petak, 19. svibnja 2017.
EVO GA KOLAČ NAD KOLAČIMA...MAK KOLAČ SA CRENIM VOĆEM
By arsenal at 15:57
No comments
Sastojci
Biskvit:
8 bjelanjaka
70 g šećera
150 g mljevenog maka
50 g kokosa
50 g mljevenih badema
1 žlica (15 g) kukuruznog škroba (gustina)
2 žličice praška za pecivo
Još:
150 ml vrelog mlijeka za preliti biskvit
Krema:
8 žumanjaka
100 g šećera
2 vanilin šećera ili sjemenke iz jedne mahune vanilije
1 l mlijeka
100 g kukuruznog škroba (gustina)
1 žlica limunovog soka
1 naribana korica limuna
250 g maslaca
50 g šećera u prahu
Voćni sloj:
450 g smrznutih višanja
60 g šećera
2 vanlin šećer
20 g kukuruznog škroba (gustina)
4 žlice vode
2 žlice limunovog soka
1 žlica (5 g) mljevene želatine (ili 2 lista)
Glazura od bijele čokolade:
100 g bijele čokolade
200 g slatkog vrhnja
1 žlica (5 g) mljevene želatine
25 ml vode
25 ml limunovog soka
Priprema
1.
Biskvit:
Bjelanjke mikserom istući u čvrsti snijeg.
Postupno dodavati šećer i miksati dok se šećer ne otopi.
Kuhačom lagano umiješati mješavinu maka, kokosa, badema, gustina i praška za pecivo.
Veliki lim od pećnice (40 x 30 cm) obložiti papirom za pečenje, pa izliti i poravnati tijesto.
Peći 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180"C.
Pečeni biskvit malo prohladiti pa preliti vrelim mlijekom.
Kada sa sasvim ohladi, uzduž ga prerezati na dva komada po dužoj strani.
2.
Krema:
U posudi za kuhanje kreme umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Umiješati naribanu limunovu koricu i gustin pa smjesu razrijediti sa malo hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka uzavreti pa lagano ulivati u umućene žumanjke stalno miješajući. Staviti kremu na laganu vatru i kuhati stalno miksajući dok se ne zgusne.
Kremu prekriti prozirnom folijom, folija treba sasvim priljubiti uz kremu da se ne stvara kondenzacija i pustiti da se ohladi.
Maslac sobne temperature i šećer u prahu pjenasto umutiti, dodati limunov sok te izmiješati sa ohlađenom kremom.
3.
Voćni sloj:
Mljevenu želatinu potopiti u 2 žlice hladne vode da nabubri.
Smrznute višnje i šećer staviti kuhati. Kad voće prokuha, dodati gustin razmućen sa 4 žlice vode i kuhati otprilike 2 minute. Višnje malo zgnječiti jer će se kolač ljepše rezati. Posudu sa voćem maknuti sa vatre, dodati limunov sok i želatinu i dobro izmiješati da se želatina otopi. Pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Ako se stavlja želatina u listićima, namočiti je u vodu da omekša pa ocijediti i umiješati u voće.
4.
Slaganje kolača:
Na jedan komad biskvita rasporediti kuhane višnje pa kremu od žumanjaka. Pokriti drugim biskvitom pa preliti toplom čokoladnom glazurom. Spremiti u hladnjak.
Kad se krema stegne, kolač rezati na kocke i svaku ukrasiti polovicama višnje.
5.
Glazura:
U maloj posudi za kuhanje namočiti želatinu u mješavini vode i limunovog soka. Pustiti da nabubri.
Čokoladu razlomiti na komade pa preliti toplim, ne uzavrelim, slatkim vrhnjem. Staviti na paru i miješati dok se čokolada ne otopi. Maknuti sa vatre.
Želatinu rastopiti na laganoj vatri (ne smije proključati) pa u tankom mlazu umiješati u toplu čokoladu stalno miješajući.
6.
Napomene:
- Dvije su verzije ovog kolača, sa i bez višanja.
- Krema se može praviti sa 100 g gustina ili 2 kesice pudinga od vanilije. Ako se pravi sa gustinom, staviti vanilija šećer ili sjemenke iz mahune vanilije, za verziju sa pudingom ne treba ni jedno od toga.
- Umjesto čokoladnom glazurom, gornji biskvit premazati tankim slojem kreme od žumanjaka pa posuti krupno mljevenim bademima ili preko kreme nanijeti sloj tučenog vrhnja za šlag..
- Po želji kolač praviti od jednog sloja biskvita, s tim da se peče u četvrtastom kalupu za kolače, kod mene dimenzija 39 x 28 cm, premaže voćem, kremom i tučenim vrhnjem za šlag.
Related Posts:
ŠAPE GOTOVE NA BRZINU: STARINSKI KEKSIĆI KOJI MI SE JOŠ VRTE PO GLAVI.. SASTOJCI – 1 margarin – 1 šolja (od 150 ml) ulja – 1 šolja šećera – 2 jajeta – 2 kašike kiselog vrhnja – 2 šolje mljevenih oraha (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – 1/2 praška za pecivo – po potrebi b… Read More
KOKOS FANTAZIJA! Kombinacija kokosa, kave, čokolade i vanilije, pun pogodak, jednostavno i brzo. Sastojci Biskvit: 4 bjelanjka 250 grama šećera 150 grama kokosa Preljev: 2 žlice kakaa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 žlice šećera 1 žlica instant kave (nescafe) 100 grama čokolade (za kuhanje … Read More
SA MOJIM LJUBAVNIKOM SAM PROŠLI VIKEND BILA U JEDNOM HOTELU.... Sa mojim ljubavnikom sam prošli vikend bila u jednom baš luksuznom hotelu… bila nam je godišnjica “veze” pa smo si priuštili jedan specijalni vikend. Međutim odmah prvi dan sam se šokirala kada sam u hotelskom bazenu ugledal… Read More
RUSKE KAPE! DOBAR STARI KOLAČ… ZVALI GA RUSKE KAPE ILI ŠUBARICE, UVIJEK JE OMILJEN GDJE GOD DA SE POJAVI. Sastojci 4 jaja 200 g šećera 1 dcl ulja 1 dcl vruće vode 250 g brašna 1 prašak za pecivo 1 i pol žlica kakaa Krema 1 puding s okusom vanilije 350 ml mlijeka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 100 g … Read More
RUČAK ZA 20 MINUTA SENDVIĆ ROLNICE Jednostavno, brzo i ukusno :) Sastojci 6 snite sendvic tosta 6 snite kackavalja, gaude... 6 snite sunke (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); &n… Read More
0 komentari:
Objavi komentar