ponedjeljak, 17. srpnja 2017.

BRZI BUREK A UKUSAN KAO IZ PEKARE


Brzo i jednostavno, da jednostavnije ne može biti, a okus mu je veoma sličan bureku iz pekarnice
Potrebno
1 paket gotovog vučenog tijesta/jufke/kore za pitu (500 gr)
50 ml maslinovog ulja
250 ml mlake vode
so po ukusu
oko 250 gr mljevenog mesa (ja sam koristila junetinu)
2 manje glavice crnog luka
po želji šarenog bibera (ja koristim mješavinu bijelog, crnog, crvenog i zelenog)
so
suhi začin
oko 2 kašike maslinovog ulja, za dinstanje mesa

Postupak
Prvo pripremite nadjev. Luk nasjeckajte na jako sitne kockice i prodinstajte ga na ulju i malo soli. Kada postane staklast, dodati meso, biber i suhi začin i miješati dok se meso ne usitni i ne prodinsta. Ovako spremljen nadjev odložiti sa strane dok kore ne pripreme.
Od ukupne količine kora, odvojiti 4 cijele kore. Okruglu tepsiju namazati uljem i tepsiju obložiti korama, tako da krajevi kora izlaze van tepsije.
U jednoj posudici staviti vodu, ulje i so i razmutiti kašikom. Tom mješavinom malo natopiti kore na dnu tepsije. Sada dodati malu količinu mesa, pa preko mesa dodati iscjepkane kore.
Kore poprskati mješavinom vode i ulja, pa preko njih opet staviti meso. Redati tako naizmjenično dok se i kore i nadjev ne potroši, s tim što zadnji sloj treba biti od mesa. Meso prekriti sa zadnjom čitavom korom koja je odvojena na početku i preko nje preklopiti krajeve prvih kora, koji izlaze iz tepsije.
Te viškove preklapati jedan po jedan, i poslije svakog preklapanja, koru zaliti sa malo tekućine.
Kada je burek ovako složen, gornju površinu još malo nakvasiti tekućinom, ali ne previše. Od ukupne mješavine vode, soli i ulja, odvojiti nekih 30 ml. Tim ostatkom ćete zaliti tek pečeni burek.
Burek peći u prethodno zagrijanoj rerni na 250 C, dok fino ne porumeni. Kada je pečen, zaliti ga ostatkom tekućine i vratiti ga u rerni još cca 5 minuta, te ga poslije prebaciti na nekoj tacni, plohi ili šta već, da se malo ohladi, međutim prilikom prebacivanja burek treba tako preručiti da gornji dio bureka sada bude odozdo. Ostaviti ga da odstoji jedno 5-10 minuta, pa rezati na četvrtine.
Brzo i jednostavno, da jednostavnije ne može biti, a okus mu je veoma sličan bureku iz pekarnice

Related Posts:

  • SVEČANI KUGLOF KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI Sastojci: – 10 – 11 jaja – kalup za venac prečnika 25 cm – 1,4 l jogurta – 6 kesica želatina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – 200 gr praške šunke (ili pušenog vrata) – 300 gr kuvane šargarepe – 40… Read More
  • MEKANA POGAČA KOJA SE SMAŽE ZA TILI ČAS Sastojci: 600 gr brašna 1 suvi kvasac 10 gr ili 15 gr svežeg 3 dcl mleka 1 dcl ulja 1 kašikica šećera 2 – 3 kašikice soli 1 jaje I još: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 100 gr margarina 2 dcl kisele … Read More
  • KOLAČ HLADNE KOCKE - ZA 20 MINUTA GOTOV Brzi kremasti kolač,jednostavan za napraviti,pravim ga već godinama,i nikako da nam dosadi:))…..nadam se da će se i vama svidjeti!!! Sastojci Biskvit 5 jaja 5 žlica šećera 5 žlica brašna 2 žlice kakao 1 prašak za pecivo Zal… Read More
  • UKLONITE MITISERE UPOTPUNOSTI ZA SAMO 10 MINUTA! Svi znamo koliko nam mitiseri mogu biti dosadni i koliko smo para dali na razne kreme islične preparate, ali oni se jednostavno opet vraćaju, i nikako ne možemo da ih se riješimo. Mitiseri zahvataju veći dio našeg lica, a … Read More
  • 5 – MINUTNI KOLAČ SA JAGODAMA OD 4 SASTOJKA…KUPIT ĆE VAS NA PRVI ZALOGAJ Sastojci Jagode 450 g Šećer 170 g (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Glatko brašno 170 g Jaja 3 kom Priprema.  3 cijela jaja s mikserom pomiješajte sa 170 grama šećera. Miksajte sve oko 2 minute… Read More

0 komentari:

Objavi komentar