subota, 7. listopada 2017.
“REZANJE KOLAČA” – DANAS ĆU VAM OTKRITI SVOJU MALU TAJNU REZANJA KOLAČA,KAKO DA VAM SVI KOLAČI BUDU ISTI I SAVRŠENO ODREZANI
By arsenal at 09:55
No comments
1.
Svoju prvu ozbiljnu količinu kolača pekla sam za 1. rođendan svoje princezice.Izgledali su dobro dok ih nisam počela rezat. Uzela sam najveći nož misleći da će ići lakše….katastrofa …kao da sam ih rezala sjekirom.Nisam tip koji lako odustaje pa sam nastavila dalje.U to vrijeme nisam imala internet pa nisam mogla skupiti podatke osim usmeno ispitujući svakog po nešto…..i tako sam osmislila jeftin alat i neke svoje trikove da si olakšam….
2.
problem je bio kad sam pekla kolače koji se ne slažu u tepsiju..(mađarica,medena pita, juliška).Uvijek mi je falila ta neka tacna bez rubova i odgovarajuće veličine koja stane u frižider.Mama mi je otkrila kako to ona radi pa sam malo zaposlila i svog muža.
Od laminata koji nam je ostao napravio mi je “tacnu” veličine cca 30×41 cm.Imam ih sad par komada. i super je kad radim par vrsti kolača. na jedan laminat stavim mađaricu bez čokolade , pek papir i opteretim ju sa drugim laminatom na kojem je, na primjer, medena pita, na nju opet stavim laminat i ako nemam više kolača ,na laminat stavim mlijeko ili neke sokove. Bitno je da ju opterete a laminat sprječava udubine od ambalaže na kolaču. Čokoladu na kolače stavim drugi dan.
3.
A čime rezati? misliš treba ti neki skupi profesionalni nož! neee…. mali jednostavni nožić kojeg ima skoro u svakom dućanu (bude ih ,mislim, 5 kom u pakiranju za nekih 12 kn)
4.
Bitno je da je tanak, bez zadebljanja na kraju
5.
Kako ih rezati kad ti ruka uporno bježi na jednu stranu..na početku kreneš dobro a završiš sa upola manjom širinom.Za to sam iskoristila dječji podmetač za stol. Ne onaj tanki plastični nego onaj što je malo mekši, deblji…
6.
Na pozadini sam nacrtala “mrežu kolača”, da mi kolači budu veličine 2,5 x 6 cm.
7.
Na tu podlogu spustim kolač i krenem rezat.Podmetač je veći od kolača pa vidim gdje treba počet a gdje završiti.Da mi kolač ne bježi od zacrtanih linija pri dnu ga pridržavam sa drvenim ravnalom.
Prvo odrežem krajeve pa onda nastavim dalje.Dok ne stavim sliku tog postupka, režem ga ovako kako sam postavila sliku podmetača.Prvo uske linije zatim šire.Nož držim okomito i samo vučem do kraja.Kod kolača sa čokoladnom glazurom nož nekad grijem na plinskom plamenu od štednjaka (tada topi čokoladu pa ne puca).Bitno je nakon svakog reza obrisati nož kuhinjskim papirom.
8.
Narezane kolače držim u nekavim kartonskim kutijama sa poklopcem.Možete ih posložiti i u plastiku.Glavno da su spremni, jer kad gosti dođu nemorate pred njima rezat, samo ih servirate i uživate.
9.
Većina vas će se složiti da je uz okus bitan i izgled.Na jednoj obiteljskoj proslavi sam ja bila zadužena za rezanje, svi su meni hvalili kolače jer su mislili da sam ih ja i pekla.
10.
Nadam se da sam barem malo pomogla novim domaćicama…..a od “starih” i iskusnih rado primam nove, možda i jednostavnije savjete.. eeee, baš sam se
Related Posts:
KARFIOL ZAPEČEN U RERNI. OVAJ RECEPT NAPRAVIĆE VAS PRAVIM MAJSTOROM KULINARSTVA To, da je karfiol – prava vitaminska bomba, poznato je svima. On je san svakog nutricioniste, jer je bogat ogromnom količinom proteina, vitamina, minerala i drugih korisnih hranljivih materija Pošto karfiol sadrži mnogo vl… Read More
FERRERO ROCHER TORTA KOJA SENE PEČE GOTOVA ZA 20 MINUTA Sastojci hrskava podloga 400 g usitnjenih napolitanki od ljesnjaka 5 velikih zlica Lino nougat namaza kremica 200 g cokolade s ljesnjacima (sjeckanim) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 50 g cokolade… Read More
LIJEČITE HEMOROIDE KOD KUĆE JEDNIM SASTOJKOM – IZ VAŠE KUHINJE: Izliječit ćete se u samo 24 sata Kada primjenjujete jabučni ocat na hemoroide,on apsorbira kao kad pijete neke tablete. Tretman se može koristiti na unutarnjim i vanjskim hemoroidima, uključujući i slučaj kada hemoroidi krvare. Natopite vatu u jabučni ocat … Read More
ŠEST SATI PO PODNE, SVI SE VRAĆAJU KUĆI S POSLA.... Šest sati popodne, svi se vraćaju kući s posla, autobus pun kao šibica, ludnica. Jedan od putnika koji udobno sedi je mlađi crnac. Autobus staje na stajalištu, ulazi žena, trudna je, što se lako vidi, nosi pune torbe, ulazi … Read More
GULAŠ OD PILETINE NAPRAVITE GA PO OVOM RECEPTU I SVI ĆE POLUDJETI ZA VAŠIM GULAŠOM … Sastojci: – 500 gr pilećih prsa – 200 gr graška – 200 gr mrkve – 100 gr korijena celera – 1/2 vezica peršuna – 1 glavica crvenog luka – 2 čehna češnjaka – 4 velike kašike krušnih mrvica – 5 velikih kašika ulja – 0,5 dc… Read More
0 komentari:
Objavi komentar