srijeda, 17. svibnja 2017.
KREMASTI KOLAČ SA BANANAMA I ČOKOLADOM ZA LJUBITELJE KREMASTI KOLAČA
By arsenal at 03:50
No comments
Sastojci
Biskvit:
1 veća banana
150 ml jogurta (3.2% m.m.)
80 g oštrog brašna
2 pune kaš. gorkog kakaoa
1 čajna kašičica praška za pecivo
4 kom bjelanaca + malo soli
120 g šećera
Fil:
4 kom žumanca
2 kom (80 g) pudinga slatko vrhnje ili vanilija
40 g gustina
120 g šećera
8 dl punomasnog mlijeka
1 srednja banana + malo limunovog soka
2 dl slatkog vrhnja
5 g mljevenog želatina (po potrebi, ja sam koristila)
Ganache:
2 dl slatkog vrhnja (mliječno)
100 g mliječne čokolade
70 g kvalitetne crne čokolade
Priprema
1.
Fil:
Od mlijeka odvojiti 1 dl, ostalo staviti na vatru da se zagrije. U posudi pomješati izdvojeno mlijeko sa pudingom, gustinom, žumancima i šećerom tako da nema grudvica. Kad se mlijeko zagrijalo kuhati gustu kremu, dobro promješati da nema grdudvica. Skinuti sa vatre, površinu kreme prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.
2.
Biskvit:
Dok se fil hladi, pravimo biskvit: Izgnječiti bananu i dodati joj jogurt sobne temperature, promješati. Prosijati brašno kakao i prašak za pecivo, te pomješati sa bananom i jogurtom da se dobije jednolična smjesa.
Bjelanca mutiti sa malo soli i postepeno dodavati šećer, umutiti u čvrst sjajan snijeg. Lagano, ručno pomješati (samo prevrtati) sa prvom smjesom, izliti u pleh (dim. 40x20 cm ili neki slične površine) koji smo premazali sa maslacom i posuli sa malo brašna. Peći na 170 st. oko 15 - 20 min. zavisno od rerne. Dobićete fin mekan i sočan biskvit, koji ostavimo da se ohladi. Biskvit nema potrebe natapati sa mlijekom ili nekom tečnošću pošto je i više nego sočan.
3.
Nastavak fila:
Bananu (koja nije prezrela!) isjeckati i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U ohlađen fil dodati ovako isjeckanu bananu i dobro izmiksati. Posebno umutiti 2 dl slatkog vrhnja i pomješati sa filom. Ako smatrate da je krema dovoljno čvrsta onda vam ne treba želatin, kod mene to nije bio slučaj pa sam dodala i želatin: 10 gr želatina u prahu preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti 5-10 min da nabubri, a zatim otopiti na laganoj vatri. U otopljen želatin prvo dodati 2 kašike kreme i promješati a zatim dobro umiksati u ostatak kreme i to je to.
Biskvit premazati kremom i poravnati.
4.
Ganache: Čokoladu izlomiti na komadiće i preliti slatkim vrhnjem, staviti na umjerenu vatru da se vrhnje zagrije i čokolada otopi, mješati sve vrijeme. Smjesu preliti preko fila i sve ostaviti na hlađenje u frižider nekoliko sati (3-4 h).
Na mojim slikama je ovaj čokoladni sloj jako tanak, inače bi trebao biti deblji ali kod mene je bilo malo slobodnog prostora sa ove strane pleha pa je tamo završio :) a ovo mi je poslednji komad.
Posluživanje
Rezati na kocke, ukrasiti po želji sa kolutićima banane i služiti. Prijatno!
Napomena: Kolač možete praviti i kao tortu: biskvit peći u kalupu d=24 cm, podijeliti sastojke na 2 i peći dvije odvojene kore; fila ima dovoljno za premazati 2 kore.
Related Posts:
PRIJE TAČNI 7 GODINA BIO SAM NAJSRETNIJI MUŠKARAC NA PLANETI Tačno prije 7 godina bio sam najsretnij muškarac na planeti. Tu veče sam odveo moju suprugu u bolnicu da se porodi, sve normalno, doktor mjesecima govorio da se ne brinemo jer trudnoća teče savršeno, bez ikakvih komplikaci… Read More
TORTA SA TURSKIM KEKSOM SMUČKANA ZA 10 MINUTA SASTOJCI – 4 Puding vanilin – 10 žlica šećera – 2 Limun šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – 1500 ml mlijeka – 320 g margarina – 100 g šećera u prahu – 500 ml Šlaga 5+ – 600 g turskog keksa (i… Read More
JEDNOSTAVNE ČOKOLADNE KOCKE KOJE ĆE VAS OBORITI SA NOGU Jednostavan i lagan za pripremu, a ukus fenomenalan… Sastojci za koru: 1 čaša čvrstog jogurta 100 ml ulja 7 kašika brašna 2 kašike tamnog kakaa 4 kašike šećera 1 vanilin šećer kašičica sode bikarbone (adsbygoogle = wi… Read More
KAKO NAJBRŽE OFARBATI JAJA? ZA SAMO 5 MINUTA.... Evo jednostavnog načina da ofarbate Uskršnja jaja uz pomoć krep papira za samo nekoliko minuta. Za farbanje uskršnjih jaja biće nam potrebno: Jaja, količina je po želji, Krep papir u svim bojama, (adsbygoogle = window.a… Read More
RUČAK SA KOJIM NIKADA NEĆETE POGRIŠITI ZNAM TO IZ ISKUSTVA...SOČNI KROMPIRIĆI Nas danasnji rucak,mnogo ukusni i socni,od njih su samo ostali prazni tanjirici… Sastojci 960 g krompira (na cetvrtine isjecenih) 2 sargarepe (na kolutove,140 g) 1 luk (100 g) 100 g isjeckanog paradaj… Read More
0 komentari:
Objavi komentar