subota, 8. listopada 2016.
RECEPT KAKO NAJBOLJE POKISALITI KUPUS
By arsenal at 14:32
No comments
Sastojci
Jedna plastična posuda sa poklopcem (60-80 l)
50 kg kupusa u glavicama
2,5 kg morske soli
10 dag papra u zrnu
2-3 komada korijena hrena
Priprema
Krumpir i zelje – delničko veselje, poznata je goranska izreka. Kao rođena Delničanka ne smijem iznevjeriti tu tradiciju ni ovdje na Coolinariki, pa svom receptu o krumpiru , na pragu jeseni, moram dodati recept za kiseljenje zelja
1.
Uzgojene ili kupljene čvrste glavice zelja ostaviti da odleže nekoliko dana
2.
Ukloniti stare i oštećene vanjske listove i tako očistiti glavice zelja.
3.
Zatim oštrim kratkim nožem izdubiti središnji tvrdi dio glavice ali ne do listova .
4.
U posebnoj posudi pomiješati morsku sol sa paprom u zrnu i time ispuniti napravljene udubine u glavicama zelja a manje glavice razrezati po pola, pa ih natrljati solju.
5.
Sve slagati u plastičnu posudu a praznine između cijelih glavica zelja popunajavati polovinama.
Zelje kojim je ispunjena plastična posudaNa kraju sve posuti preostalom mješavinom soli i papra pa dodati komade korijena hrena.
6.
Na zelje staviti plastične mrežaste kolute na kojima će ležati utezi ( tanjuri ili plastične boce ispunjene vodom).
7.
Na mjestu, gdje će plastična posuda sa zeljem stajati, ispuniti je vodom i to polagano kroz plastično crijevo, kako se sol ne bi isprala iz udubina u glavicama.
8.
Na mrežaste kolute zatim staviti utege te posudu prekriti folijom i zatvoriti poklopcem. Vrlo je važno da je plastična posuda hermetički zatvorena.
9.
Prvih nekoliko dana kontrolirati razinu vode ( mora biti uvijek iznad glavica kupusa ) i prema potrebi je doliti. Nakon nekoliko dana probati slanost vode i ako nije dovoljno slana, dodati još soli. Ukoliko je voda malo zamućena to je pokazatelj da ima premalo soli.
10.
Nakon četrdesetak dana, kiseli kupus će biti spreman za upotrebu a otvorena posuda izgledat će ovako ( ovo je snimka prošlogodišnjeg zelja ). Slana voda u kojoj leži kupus ostat će bistra cijele zime, a mnogi ljudi joj pripisuju ljekovita sredstva za poboljšanje probave, pijući je nekoliko puta na dan po jednu žlicu. Važno je podsjetiti da se zelje vadi čistim rukama a nakon vađenja odmah sve opet hermetički zatvoriti. Zelje kiseljeno na ovaj način nije potrebno prati prije upotreba.
Related Posts:
DRASTIČNO SMANJITE ZNOJENJE U OVIM VRELIM DANIMA!!! Evo i kako… Ako je vaš problem tokom godine znojenje, onda će ovaj problem tokom ljeta biti još intenzivniji. Svakako, sve bi bilo odlično kada bismo dane mogli provoditi na kupalištima, ali stvarnost je malo drugačija. Kako biste sprij… Read More
MOJA PRIJATELJICA, MOJA KUMA JE JUČE PISALA KAKO SAM NA MIKROFON NA MOJOJ SVADBI... Moja prijateljica, moja kuma je juče pisala kako sam na mikrofon na mojoj svadbi rekla da su mi ona i njen muž dali 500 eura, umjesto 20 koliko su zaista dali i na tome mi se zahvalila. Osjećam potrebu da ovako javno kažem p… Read More
NAPRAVITE OVU PITU ZA DORUČAK I ODUŠEVITE SVOJE UKUĆANE Pravi spas u zadnji čas za ručak ili doručak, rekla bih 😉 Evo recepta i uputa… Potrebno: pakiranje tankih kora za savijače (količina proizvoljna i ovisi o tome za koliko ćete osoba pripremati obrok. Prosjek je npr. pakir… Read More
SUPRUGA, ZARUČNICA I LJUBAVNICA SE DOGOVORILE.... Supruga, zaručnica i ljubavnica se dogovorile da obuku crnu kožnu seksi odjeću, da iznenade partnere, pa će se poslije sastati da si ispričaju kako je bilo. Nakon par dana… Zaručnica: – Kad je vidio, rekao je da će me odmah … Read More
JEDNOSTAVAN DESERT U ČAŠI ZA DOBRO JUTRO GOTOV ZA 10 MINUTA SASTOJCI 1,5 l mlijeka 2 jaja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 10 kašika šećera 8 kašika gustina 50 gr kokosovog brašna 1 kašičica Nescafe kafe PRIPREMA Umutiti bjelanca i 2 kašike šećera. Posebno u… Read More
0 komentari:
Objavi komentar