utorak, 7. studenoga 2017.
MINI ŠTRUDLE (BEZ KVASCA)!!! INAČE, MOJI OMILJENI KOLAČI, PA DA KONAČNO I TAJ RECEPT PODELIM SA VAMA
By arsenal at 11:57
No comments
Sastojci
20 dkg margarina
1 jaje
1 čaša kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
1 kašika šećera
malo soli
1 dcl mleka
50 dkg brašna (otprilike)
FILOVI
Ja volim dosta fila, pa na jednu štrudlu stavim oko 20 dkg maka (oraha, badema, rogača…)
Za 2 štrudle s makom
40 dkg maka
1-2 dcl vrelog mleka
korica naranče
šećera po ukusu
malo cimeta
Za 1 štrudlu s orasima
20 dkg oraha
do 1 dcl vrelog mleka
šećera po ukusu
korica limuna
U oba fila se po želji može dodati vanili šećer, groždjice…..ili kako već inače pravite
Priprema
1.
U dublji sud stavljati sastojke, sve po redu. Margarin treba biti omekšan. Ja brašno uvek stavljam na kraju, tako mi je lakše, jer po strukturi testa najbolje procenim koliko mi treba. Uglavnom, oko 1/2 kg, testo treba biti srednje tvrdo.
Ako stavljate brašno na početku, pa ispadne suvlje testo, možete doraditi dodavajući još mleka.
2.
Kad se zamesi testo, podeliti ga na 3 loptice. ne mora dugo stajati, tek toliko dok pripremite fil.
3.
Mak se pošećeri, prelije vrućim mlekom, nariba kora od naranče, stavi cimet i sve dobro promeša. Treba biti lepljivo, kao na slici.
4.
Na isti način se pripremi i fil od oraha.
5.
Testo razviti dosta tanko u obliku kvadrata i premazati filom skoro do samog kraja. Ostaviti oko 2-3 cm prazno tako da se testo, kad se zamota, dobro zalepi a i fil ne curi van. Takodje, i krajeve štrudle zatvoriti prstima.
6.
Tako ponoviti i s ostale 2 loptice.
Stavljati u podmazan pleh i odgore premazati s izmućenim jajetom u koje se doda malo ulja. Navodno, od tog ne puca testo, tako mama kaže a ja slušam 🙂
7.
Peče se na 200-220°c, oko pola sata. Kad dobije odgore lepu boju, onda je gotovo.
Kad se izvadi iz pećnice, prekriti krpom, dok se malo ne prohladi i onda samo seckate i jedete.
Posluživanje
Ja ovo mogu jesti bukvalno za svaki obrok, a posebno su fine ujutro uz kafu.
Related Posts:
Stari recept koji se čuva od zaborava – mantije Sastojci: – 500 ml mlake vode – 1 kašičica soli – 850 gr brašna – 700 gr junećeg mljevenog mesa – 2 glavice crnog luka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – 4 pune kašike masla, ko nema može maslac – … Read More
MAKEDONSKI KOLAČ DOK GA PEČETE CIJELA KUĆA MIRIŠE... Sastojci Testo: 5 šoljica kisele vode 5 šoljica brašna 3 šoljice ulja 3 šoljice pšeničnog griza 1 kašičica cimeta 100 gr seckanog suvog groždja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 100 gr seckanih orah… Read More
BRZI KOLAČ....Pravo čudo, slasno i lijepo. Brzo i jednostavno za napraviti. Sastojci Za biskvit 1 jaje 1 šalica 2 dl šećera 1 šalica 2 dl mljevenih oraha 1 šalica 2 dl mlijeka 1 šalica 2 dl glatkog brašna 550 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 dl ulja 1/2 vrečice praška za… Read More
Bakin kolač. Od ove količine testa izadje 75 kolačića. Prste da pojedeš mmm Sastojci: -4 jaja -3 šoljice ( od 1 dcl) šećera -2 kesice vanilin šećera -250 gr putera ili margarina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); -1 šoljica (od 1 dcl) mleka -600 gr brašna -1 kesica praška za… Read More
PRIJE PAR DANA IŠAO SAM DO SVOJE DJEVOJKE I NEKI 100 METARA OD NJENE KUĆE.... Prije par dana išao sam do svoje djevojke i nekih 100 metara od njene kuće ima jedan veći market. Bacim pogled i vidim jako starog čovjeka kojeg, čini mi se, i vjetar može lahko da otpuše. Nosio je kese i stalno zastajao. … Read More
0 komentari:
Objavi komentar