srijeda, 8. studenoga 2017.
ČUDO OD KO0LAČ OVAJ KOLAČ JE BROJ JEDAN U MOJOJPORODICI
Sastojci
Tijesto:
1 cijelo jaje
150 g šećera
1 žličica sode bikarbone
50 g margarina
2 žlice mlijeka
2 žlice meda
450 g glatkog brašna
1 žlica kakao
Krema:
4 dl mlijeka
2 i 1/2 žlice glatkog brašna
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
2 žlice mljevenog šećera (ne prepune)
150 g margarina
Čokoladna glazura:
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice ulja
Priprema
1.
Svi sastojci osim brašna izmiješaju se mikserom u zdjeli koja smije na peć, jer se tijesto prvo mora zagrijati. Stavi se na laganu vatru i stalno miješa sve dok se soda ne zapijeni. Tad se makne i umiješa brašno. Zamijesti se glatko tijesto, koje je gumenkasto zbog meda i vrlo se lako razvlaći u kore veličine lima od pećnice.
2.
Tijesto se podijeli u četiri jednaka dijela i odmah se razvlaće kore, jer puno lakše ide kad je tijesto toplo nego dok se ohladi. Ja radim na četiri kore, vi probajte, ali vam savjetujem da za prvi put probate na tri, bit će vam lakše razvaljati na malo deblje kore. Moje su jako tanke.
3.
Svaka kora se razvalja u velićini lima od pećnice i namota na valjak i prenese na preokreniti lim pobrašnjen brašnom. To ide bez problema jer tijesto ne puca, ali ako se vi bojite tako, slobodno razvaljajte na papiru za pećenje pa prenesite sa papirom. Kad je kora na limu ja je malo dotjeram odrežem višak tijesta.
4.
Kore se peku na 180 stupnjeva nekih 5 – 8 min, kad se rubovi poćinju zapecati vade se van. Lagano se prođe nožem za rezanje kruha ispod kore i odvoji od lima i lagano spusti na krpu.
5.
Za kremu se brašno (dvije i pol žlice brašna na vrh, ne ravne), 2 žlice šećera i vanilin šećer skuhaju u mlijeku ko puding. Kad se ohladi umiješa se u margarin izrađen sa mljevenim šećerom i dobro izmiksa da bude lijepa glatka krema.
6.
Krema se podijeli u tri jednaka dijela i mažu se kore. Na zadnju ide čokoladna glazura.
7.
Ja uvijek čokoladu rastopim na pari i dobro izmiješam sa ulje i prelijem preko kolača.
8.
Kore su tvrde kad se premazuju kremom, zato treba nježno pritiskati da se ne polome. Nakon nekoliko sati one već otpuste i režu se bez problema, a u ustima se tope, doslovno. Potrebno je kore premazati isti dan, jer ja jednom nisam, ostavila sam za sutra i tada se nisu otpustile, bile su krckave do zadnje kockice.
Posluživanje
Možda izgleda komplicirano, ali kažem vam nije uopće. Kore se razvlaće bez problema, ne pucaju, a kolač poslije otpusti i reže se u oblike kakve želite, a okus je nezaboravan to vam mogu potvrditi moji sinovi i svi moji prijatelji.
Related Posts:
UDALA SAM SE ZBOG PARA, JER MI JE DOZLOGRDILO... Udala sam se zbog para, jer mi je dozlogrdilo siromastvo, ali sam se vremenom kroz godinu dana nacisto zaljubila u svog muza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); On je tek skoro ukapirao moje prve… Read More
LAGANI RUČAK…JEDAN OD UKUSNIJI KOJE SAM PROBALA OVE GODINE Jednostavne, vrlo brzo se pripremaju, a jako sočne i ukusne !!! Sastojci oko 350-400 g listova za lazanje (ovisi o veličini tepsije) 400 g šunke (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 300 g gaude (ili neko… Read More
Carski rez i nije baš CARSKI!!! Evo zbog čega treba da izbjegavate porađanje na ovaj "carski" način!!! Zadnjih godina porađanje carskim rezom postalo je jako popularno. Mnoge žene se odlučuju za ovaj način jer smatraju da je to jednostavniji, lakši i bezolniji način. Međutim, postavlja se pitanje, šta je bezbolnije, prirodn… Read More
gris kolač bez pečenja veoma jednostavan za napraviti Potrebno: Za podlogu: 1/2 l vode 1/2 l mlijeka 20 dag šećera 20 dag grisa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 10 dag čokolade Za kremu: 1 l mlijeka 4 pudinga od vanilije 10 žlica šećera (može i više ak… Read More
Čokoladne kocke sa jabukama – svaki zalogaj se topi u ustima ! Sastojci Biskvit: 4 žumanjka 250 g šećera (ja stavim 200g) 1,5 šalica od 200ml ulja 1,5 šalica od 200ml mlijeka 250 g brašna 1 prašak za pecivo 2 žlice kakaa Preljev: 4 bjelanjka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || [… Read More
Da li se ovaj kolac zova "Vilma snite"?
OdgovoriIzbriši