petak, 19. svibnja 2017.
EVO GA KOLAČ NAD KOLAČIMA...MAK KOLAČ SA CRENIM VOĆEM
By arsenal at 15:57
No comments
Sastojci
Biskvit:
8 bjelanjaka
70 g šećera
150 g mljevenog maka
50 g kokosa
50 g mljevenih badema
1 žlica (15 g) kukuruznog škroba (gustina)
2 žličice praška za pecivo
Još:
150 ml vrelog mlijeka za preliti biskvit
Krema:
8 žumanjaka
100 g šećera
2 vanilin šećera ili sjemenke iz jedne mahune vanilije
1 l mlijeka
100 g kukuruznog škroba (gustina)
1 žlica limunovog soka
1 naribana korica limuna
250 g maslaca
50 g šećera u prahu
Voćni sloj:
450 g smrznutih višanja
60 g šećera
2 vanlin šećer
20 g kukuruznog škroba (gustina)
4 žlice vode
2 žlice limunovog soka
1 žlica (5 g) mljevene želatine (ili 2 lista)
Glazura od bijele čokolade:
100 g bijele čokolade
200 g slatkog vrhnja
1 žlica (5 g) mljevene želatine
25 ml vode
25 ml limunovog soka
Priprema
1.
Biskvit:
Bjelanjke mikserom istući u čvrsti snijeg.
Postupno dodavati šećer i miksati dok se šećer ne otopi.
Kuhačom lagano umiješati mješavinu maka, kokosa, badema, gustina i praška za pecivo.
Veliki lim od pećnice (40 x 30 cm) obložiti papirom za pečenje, pa izliti i poravnati tijesto.
Peći 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180"C.
Pečeni biskvit malo prohladiti pa preliti vrelim mlijekom.
Kada sa sasvim ohladi, uzduž ga prerezati na dva komada po dužoj strani.
2.
Krema:
U posudi za kuhanje kreme umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Umiješati naribanu limunovu koricu i gustin pa smjesu razrijediti sa malo hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka uzavreti pa lagano ulivati u umućene žumanjke stalno miješajući. Staviti kremu na laganu vatru i kuhati stalno miksajući dok se ne zgusne.
Kremu prekriti prozirnom folijom, folija treba sasvim priljubiti uz kremu da se ne stvara kondenzacija i pustiti da se ohladi.
Maslac sobne temperature i šećer u prahu pjenasto umutiti, dodati limunov sok te izmiješati sa ohlađenom kremom.
3.
Voćni sloj:
Mljevenu želatinu potopiti u 2 žlice hladne vode da nabubri.
Smrznute višnje i šećer staviti kuhati. Kad voće prokuha, dodati gustin razmućen sa 4 žlice vode i kuhati otprilike 2 minute. Višnje malo zgnječiti jer će se kolač ljepše rezati. Posudu sa voćem maknuti sa vatre, dodati limunov sok i želatinu i dobro izmiješati da se želatina otopi. Pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Ako se stavlja želatina u listićima, namočiti je u vodu da omekša pa ocijediti i umiješati u voće.
4.
Slaganje kolača:
Na jedan komad biskvita rasporediti kuhane višnje pa kremu od žumanjaka. Pokriti drugim biskvitom pa preliti toplom čokoladnom glazurom. Spremiti u hladnjak.
Kad se krema stegne, kolač rezati na kocke i svaku ukrasiti polovicama višnje.
5.
Glazura:
U maloj posudi za kuhanje namočiti želatinu u mješavini vode i limunovog soka. Pustiti da nabubri.
Čokoladu razlomiti na komade pa preliti toplim, ne uzavrelim, slatkim vrhnjem. Staviti na paru i miješati dok se čokolada ne otopi. Maknuti sa vatre.
Želatinu rastopiti na laganoj vatri (ne smije proključati) pa u tankom mlazu umiješati u toplu čokoladu stalno miješajući.
6.
Napomene:
- Dvije su verzije ovog kolača, sa i bez višanja.
- Krema se može praviti sa 100 g gustina ili 2 kesice pudinga od vanilije. Ako se pravi sa gustinom, staviti vanilija šećer ili sjemenke iz mahune vanilije, za verziju sa pudingom ne treba ni jedno od toga.
- Umjesto čokoladnom glazurom, gornji biskvit premazati tankim slojem kreme od žumanjaka pa posuti krupno mljevenim bademima ili preko kreme nanijeti sloj tučenog vrhnja za šlag..
- Po želji kolač praviti od jednog sloja biskvita, s tim da se peče u četvrtastom kalupu za kolače, kod mene dimenzija 39 x 28 cm, premaže voćem, kremom i tučenim vrhnjem za šlag.
Related Posts:
RAK UMIRE U SAMO 42 SATA! OVAJ SOK JE IZLIJEČIO VIŠE OD 50 HILJADA LJUDI! Cvekla je veoma zdrava i sadrži mnogo vitamina B1, B2,B6 i C i minerala kao što su kalcij, fosfor, magnezijum, natrij. Snažan je antioksidans te zbog toga posjeduje mnoga ljekovita svojstva. Sadrži betain, za koji su istraži… Read More
Pripremite najukusniju ŠAMPITU – MI vam otkrivamo pravu TAJNU savršenog kolača MI vam otkrivamo tajnu kako da ispadne savršena i donosimo trik kako da složite i uživate u ukusu. SASTOJCI: Za koru: 5 velikih kašika šećera 5 žumanaca 5 velikih kašika mlijeka 5 velikih kašika ulja 5 velikih kašika braš… Read More
UZELA SAM ZADNJIH 200DIN I OTIŠLA DO PRODAVNICE, KASIRKA JE TREBALA DA MI VRATI Uzela sam zadnjih 200din i otišla do prodavnice, kasirka je trebala da mi vrati neki sitan kusur, a vratila mi je kusura kao da sam joj dala 1000din..mislim se ja da li da joj vratim, a znam da nemam ni žutu paru narednih ne… Read More
PPROKUHAJTE OVA DVA SASTOJKA – PIJTE NAPITAK 7 DANA I IZGUBITE ČAK 5KG! Ako ste nabacili nekoliko kilograma viška tijekom zime, ne brinite. Ovo piće će ostvariti vaše snove! Evo kako ga pripremiti: Sastojci: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 kašika organskog meda 1 kaši… Read More
OVAJ RECEPT SAM NAŠLA U JEDNOM KUVARU, ISPROBALA GA I ODUŠEVILA SE Sastojci 500g kora za pitu 3 jaja 1 čaša jogurta 1 čaša kukuruznog brašna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 čaša ulja 1 kesica praška za pecivo 400 g sira so i susam po potrebi Priprema 1. Umutiti … Read More
0 komentari:
Objavi komentar