subota, 9. rujna 2017.
STARINSKI KOLAČ A MLADE DAME GA JOS NISU PROBALE :)
By arsenal at 14:19
No comments
Nekada tako popularan i omiljen a već dugo potpuno zaboravljen. Ne samo da ga ja nisam pravila već čitavu vječnost, nego se ne sjećam kada je uopće netko spomenuo da ga je pravio.
Nije u modi, jednostavno. Ali, i dalje je fin kakav je i nekada bio
Jedina zamjerka tom kolaču je išla na račun pomalo suhog biskvita, zato sam sada napravila ovaj preljević da ga malo navlaži.
Biskvit:
5 jaja
200 g šećera
200 g oštrog brašna
1 žlica vode
2 žlice kakaa
Pećnicu zagrijte na 180C.
Lim za pečenje (moj je dimenzija 30×32 a može biti i onaj uži i duži) premažite uljem i pospite oštrim brašnom.
Pomiješajte brašno s kakaom i skupa prosijte.
Bjelanjke izradite u čvrt snijeg, uz stalno miksanje dodajte im šećer pa zatim i vodu. Sada dodajte jedan po jedan žumanjak i na kraju brašno s kakaom.
Smjesu sipajte u pripremljeni lim, ubacite u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta.
Za to vrijeme pripremite preljev i kremu.
Preljev za biskvit:
1 dl mlijeka
1 žlica šećera
1 žličica vanilije
U manju šerpicu stavite sve sastojke i kratko prokuhajte.
Pečeni biskvit preokrenite naopako pa na njega ravnomjerno žlicom sipajte preljev.
Inače, biskvit preokrenem zato da mi ona sjajna strana biskvita ostane dolje, inače se taj tanki sloj hoće lijepiti za kreme i odvajati od ostatka biskvita, vjerojatno ste se susretali s tim nekada.
Krema:
1/2 l mlijeka
15 dag šećera
5 žumanjaka
5 žlica brašna
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
U posudi zakuhajte mlijeko.
U drugoj posudi dobro izradite žumanjke sa šećerom, nakon 2-3 minute miksanja dodajte malo vrućeg mlijeka da se jaja temperiraju, promiješajte pa dodajte brašno i sve skupa sipajte u posudu s mlijekom. Smanjite vatru (ili nakratko maknite s vatre) i brzo miješajte kremu pjenjačom kako se ne bi zgrudala. Kuhajte kremu na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se ne zgusne, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Related Posts:
KREMASTE ŠTANGLICE...jako je ljep i nije kompliciran kolač Sastojci Tamni biskvit 5 bjelanjaka 15 dag šećera 15 dag mljevenih prženih lješnjaka 3 rebra tamne čokolade ( od 20 dag ) 3 žlice brašna 1/2 vrećice praška za pecivo (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); … Read More
KREMASTE KOCKE BEZ MARGARINA...MMMMMMMM Sastojci Kora 2 jaja 2 kašike šećera 2 kašike tople vode 2 ravne kašike brašna 2 kašike kakaa 1 kašičica cimeta 30 g mlevenih pečenih lešnika 1 ravna kašičica praška za pecivo (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).p… Read More
DA PRSTE POJEDEŠ: ZAPEČENE MAKARONE SA MLJEVENIM MESOM I ŠAMPINJONIMA Sastojci: 1 pakovanje makarone 500 gr. mljevenog mesa 400 gr. sampinjona (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 glavica luka so,biber,vegeta I malo ulja 1 tegla (900 gr) spageti sosa 200 gr. rendanog si… Read More
Ovaj napitak pijte svakog jutra na prazan stomak i NIKADA nećete biti GOJAZNI! Ovaj sirup se pokazao vrlo efikasan u skidanju povišenog holesterola. Potrebni sastojci su limun, peršun, voda i malo sode bikarbone. Probajte nemate šta izgubiti. Potrebni sastojci: – 1 kg limuna – 5-6 vezica peršuna … Read More
KAKO SE PRAVI TIJESTO ZA PITE (DETALJNO) Sastojci otprilike 1 kg mekog bijelog brasna malo soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 kom jaje 1/2 l tople vode Priprema Brasno treba da bude prosijano, sobne temperature, u dubljoj zdjeli – van… Read More
0 komentari:
Objavi komentar