četvrtak, 10. kolovoza 2017.
AJVAR! RECEPTURA JEDNOG STAROG MEKDONCA! I ZAISTA NISAM BOLJI JELA!
By arsenal at 02:16
No comments
Uz sve postojeće recepte i varijacije ovo je stara receptura koju sam čuo od jednog starog Makedonca koji tvrdi da se tako radilo u njegovoj familiji zadnjih ni on sam nezna koliko pokoljenja. I naravno tvrdi da je jedini ispravan način za pripremiti “pravi” ajvar. Tako da sam ga i ja prihvatila kao orginalan jer ima pokriće, a i stvarno boljeg nisam jela.
SASTOJCI
5kg crvene rog paprike
2kg patliđana
1 glavica češnjaka
0.75l ulja
4kom ljutih feferona
sol, papar
PRIPREMA
1.
Cijele paprike oprati i u potpunosti osušiti (jako bitno) pa ih ispeći sa svih strana u pećnici na 220C, ako pećnica ima opciju puhanja vrućeg zraka bit će brže i paprike će se lakše guliti kasnije. Paprike su pečene kad lagano potamne na pojedinim mjestima i vidi se da se kožica odvaja.
2.
Kad su paprike pečene najbolje ih je staviti u najlonsku vrećicu i ostavit ih da se pare jedno 15-20min jer će se lakše guliti
3.
Oguliti papriku i odstraniti koštice i staviti da se ocijedi
4.
Cijele patliđane također ispeći u pećnici i kad se malo ohlade oguliti
5.Samljeti ocijeđenu papriku, patliđane, češnjak, feferone
6.
Staviti u prikladan lonac 2/3 ulja i samljevenu masu, papar i sol po želji
7.
Kuhati na laganoj vatri oko 2h uz konstantno mješanje
8.
Negdje na pola kuhanja dodati ostatak ulja po potrebi dosoliti i popapriti
9.
Ajvar je gotov kada masa postane kompaktnija tj. kad ishlapi tekućina pa ostaje čvrst i vidljiv trag prilikom mješanja
10.
Flašice prethodno oprati, osušiti te sterilizirati u pećnici 30min na 100C
11.
Prilikom punjenja staviti nožić, vilicu ili sl. u teglicu (da ne pukne) te puniti vrućom masom pazeći da ne ostane zraka negdje
12.
Vratiti teglice u pećnicu na 20min da se zapeče površinski sloj (paziti da ajvar ne počne kipiti iz teglica)
13.
Izvaditi sve van, u lončiću zagrijati ulje i žličicom staviti u teglice da prekrije površinu (tako da zrak kasnije ne može doći do smjese)
14.
Sve dobro zatvoriti metalnim poklopcima pa staviti u isključenu ali prethodno zagrijanu pećnicu na 150C da se lagano hladi preko noći
15.
u slučaju da se stavlja celofan (ne preporučam) ovaj zadnji korak preskočiti
Posluživanje
Spominjem svako malo u receptu korake na koje treba obratiti da se kasnije lakše oguli paprika jer je to po meni najgori i najdosadniji dio posla (uz naravno 2h stajanja uz šparet i mješanja mase koja eruptira na sve strane čim se malo stane). Još jedan mali info: glavna ljutina feferona je u gornjem dijelu i u košticama pa odluku dal će te odstraniti koštice donesite ovisno koliko ljut ajvar želite. btw. 4 feferona (cijela) je čak podnošljivo i za moju bolju polovicu koja inače ne voli ljuto. Ajvar je ljuči dok se kuha i dok je vruć nego kad se ohladi i odstoji pa računajte ako vam je taman ljut kad se kuha da će sigurno biti preblag kasnije.
http://www.coolinarika.com/
Related Posts:
IŠLA SAM NA MORE SA DRUGARICOM PREKO AGENCIJE, AUTOBUSOM. NEGDJE NA POLA PUTA...
Išla sam na more sa drugaricom preko agencije, autobusom. Negdje na pola puta smo stali, pravili pauzu i skoro svi čekali u redu za wc. Tako čekajući sam osjetila neke pokrete iza sebe, mahinalno sam se okrenula i vidjela ne… Read More
PUNJENE PAPRIKE...RECEPT KOJI JE MNOGE ODUŠEVIO, A VJERUJEM DA ĆE I VAS
Veoma je fino, pravim ga i zimi sa susenim paprikama, ali ova letnja varijanta mi je posebno ukusna.
Sastojci
500 g pasulja tetovca
1,5 kg crvene paprike "ajvarke"
3 glavice crnog luka
(adsbygoogle = window.adsbygoogl… Read More
MOJA SUPRUGA JE IAKO SAMO SEKRETARICA, VRLO CIJENJENA RADNICA JEDNE FIRME. MNOGI JE SMATRAJU
Moja supruga je iako samo sekretarica, vrlo cijenjena radnica jedne firme. Mnogi je smatraju drugim direktorom, jer mnoge poslove kada njega nema ona obavlja. Prije par noći imala je proslavu u firmi i mnogo joj je bilo kriv… Read More
OSTAVILA SAM MOMKA PRIJE NEKA 3 MJESECA, JEDNOSTAVNO MI JE DOSADIO. JUČE SAM GA VIDJELA...
Ostavila sam momka prije neka 3 mjeseca, jednostavno mi je dosadio. Juče sam ga vidjela u gradu sa nekom djevojkom, djevojčicom. Držali su se za ruke i shvatila sam da je već našao novu.
(adsbygoogle = window.adsbygoogl… Read More
BRZA BOSANSKA PITA..."PRESNAC"
Toliko jednostavna, a tako ukusna da prosto ne smete da propustite a da bar ne probate
Sastojci
1 manja jufka
2 komada svježeg sira
2 komada jaja
1 čaša pavlake/kajmaka
50 g kukuruznog brašna
(adsbygoogle = window.ads… Read More

0 komentari:
Objavi komentar