četvrtak, 10. kolovoza 2017.
AJVAR! RECEPTURA JEDNOG STAROG MEKDONCA! I ZAISTA NISAM BOLJI JELA!
By arsenal at 02:16
No comments
Uz sve postojeće recepte i varijacije ovo je stara receptura koju sam čuo od jednog starog Makedonca koji tvrdi da se tako radilo u njegovoj familiji zadnjih ni on sam nezna koliko pokoljenja. I naravno tvrdi da je jedini ispravan način za pripremiti “pravi” ajvar. Tako da sam ga i ja prihvatila kao orginalan jer ima pokriće, a i stvarno boljeg nisam jela.
SASTOJCI
5kg crvene rog paprike
2kg patliđana
1 glavica češnjaka
0.75l ulja
4kom ljutih feferona
sol, papar
PRIPREMA
1.
Cijele paprike oprati i u potpunosti osušiti (jako bitno) pa ih ispeći sa svih strana u pećnici na 220C, ako pećnica ima opciju puhanja vrućeg zraka bit će brže i paprike će se lakše guliti kasnije. Paprike su pečene kad lagano potamne na pojedinim mjestima i vidi se da se kožica odvaja.
2.
Kad su paprike pečene najbolje ih je staviti u najlonsku vrećicu i ostavit ih da se pare jedno 15-20min jer će se lakše guliti
3.
Oguliti papriku i odstraniti koštice i staviti da se ocijedi
4.
Cijele patliđane također ispeći u pećnici i kad se malo ohlade oguliti
5.Samljeti ocijeđenu papriku, patliđane, češnjak, feferone
6.
Staviti u prikladan lonac 2/3 ulja i samljevenu masu, papar i sol po želji
7.
Kuhati na laganoj vatri oko 2h uz konstantno mješanje
8.
Negdje na pola kuhanja dodati ostatak ulja po potrebi dosoliti i popapriti
9.
Ajvar je gotov kada masa postane kompaktnija tj. kad ishlapi tekućina pa ostaje čvrst i vidljiv trag prilikom mješanja
10.
Flašice prethodno oprati, osušiti te sterilizirati u pećnici 30min na 100C
11.
Prilikom punjenja staviti nožić, vilicu ili sl. u teglicu (da ne pukne) te puniti vrućom masom pazeći da ne ostane zraka negdje
12.
Vratiti teglice u pećnicu na 20min da se zapeče površinski sloj (paziti da ajvar ne počne kipiti iz teglica)
13.
Izvaditi sve van, u lončiću zagrijati ulje i žličicom staviti u teglice da prekrije površinu (tako da zrak kasnije ne može doći do smjese)
14.
Sve dobro zatvoriti metalnim poklopcima pa staviti u isključenu ali prethodno zagrijanu pećnicu na 150C da se lagano hladi preko noći
15.
u slučaju da se stavlja celofan (ne preporučam) ovaj zadnji korak preskočiti
Posluživanje
Spominjem svako malo u receptu korake na koje treba obratiti da se kasnije lakše oguli paprika jer je to po meni najgori i najdosadniji dio posla (uz naravno 2h stajanja uz šparet i mješanja mase koja eruptira na sve strane čim se malo stane). Još jedan mali info: glavna ljutina feferona je u gornjem dijelu i u košticama pa odluku dal će te odstraniti koštice donesite ovisno koliko ljut ajvar želite. btw. 4 feferona (cijela) je čak podnošljivo i za moju bolju polovicu koja inače ne voli ljuto. Ajvar je ljuči dok se kuha i dok je vruć nego kad se ohladi i odstoji pa računajte ako vam je taman ljut kad se kuha da će sigurno biti preblag kasnije.
http://www.coolinarika.com/
Related Posts:
GRIZ KOLAČ! LAGAN ZA PRIPREMU, KREMASTOG UKUSA A NE PEČE SE Ovog puta izabrala sam ukus instant kave 2 u 1, za popodnevno druzenje sa vama. SASTOJCI PRVI SLOJ 1 l vode 2 kesice ness 2u 1 200 gr smedjeg secera 200 gr psenicnog griza – krupice KREMA 1 l mlijeka 4 vrecice (4x50gr) van… Read More
NAJJEDNOSTAVNIJI ALI I NAJBOLJI NAČIN SPREMANJA PILETINE Sastojci 4 kom{oko 600gr} pilece belo meso 1 kasika vegete 1 kasika senf {moze i manje-po ukusu} 1 kasika brasno 2-3 kasike prezle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 kom jaja po 1/2 kasicice o… Read More
JEDNOSTAVAN I JEFTIN RUČAK OD SAMO 3 SASTOJKA SASTOJCI: 1/2 kg kora za pitu 6 jaja 1 litra jogurta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 kašika soli malo ulja za podmazivanje tepsije Za tepsiju prečnika oko 30 cm. PRIPREMA: Umutite jaja mikserom … Read More
U DANAŠNJEM POSTU OTKRIT ĆU VAM KAKO NAPRAVITI OVAKVE PALAČINKE Sastojci: 2 jaja, 500 ml mlijeka, 1 žlicu ulja, 1 dl mineralne vode, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); brašno po potrebi, prstohvat soli, 1 žlica kakaa Priprema: Od navedenih sastojaka (jaja, mlijek… Read More
BRZO I UKUSNO PECIVO GOTOVA ZA 20 MINUTA Sastojci Tijesto 300 g svijezeg sira (ja stavljam zrnati svijezi sir) 8 zlica mlijeka 2 jaja 10 zlica ulja 400 g brasna 100 g kukuruznog brasna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 1/2 vrecica praska z… Read More
0 komentari:
Objavi komentar