subota, 4. studenoga 2017.
MAMINA PITA...PREKRASNOG OKUSA, MOGLA BI JE JESTI SVAKI DAN
By arsenal at 11:56
No comments
Sastojci
za testo
600-700 gr ukupno-mekog brašna
1 dl toplog mleka
1 kocka svežeg kvasca+kašičica šećera+kašika brašna
1 kašika soli
1 čaša jogurta sobne temp./ ja sam ga smlačila
3 žumanca
125 gr omekšalog margarina/maslaca
fil
250 gr tanko sečene ili rendane šunke/salame
125 gr margarina
250 gr feta sira-izgnječenog
i još jedno jaje za premazivanje odozgo
Priprema
1.
U toplo mleko izmrvite kvasac,i njemu pridružene članove. Dok on na toplom narasta, vi prosejte brašno. To je jako bitno za sva testa, pa i za ovo, /ja ga ne sejem samo za zapršku/. Osolite ga i u njega dodajte omekšali margarin, žumanca, jogurt i nadošli kvasac.
2.
Umesiti testo. Prvo varjačom ili mikserom, a onda mesiti na, brašnom posutoj, radnoj površini. Ja uvek od pripremljenog brašna, sklonim na stranu 5-6 kašika, pa ako treba dodam. A nekada je potrebna, još koja kašika pride...
Evo ga, rekao bi čovek, šaka umešenog testa.
3.
U toplom, za jedno sat vremena, vangla bude puna testa. Kada ga presečete na pola, a ono ovako šupljikavo, jasno je da će pita-štrudla biti odlična.
Ja mešnju i narastanje kiselih testa, obavim uveče, pa ga premešeno ostavim preko noći u frižideru, gde ono ponovo napuni vanglu, a sutradan nastavim.
4.
Fetu izgnječiti i pomešati sa omekšalim margarinom/maslacem. Ja sam stavila mast. Šunku iseckati ili narendati.
5.
Polovinu testa rastanjiti oklagijom, pa premazati polovinom mešavine sira i margarina. Poređati polovinu šunke. Dlanovima je pritisnuti po filu. Ivice testa premazati vodom da se bolje zalepe. Kreće rolovanje testa.
6.
Urolovanu jufku pokvašenim rukama, malo izdužiti, pa preseći po dužini. Pritisnuti malo ivice da ne ispada fil. Sada je potrebno samo izuvrtati.
7.
Uzmemo jednu, pa je uvrnemo samu oko sebe,/ne mogu da otvorim sliku tog postupka/ pa onda u pužić i prebacimo u sredinu podmazane tepsije. Uvrnemo i drugu, pa je nastavimo na onu u tepsiji.
Sve to ponovimo i sa drugom polovinom testa. I tepsija je puna. Premažemo pitu umućenim jajetom, ja sam samo žumancetom. Može i susam da se doda. Ovako premazana, podsetila me je na neku zmiju. Nisam odolela da ne stavim i dva crvena zrna bibera, da kao povećam sličnost.
Ova tepsija je prečnika 32 cm i prepuna je. Izgleda da je bilo viška, jedno 100 gr brašna. Kada se ja ne držim striktno recepta.
8.
Pitu pečemo u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni/zavisno od rerne/, jedno pola sata. Ja sam moju, zabavljena prolećnim radovima u dvorištu, možda malčice prepekla. Ukusna je jako, a i ima je dosta, pa smo je imali i sutradan.
9.
ovu sam spremila 27.02.216. i premazala je mešavinom kajmaka i maslaca...kako to dobro miriše...u sir sam stavila jedno belance/nema bacanja/ što reče Pomoravka, ispod slike pite pravljene po ovom receptu...meni je opet "otišlo" 600
Related Posts:
ROL PITA UZ ČAŠU JOGURTA MOJ IDEALAN DORUČAK Jedna stara koleginica mi je pričala o ovakvom načinu pripreme pite. Ja tad nisam ništa zapisala. Pa sam sve nekako odokativno radila, ali nije loše ispalo. SASTOJCI 500g tankih kora za pitu 5 komada jaja ( 3 za fil, 2 za… Read More
U AUGUSTU SAM SA DEČKOM IŠLA NA MORE U VEZI SMO 2 I PO GODINE.... U augustu sam s deckom isla na more..Inace, u vezi smo 2 i po godine.. Po povratku s plaze bila sma jako nervozna..Cak sam uspjela upropastit i veceru.. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); I onako ljuta … Read More
15 MINUTNI KOLAČ SA BANANICAMA Sastojci treba vam:) 1 l mlijeka 500 g secera 4 kesice zelatina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 20 kas vode 1 l slatkog vrhnja 5 bananica kokos za posipanje Priprema 1. U 1l mlijeka izmjesati 500g… Read More
PECIVO KOJE DJECA OBOŽAVAJU…A I ODRASLI VOLE Sastojci Tijesto: 1 kg Pšenično glatko brašno Podravka, 4 dcl ulja, 5 dcl mlijeka, 1 svježi kvasac, 1 žlićica šećera, 2 žlićice soli Još potrebno: oko 15 dkg salame, 2 žumanjka, sezam, kim (adsbygoogle = window.adsbygo… Read More
Razrežite limun, stavite malo soli i ostavite u kuhinji! Ovaj trik će promijeniti vaš život! Limun je vrlo koristan. Sadrži mnoga ljekovita svojstva koja su odlična za naše zdravlje. Također daje odličan ukus hrani i piću. To je dobro za zdravlje našeg srca, kose i eliminiše viruse, bakterije i klice. (adsbygoog… Read More
0 komentari:
Objavi komentar