srijeda, 8. studenoga 2017.
ČUDO OD KO0LAČ OVAJ KOLAČ JE BROJ JEDAN U MOJOJPORODICI
Sastojci
Tijesto:
1 cijelo jaje
150 g šećera
1 žličica sode bikarbone
50 g margarina
2 žlice mlijeka
2 žlice meda
450 g glatkog brašna
1 žlica kakao
Krema:
4 dl mlijeka
2 i 1/2 žlice glatkog brašna
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
2 žlice mljevenog šećera (ne prepune)
150 g margarina
Čokoladna glazura:
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice ulja
Priprema
1.
Svi sastojci osim brašna izmiješaju se mikserom u zdjeli koja smije na peć, jer se tijesto prvo mora zagrijati. Stavi se na laganu vatru i stalno miješa sve dok se soda ne zapijeni. Tad se makne i umiješa brašno. Zamijesti se glatko tijesto, koje je gumenkasto zbog meda i vrlo se lako razvlaći u kore veličine lima od pećnice.
2.
Tijesto se podijeli u četiri jednaka dijela i odmah se razvlaće kore, jer puno lakše ide kad je tijesto toplo nego dok se ohladi. Ja radim na četiri kore, vi probajte, ali vam savjetujem da za prvi put probate na tri, bit će vam lakše razvaljati na malo deblje kore. Moje su jako tanke.
3.
Svaka kora se razvalja u velićini lima od pećnice i namota na valjak i prenese na preokreniti lim pobrašnjen brašnom. To ide bez problema jer tijesto ne puca, ali ako se vi bojite tako, slobodno razvaljajte na papiru za pećenje pa prenesite sa papirom. Kad je kora na limu ja je malo dotjeram odrežem višak tijesta.
4.
Kore se peku na 180 stupnjeva nekih 5 – 8 min, kad se rubovi poćinju zapecati vade se van. Lagano se prođe nožem za rezanje kruha ispod kore i odvoji od lima i lagano spusti na krpu.
5.
Za kremu se brašno (dvije i pol žlice brašna na vrh, ne ravne), 2 žlice šećera i vanilin šećer skuhaju u mlijeku ko puding. Kad se ohladi umiješa se u margarin izrađen sa mljevenim šećerom i dobro izmiksa da bude lijepa glatka krema.
6.
Krema se podijeli u tri jednaka dijela i mažu se kore. Na zadnju ide čokoladna glazura.
7.
Ja uvijek čokoladu rastopim na pari i dobro izmiješam sa ulje i prelijem preko kolača.
8.
Kore su tvrde kad se premazuju kremom, zato treba nježno pritiskati da se ne polome. Nakon nekoliko sati one već otpuste i režu se bez problema, a u ustima se tope, doslovno. Potrebno je kore premazati isti dan, jer ja jednom nisam, ostavila sam za sutra i tada se nisu otpustile, bile su krckave do zadnje kockice.
Posluživanje
Možda izgleda komplicirano, ali kažem vam nije uopće. Kore se razvlaće bez problema, ne pucaju, a kolač poslije otpusti i reže se u oblike kakve želite, a okus je nezaboravan to vam mogu potvrditi moji sinovi i svi moji prijatelji.
Related Posts:
OVAJ RECEPT SAM NAŠLA U JEDNOM ČASOPISU I DJECI SE SVIDJELO, PA GA SAD ČESTO SPREMAM SASTOJCI Tijesto 250 g oštrog brašna 250 g glatkog brašna 1 jaje 0,5 dcl ulja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3 dcl vode sol Nadjev 75 dkg svježeg kravljeg sira 2 jaja sol Preljev 1/2 l vrhnja za kuh… Read More
NEĆETE SE POKAJATI AKO GA NAPRAVITE OVAJ KOLAČ Sastojci 5 jaja 5 kasika secera 1 kasika ulja 5 kasika brasna 1/2 praska za pecivo Fil od jagoda 1/2 kg svjezih jagoda 1 prasak za puding burbon vanilija ili 1 zelatina 200 g ili vise marmelade od malina, jagoda... (adsb… Read More
FAMOZAN DESERT NA BRZINU.... TRAŽIT ĆE SVI KOMAD VIŠE... Sastojci 6 bjelanjaka 200 grama šećera 1 žlica jabučnog octa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krema: 1/2 l vrhnja za šlag 200-300 grama kremastog sira šećer po ukusu maline Priprema 1. Izmiksajte bj… Read More
BRZI KREMASTI KEKS KOLAČ Potrebno: 1 l mlijeka 12 žlica gustina 8 žlica šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 vanilin šećera 25 dag margarina ili maslaca 1/2 l slatkog vrhnja za šlag 30 dag čokolade za kuhanje I još: kuti… Read More
TORTA SA KUGLICAMA – NEODOLJIVA Sastojci 20 osoba za kore 2x : 7 kom belance 7 kasika secer 10 kasika mleveni orasi 3 ravne kasike brasno 2 kasike kakao 2 kasike ulje 1/2 kasicice prasak za pecivo za kuglice-valjke 300gr mleveni plazma keks (adsbygo… Read More
Da li se ovaj kolac zova "Vilma snite"?
OdgovoriIzbriši