četvrtak, 7. prosinca 2017.
HLJEB KOJI JE ZALUDIO BALKAN – NIJEDNA PEKARA NE MOŽE NAPRAVITI NITI SLIČAN, SPECIJALAN RECEPT KOJI MORATE PROBATI !!
By arsenal at 06:06
No comments
Sastojci
– 1 salica=250 ml
– 1 salica + 1.5 salica bijelog brasna
– 1 zlicica soli
– 1 vrecica (8g) suhog kvasca
– 1/2 zlice secera
– 1 salica tople vode
– malo kukuruznog brasna za posipati pleh
Premaz:
– 1 bjelanjak
– 1 zlicica vode
Priprema
U vecoj posudi izmijesajte 1 salicu brasna, sol, kvasac i secer. Izmijesajte i dodajte toplu vodu.
Mikserom (s nastavcima za tijesto) mijesajte par minuta.
Pomalo dodavajte preostalo brasno (otprilike 1.5 salica) dok ne dobijete glatku smjesu koja se ne ljepi. Mijesite otprilike 10-tak minuta.
Tijesto stavite u nauljenu posudu i prekrijte krpom.
Stavite posudu u pecnicu sa upaljenim svijetlom na otprilike sat i pol dok se smjesa ne udvostruci.
Premjesite. Na pobrasnjenoj povrsini oklagijom razvaljajte tijesto u pravokutnik velicine otprilike 30×38 cm.
Zarolajte i pritisnite krajeve.
Oblozite pleh papirom za pecenje, lagano ga namastite i pospite kukuruznim brasnom.
Prebacite tijesto na pleh, zarezite nozem na par mjesta preko struce i premazite bjelanjkom pomijesanim sa malo vode.
Pokrijte krpom i ponovo stavite u pecnicu sa upaljenim svijetlom na otprilike 45 minuta.
Pecite na 190C 40-45 min (kod mene se ispeklo nakon 35 min.)
Vruci kruh zamotajte u vlaznu cistu krpu dok ne omeksa.
Izvor: coolinarka.com
Related Posts:
RECEPT NAŠE ČITATELJKE ZA ODLIČNE PUNJENE PLJESKAVICE Sastojci 300 gr. mljevenog mesa 50 gr. brasna 1 veca glavica crni luk (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 zlicice sol pola slicice biber 3 zlice hladne vode 100 gr. kaskavala tipa edemer pola zicice … Read More
PRELIV ZA PITE...DA VAM PITE BUDU KAO IZ RESTORANA KORISTITEOVE MALE TAJNE Sami ćete se uveriti koja je ovo čarolija od preliva Sastojci 7 kašika brašna 1 suvi kvasac (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 šolje mleka 1 šolja ulja so ili šećer (u zavisnosti od toga koju pit… Read More
SLATKE MEKANE I NEODOLJIVE KIFLE GOTOVE ZA 20 MINUTA Sastojci – 4 jaja – 200 gr. šečer – 200 gr. kiselo mlijeko – 125 gr. maslac – 1 kocka svjež kvasac – 1 žličica soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – kora naribana od 1 limuna – 1 1 Vanilin šećer Do… Read More
PUNJENI MESNI ROLAT...PRIJEDLOG ZA DANAŠNJI RUČAK Jako ukusan rolat, moze se jesti i topao, i hladan. Lepo ide uz krompir, pirinac ili kao zamena salami u sendvicu. Sastojci: 600g svinjskog mlevenog mesa 100g mozzarelle 100g dimljene pecenice 1 jaje 2 kasike prezle (… Read More
ŠNICLE OD KROMPIRA...MALIŠANI IH OMOŽAVAJU A NJIHOV ŠARM NISU IMUNI NI ODRASLI Sastojci – 1 kg krompira (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – 1 ½ šolja brašna – 1 jaje – ¼ šolje mlijeka – so, biber Način pripreme Krompir ogulite, izrežite i skuhajte u slanoj kipućoj vodi. (adsb… Read More
0 komentari:
Objavi komentar