’’) ili ,,Medovij tort’’.
0 komentari:
Objavi komentar