petak, 4. kolovoza 2017.

DOMAĆI KEŠAP ILI PARADAJZ SOS....


Potrebno je:
(za oko 1 l kečapa tj. gustog sosa)
2,5 kg paradajza
1 mala glavica crnog luka
2 čena belog luka
50 ml vinskog sirćeta



2 kašičice morske soli (ili po ukusu)
4 kašike smeđeg šećera (ili po ukusu)
pola kašičice suvog origana
2-3 cm korena svežeg đumbira

Način pripreme:
Paradajz sam iseckala na četvrtine odvojivši zadevljani deo kod peteljke a onda samlela na mašini za paradajz. (lagano okrećite mašinu i meljite da vam suviše ne prska i s vremena na vreme viljuškom skinite pulpu sa ovog metalnog dela da lakše izlazi. A i ovaj "otpad" iz prvog kruga sameljite još jednom jer dosta soka i pulpe će izaći i iz njega).



Sipala sam sos u pliću a širu šerpu (da se pre skuva jer ima veću površinu za isparavanje) i stavila na ringlu na srednje jaku vatru (7 od 9).
Kuvala sam ga tako oko sat vremena s remena na vreme mešajući.
Kada je već počeo malo da se zgušnjava dodala sam sve začine tj. prvo vinsko sirće i đumbir a malo kasnije rendani crni i beli luk a još malo kasnije i so i šećer po ukusu.
Nastavila sam sa kuvanjem stalno mešajući i polako smanjujući vatru (jer dosta pućka) dok se sos nije zgusnuo na željenu gustinu. Pred kraj sam dodala i malo suvog origana (a izvadila onaj koren đumbira).
Sos sipajte u sterilne teglice, flašice... poklopite i sterilišite i kada se ohlade odložite na hladno i tamno mesto. A možete ga sipati i u činijice za jedno jelo i zamrznuti pa po potrebi vaditi iz friza kao što ja radim.

0 komentari:

Objavi komentar