subota, 8. listopada 2016.
RECEPT KAKO NAJBOLJE POKISALITI KUPUS
By arsenal at 14:32
No comments
Sastojci
Jedna plastična posuda sa poklopcem (60-80 l)
50 kg kupusa u glavicama
2,5 kg morske soli
10 dag papra u zrnu
2-3 komada korijena hrena
Priprema
Krumpir i zelje – delničko veselje, poznata je goranska izreka. Kao rođena Delničanka ne smijem iznevjeriti tu tradiciju ni ovdje na Coolinariki, pa svom receptu o krumpiru , na pragu jeseni, moram dodati recept za kiseljenje zelja
1.
Uzgojene ili kupljene čvrste glavice zelja ostaviti da odleže nekoliko dana
2.
Ukloniti stare i oštećene vanjske listove i tako očistiti glavice zelja.
3.
Zatim oštrim kratkim nožem izdubiti središnji tvrdi dio glavice ali ne do listova .
4.
U posebnoj posudi pomiješati morsku sol sa paprom u zrnu i time ispuniti napravljene udubine u glavicama zelja a manje glavice razrezati po pola, pa ih natrljati solju.
5.
Sve slagati u plastičnu posudu a praznine između cijelih glavica zelja popunajavati polovinama.
Zelje kojim je ispunjena plastična posudaNa kraju sve posuti preostalom mješavinom soli i papra pa dodati komade korijena hrena.
6.
Na zelje staviti plastične mrežaste kolute na kojima će ležati utezi ( tanjuri ili plastične boce ispunjene vodom).
7.
Na mjestu, gdje će plastična posuda sa zeljem stajati, ispuniti je vodom i to polagano kroz plastično crijevo, kako se sol ne bi isprala iz udubina u glavicama.
8.
Na mrežaste kolute zatim staviti utege te posudu prekriti folijom i zatvoriti poklopcem. Vrlo je važno da je plastična posuda hermetički zatvorena.
9.
Prvih nekoliko dana kontrolirati razinu vode ( mora biti uvijek iznad glavica kupusa ) i prema potrebi je doliti. Nakon nekoliko dana probati slanost vode i ako nije dovoljno slana, dodati još soli. Ukoliko je voda malo zamućena to je pokazatelj da ima premalo soli.
10.
Nakon četrdesetak dana, kiseli kupus će biti spreman za upotrebu a otvorena posuda izgledat će ovako ( ovo je snimka prošlogodišnjeg zelja ). Slana voda u kojoj leži kupus ostat će bistra cijele zime, a mnogi ljudi joj pripisuju ljekovita sredstva za poboljšanje probave, pijući je nekoliko puta na dan po jednu žlicu. Važno je podsjetiti da se zelje vadi čistim rukama a nakon vađenja odmah sve opet hermetički zatvoriti. Zelje kiseljeno na ovaj način nije potrebno prati prije upotreba.
Related Posts:
VIŠE GA NEĆETE MORATI KUPOVATI – NAPRAVITE SAMI LIČKI SIR (RECEPT) SASTOJCI: 2 l punomasnog mlijeka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 200 ml kiselog vrhnja sol PRIPREMA: Mlijeko prokuhajte i kad se malo ohladi dodajte mu kiselo vrhnje te promiješajte. Posudu omotaj… Read More
RECEPT ZA ČAJ PROTIV KAŠLJA - UČINKOVIT 100% Ljudi,nemojte biti gadljivi kao ja pa da odbijete piti ovaj čaj,ali kad je čovjeku voda do grla,svašta proba Recept je po Rudolfu Breussu,provjeren puno puta i što je najvažnije,učinkovit je 100% Sastojci … Read More
BILA SAM U 9-OM MJESECU TRUDNOĆE KADA ME JE MUŽ OSTAVIO... Bila sam u 9-om mjesecu trudnoće kada me muž ostavio i otišao sa nekom mlađom da živi u drugi grad. Ostavio je mene, dvije kćerke i treću koja se trebala roditi svakog trenutka. Nadala sam se da će se vratiti, ali nikada nij… Read More
Ovo je nazdravi ručak na svijetu...TREBALI NI GA JESTI SVAKI DAN Osim spriječavanja brojnih bolesti, ovaj obrok je i izuzetno ukusan Sastojci 150 g kukuruzne palente 3 jaja 200 g brašna 300 g sitnog sira, nemasnog (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 kašičica so… Read More
DOMAĆI REZANCI...bez mašinice.. ručno razvaljano! presavršeno izgledaju! Sastojci 4 dl glatkog brašna 2 cijela jaja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 žumanjka 1-2 žlice hladne vode prstohvat soli Priprema 1. U pliću široku posudu staviti glatko brašno. U sredinu brašna … Read More
0 komentari:
Objavi komentar